Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΕΒΟΝΤΑ ΝΙΚΟΛΑ ΚΑΡΕΒ




Συνέντευξη του Νίκολα Κάρεβ (Nikola Karev), βοεβόντα και μέλος του ΒΜΡΟ, Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κρούσσεβο, στην ελληνική εφημερίδα «Ακρόπολις», στις 8 Μάη 1903.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Νικόλαος Κάρεφ (Никола Карев) Γεννήθηκε 23 του Νοέμβρη του 1877 σκοτώθηκε στις  27η Απριλίου 1905.

ΔΗΜ: Μακεδόνας είσαι;  τον ρώτησα.
ΚΑΡΕΦ:  Ναι.
ΔΗΜ:  Και ως επακόλουθο, Έλληνας;
ΚΑΡΕΦ: Γιαυτό δεν ξέρω, μου απάντησε. Εγώ είμαι Μακεδόνας.
ΔΗΜ: Άμεσος απόγονος του Μαγάλου Αλεξάνδρου; του λέω ειρωνικά.
ΚΑΡΕΦ: Ναι.
ΔΗΜ:  Και ο Μέγας Αλέξανδρος τί ήταν, παρακαλώ;

ΚΑΡΕΦ: Δεν ξέρω, η ιστορία σας λέει πως ήταν Έλληνας.
ΔΗΜ:  Τότε και εσύ, ως απόγονός του, είσαι Έλληνας.
ΚΑΡΕΦ: Όχι, μου απάντησε.
ΔΗΜ:  Τότε, τον ρωτάω πάλι, γιατί όταν είστε Έλληνας, θέλετε να απελευθερωθείτε με τη βοήθεια της Βουλγαρίας;
ΚΑΡΕΦ: Ποιά Βουλγαρία; Εννοείς το Κομιτέτο;
ΔΗΜ: Ναι.
 ΚΑΡΕΦ: Σου απαντώ καταρχήν πως το Κομιτέτο δεν είναι βουλγαρικό, είναι Μακεδόνικο, και δεύτερο, παρουσιάζεται η εικόνα πως είμαστε κοντά με τη Βουλγαρία επειδή μόνο αυτή δείχνει διατεθημένη να μας βοηθήσει. Και την  Ελλάδα, αν έκανε το ίδιο, θα τη δεχόμασταν με όλη μας την καρδιά.
ΔΗΜ: Τη βουλγαρική προστασία τη βλέπετε μόνο επιφανειακά. Η Βουλγαρία δεν θέλει να σας απελευθερώσει από την τούρκικη σκλαβιά, αλλά να σας υποτάξει.
ΚΑΡΕΦ: Χμ! Αν η Βουλγαρία νομίζει πώς θα μας κάνει δική της επαρχία, τότε κάνει λάθος υπολογισμούς. Εκτός αυτού, εμάς δεν μας ενδιαφέρει το τί σκέφτεται η Βουλγαρία, αλλά δίνουμε σημασία μόνο στο παρακάτω: «Επιτυγχάνουμε τον σκοπό μας; Κερδίζουμε την ελευθερία μας;». Δεν μας ενδιαφέρει αν θα μας ελευθερώσει η Ελλάδα ή η Βουλγαρία. Το μόνο που μπορεί να κερδίσει η καθεμιά από τις χώρες αυτές, είναι οι ευχαριστίες μας.
ΔΗΜ:  Καλά, εάν απελευθερωθείτε, τί θέλετε να είστε, αυτόνομη χώρα;
ΚΑΡΕΦ: Ναι, όπως είναι η Ελβετία, όπου τρεις διαφορετικοί λαοί ζουν σε τέλεια αρμονία και αγάπη.
ΔΗΜ: Ναι, αλλά, ξέρετε πως με αυτόν τον τρόπο κάνετε τη χάρη στα συμφέροντα της Πανσλαβιστικής Εταιρίας, όπου κλάδος της είναι και το Κομιτέτο;
ΚΑΡΕΦ: Ποιά χάρη τους κάνουμε;
ΔΗΜ: Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, η Μακεδονία είναι ελληνική γη, και αν κάθε ελληνική γη ζητά αυτονομία, τότε επέρχεται αποδυνάμωση της Ελλάδας και αυτό επιθυμεί η Πανσλαβιστική Εταιρία.
 ΚΑΡΕΦ: Τί επιθυμεί δηλαδή;
ΔΗΜ: Μια μέρα να μας σκλαβώσει και μας και εσάς και για το λόγο αυτό επιθυμεί να είμαστε αδύναμοι, για να το πετύχει ευκολότερα.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Νίκολα Janakiev Karev ήταν μέλος της εθνικιστικής ΕΜΕΟ, αλλά λανσαριζόταν και για σοσιαλιστής, την πατρότητα του κομιτατζή διεκδικούν και οι Βούλγαροι και η ΦΥΡΟΜ.



Ο Κάρεβ, για μια στιγμή φάνηκε να σκέφτεται, και εγώ προσπάθησα να διακόψω την σιωπή.


