Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι τέσσερις εποχές, του Γιάννη Τσαρούχη.

Οι Ρωμαίοι σαν αρχή του έτους θεωρούσαν την 23 Σεπτεμβρίου που ήταν η γενέθλια ημέρα του αυτοκράτορα της Ρώμης Οκταβιανού, (21/2 ξεκινά το Φθινόπωρο), την ημέρα αυτή όρισε η εκκλησία ως ημέρα εορτής  της σύλλψης του Ιωάννου του Προδρόμου, που αποτελεί το πρώτο γεγονός της Ευαγγελικής ιστορίας, και καταλήγει με το τελευταίο θρησκευτικό γεγονός της Κοίμησης της Θεοτόκου στα μέσα Αυγούστου (15 Αυγούστου), αργότερα η 1η Σεπτεμβρίου αποτέλεσε την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους ή της ινδίκτου (όρος που προέρχεται από την ρωμαϊκή εποχή).

Ο καθορισμός της 1ης Σεπτεμβρίου σαν αρχή του χρόνου βρίσκει τις ρίζες του σε δεσμούς του γεωργικού κύκλου ζωής, δηλαδή του αρχικού σταδίου της σποράς που ξεκινά με την αρχή του Φθινοπώρου, και καταλήγει τους καλοκαιρινούς μήνες στην συλλογή του καρπού. Από την πλευρά της εκκλησίας υπήρξε μια σύγκριση της σποράς του καλού στις ψυχές των ανθρώπων και της αναμονής μετά από διεργασίες του πνευματικού και σωτηριολογικού καρπού.

Η καθιέρωση της 31ης Δεκεμβρίου σαν το τέλος του έτους και της 1ης Ιανουαρίου σαν την αρχή του νέου χρόνου, είναι κάτι που έγινε σε νεότερους χρόνους.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Μητροπολίτη Δημητριάδος κ Ιγνατίου άρθρο εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...