Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΡΟΔΟΤΗ ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μακεδονομάχοι Καραβίτης, Βολάνης, Μακρής.



Ένας προδότης, Χαράλαμπος το όνομά του, αφού ανακαλύφτηκε η δράση του, έτρεξε και ζήτησε προστασία στο Ελληνικό προξενείο στο Μοναστήρι.


«Δεν πάω πουθενά θα με τουφεκίσουν».



Είδαν και έπαθαν στο τουρκοκρατούμενο μοναστήρι  αυτό το κελεπούρι να το πείσουν να ξεκουμπιστεί και να πάει με «συστατική»  σφραγισμένη επιστολή στον οπλαρχηγό Παν Φιωτάκη.

Στον δρόμο ο χαφιές άνοιξε την επιστολή και διάβασε:

"Να θανατωθή ο επιφέρων Χαράλαμπος. Κέντρον".


Ο Χαράλαμπος μόλις το διάβασε, γύρισε στο Μοναστήρι και έδωσε πλήρη αναφορά στις τουρκικές αρχές, έγινε δε ο φοβερότερος διώκτης των Μακεδονομάχων, οι τούρκοι για να τον προστατεύσουν τον συνόδευαν πάντα με μια περίπολο. Οι αγγελιοφόροι  που γνώριζε ο Χαράλαμπος αντικαταστάθηκαν από γυναίκες και έτσι άκρη δεν έβρισκε, αλλά δεν έπαυε να είναι ένα άτομο που έπρεπε να το φάει το φεγγάρι.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το Αντάρτικο Σώμα του Κρητικού Γεωργίου Τσόντου (Καπετάν Βάρδα).




Αναφέρει ο Βάρδας :

29/10/1906 Εκ Βιτωλίων μου γράφουν από 28/10 "Έμαθον ότι ο προδότης Χαράλαμπος θα έρθει εις Μορίχοβονως οδηγός στρατιωτικών αποσπασμάτων δια να κάμη έρευνας και καταδίωξη τα σώματα. Ταύτα προς γνώσιν των αρμοδίων. Να ειδοποιηθούν όλοι ΑΚ 20".

Ας παρακολουθήσουμε όμως πως πέθανε αυτός ο Χαράλαμπος.

Ένας νέος κοντός κιτρινιασμένος από τους πυρετούς, το όνομα Γιώργος  Τσοπάνος (η οικογένεια αυτή είχε βγάλει πραγματικούς αετούς) πολύγλωσσος και σλαβόφωνος και βλαχόφωνος και ελληνόφωνος,  πήγε στον καπετάν Καραβίτη και του δήλωσε ότι ήθελε να καταταχτεί στο αντάρτικο  σώμα του, ο Καραβίτης δεν ήθελε να τον κρατήσει επειδή ήταν καχεκτικός, αλλά έμαθε ότι με διαταγή του «Κέντρου» Θεσσαλονίκης σκότωσε ένα βούλγαρο κατ άλλους «ρωμούνος» και μάλιστα το «Κέντρο» Μοναστηρίου του έδωσε διαταγή να σκοτώσει τον Χαράλαμπο και τον σκότωσε, ο Καραβίτης του ζήτησε λεπτομέρειες και να πως τον έφαγε αυτόν τον σπιούνο :






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  Ο Δημήτριος Καλαποθάκης 1862 – 1921 εκδότης της εφημερίδας Εμπρός. Υπήρξε  (μαζί με άλλους) η ψυχή του Μεκεδονικού αγώνα.



«Αφού μου τον έδειξαν και τον γνώρισα, τον παρακουλούθησα έως ότου μπήκε σ ένα καφενεδάκι και ετοιμάζετο να παίξει χαρτιά με τους στρατιώτες που είχε μαζί του. Την στιγμή εκείνη εφάνηκα στην πόρτα με το περίστροφο σηκωμένο και λέγω στους στρατιώτες:

-        Στην πάντα εσείς.

Και αρχίζω τον Χαράλαμπο στις περιστροφιές, όσο που κυλίστηκε χάμω.
Οι στρατιώτες ετρόμαξαν κι εμαζεύτηκαν σε μια γωνιά και όσο να συνέλθουν, έφυγα, μπήκα σε ένα σπίτι, ευτυχώς ελληνικό και από εκεί από σπίτι σε σπίτι έφτασα στο προξενείο και εκεί με έντυσαν μ αυτά τα ρούχα και μ έστειλαν εδώ».

Φυσικά ο καπετάν Καραβίτης τον πήρε μαζί του.

Αυτό το παλικάρι είχε ένα απρόσμενο τέλος.  Πήγε σε ένα ποτάμι να πλύνει ένα μαντήλι του, στο σκύψιμο έπεσε το περίστροφό του και χτύπησε σε μια πέτρα, εκπυρσοκρότησε και τον πήρε η σφαίρα κατ ευθείαν στην καρδία, ούτε αχ δεν έκανε, εθάφτηκε από τον παπά – Ηλία της Βελούσινας νύχτα.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κομιτατζήδες.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝ Απομνημονεύματα ΤΟΥ Ι ΚΑΡΑΒΊΤΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...