Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ



 


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Μ Αλέξανδρος οικοδομεί την Αλεξάνδρεια.
 

Ο Μ Αλέξανδρος όδευε προς Περσέπολη, ο άρχοντας της Περσέπολης Τιριδάτης του παρήγγειλε να σπεύσει να την καταλάβει διότι σχεδιάζουν να κρατήσουν την πόλη για τον Δαρείο, εάν όμως προφτάσει αυτός θα του την παραδώσει.

Γι αυτό ο Αλέξανδρος έκανε ένα αγώνα ταχύτητος, έζευξε τον Αράλη ποταμό και διαβίβασε τον στρατό του .

Στον δρόμο προς την Περσέπολη βρέθηκε σε μια ομάδα 800 Ελλήνων (οι περισσότεροι γέροι)  που πήγαιναν να τον ικετεύσουν με κλάδους ικεσίας «μεθ ικετεριών Έλληνες», αυτοί οι Έλληνες «υπό των προτέρον βασιλέων ανάστατοι γεγονότες». Ήταν όλοι ακρωτηριασμένοι άλλοι στα χέρια, άλλοι στα πόδια, άλλοι στα αφτιά και άλλοι στην μύτη. «ηκρωτηριασμένοι δε πάντες, οι μεν χείρας, οι δε πόδας, οι δε ώτα και ρίνας».


 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Περσέπολη ήταν η βασιλική τελετουργική πρωτεύουσα της Περσικής Αυτοκρατορίας.


Αυτοί οι Έλληνες ήταν επιστήμονες και τεχνίτες με μεγάλη μόρφωση, του έκοβαν λοιπόν οι Πέρσες όλα τα όργανα του σώματός εκτός εκείνου που ήταν ζωτικό για το επάγγελμά τους «των δε επιστήμας και τέχνας ειδότων και εν παιδεία προκεκοφότων τα μεν άλλα των ακρωτηρίων απεκόπτοντο, αυτά δε μόνο τασυνεργούντα προς τας επιστήμας απελείποντο».

Οι στρατιώτες και ο ίδιος ο Αλέξανδρος λυπήθηκαν τους σεβάσμιους γέροντες για τις συμφορές που είχαν κάνει στα σώματά τους οι Πέρσες, ο δε Αλέξανδρος έκλεγε «…αυτόν τον Αλέξανδρον συμπαθή γένεσθαι τοις ητυχηκόσι και μη δύνασθαι κατασχείν τα δάκρυα».



 
 




Ο στρατός τότε άρχισε να ζητά ο Αλέξανδρος να γίνει βοηθός στους ανθρώπους αυτούς « Αναβοησάντων δε άμα απάντων και ο Αλέξανδρον αξιούντα αμύναι ταις ιδίαις συμφοραίς» και ο Αλέξανδρος φώναξε τους αρχηγούς των ακρωτηριασμένων τους χαιρέτησε με σέβας και τους υποσχέθηκε να φροντίσει την μεταφορά τους στην πατρίδα.

Οι ακρωτηριασμένοι όμως, όλοι με ένα στόμα ζητούσαν από τον Αλέξανδρο ότι ήταν καλύτερα να μείνουν εκεί παρά να επιστρέψουν στην πατρίδα, που θα αποτελούσαν όνειδος με την συμφορά τους, ενώ αν ζούσαν εκεί όλοι μαζί θα αλληλοπαρηγορούντο, ζήτησαν λοιπόν από τον Αλέξανδρο να τους δώσει βοήθεια ανάλογη με την απόφασή τους. «μετ αλλήλων δε βιούντας, την ομοίαν συμφωράν έχοντες, παραμύθιον έξειν της ιδίας ακληρίας την των άλλων ακληρίας ομοιότητα».

Ο Αλέξανδρος συμφώνησε και δώρισε 3.000 δραχμές στον κάθε ένα, πέντε ανδρικές στολές και πέντε γυναικείες, δύο ζεύγη βοδιών και 50 πρόβατα καθώς και 50 μεδίμνους σιτάρι. Τους απάλλαξε από κάθε βασιλικό φόρο και διέταξε τους αξιωματούχους της περιοχής να μη τους βλάπτει κανείς «πρόσταξε φροντίζειν όπως μηδ υφ ενός αδικώνται».

 
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ  Διόδωρος Σικελιώτης τόμος ΙΕ  εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...