ΔΗΜ:  Γιατί δεν θέλετε να ενωθείτε με την Ελλάδα;
ΚΑΡΕΦ: Γιατί εάν μας πάρει ο Μοριάς (Ελλάδα), θα γίνει ένα μεγάλο κράτος και θα ακολουθήσει μοναρχία. Στην περίπτωση αυτή θα επέλθουν πολλά κακά. Καταρχήν η μοναρχία και όλα τα κακά της και έπειτα, η Ελλάδα θα μας αναγκάσει να πολεμήσουμε τη Βουλγαρία, κάτι που εμείς δεν επιθυμούμε.
ΔΗΜ: Εσείς τί θέλετε;
Μου έδειξε το καπέλο:
ΚΑΡΕΦ: Θέλουμε δημοκρατία.
ΔΗΜ:  Δημοκρατία και φιλία με τη Βουλγαρία;
ΚΑΡΕΦ: Όχι μόνο με τη Βουλγαρία, αλλά με όποιον μας βοηθήσει να απελευθερωθούμε.
ΔΗΜ:  Με τη Βουλγαρία θέλετε να ενωθείτε;
ΚΑΡΕΦ: Όχι, όχι!
ΔΗΜ: Και αυτό σας λέει το Κομιτέτο;
ΚΑΡΕΦ: Ναι.
ΔΗΜ: Τότε αυτό το Κομιτέτο, το οποίο τόσο πολύ αγωνίζεται  για την ανεξαρτησία σας, γιατί δεν ζητά προστασία από την Ελλάδα, η οποία έχει περισσότερη υποχρέωση να σας απελευθερώσει, αλλά γέρνετε προς τους βαρβάρους;
ΚΑΡΕΦ: Θα σας απαντήσω αμέσως. Εμείς μοιάζουμε με άνθρωπο ο οποίος έπεσε στη θάλασσα και κινδυνεύει άμεσα να πνιγεί. Ε, και τώρα πέστε μου, σας παρακαλώ, αυτός ο άνθρωπος για να σωθεί, θα πιαστεί απ’ ότι βρει μπροστά του, ακόμα και από φίδι; Σε τέτοια θέση βρισκόμαστε εμείς. Ακόμα και Τούρκος να μας έδινε χέρι βοήθειας, εμείς θα το αρπάζαμε με ευχαριστία.
ΔΗΜ: Τότε γιατί σκοτώνετε Έλληνες άρχοντες, ιερείς και δασκάλους, όταν δεν έχετε τίποτε εναντίων τους;
ΚΑΡΕΦ: Αυτά είναι ψέμματα. Το Κομιτέτο δεν σκοτώνει μόνο Έλληνες, αλλά και Βούλγαρους, και Σέρβους και Τούρκους και όποιους άλλους λειτουργούν προδοτικά.
ΔΗΜ: Αυτές είναι δικαιολογίες για τις αμαρτίες σας. Καταστρέψατε πολλούς Έλληνες πατριώτες επειδή δεν έδιναν χρήματα για το Κομιτέτο σας.
ΚΑΡΕΦ: Αυτά είναι πράγματα τα οποία τα φαντάζεστε και τα διαλαλείτε εσείς οι Έλληνες, όπως και για άλλα πράγματα.
ΔΗΜ:  Ποιά άλλα πράγματα;
ΚΑΡΕΦ: Όπως για παράδειγμα αυτά του Солун-Σόλουν (Θεσσαλονίκης), βάλατε ανθρώπους να κάνουν αυτό που έκαναν για να αμαυρώσετε το Κομιτέτο.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κομιτατζήδες.



Δεν μπόρεσα να κρατηθώ και γέλασα και αυτό κίνησε την περιέργεια του ιδιοκτήτη Τάσκο Κβάτα, ο οποίος πλησίασε.

ΤΑΣΚΟ ΚΒΑΤΑ :  Τί λέει; με ρώτησε.
ΔΗΜ:  Αυτά και αυτά.
ΤΑΣΚΟ ΚΒΑΤΑ :   Χμ! Όπως και φαίνεται, είναι Βούλγαρος χοντροκέφαλος, γιατί αν δεν ήταν Βούλγαρος δεν θα έλεγε τέτοια λόγια, ειδικά τώρα που και οι τοίχοι έχουν αυτιά.
ΚΑΡΕΦ: Ναι, ναι, αυτό που σας λέω, επανέλαβε ο Κάρεβ. Ένα δέντρο που θα φυτρώσει στη γη, γιατί να μην το ποτίζουν όλοι για να μεγαλώσει;
ΔΗΜ:  Ναι, αλλά ξέρετε με τί το ποτίζει η Βουλγαρία. Με δηλητήριο μίσους προς τον Ελληνισμό.
ΚΑΡΕΦ: Όπως και να ‘χει, αυτό το πότισμα μας δροσίζει και μας ωθεί να γυρίσουμε τα κλαδιά μας προς την πλευρά εκείνη με την  οποία αναγνωρίζουμε πώς τίποτα δεν μας συνδέει και να φύγουμε από εσάς με τους οποίους δεν έχουμε ίδιο αίμα και ίδια ιστορία. Αυτό είναι κατα κάποιον τρόπο διαμαρτυρία εναντίων του ελληνικού ενδιαφέροντος για εμάς.
ΔΗΜ: Αυτό που λες είναι αποτέλεσμα του βουλγάρικου ποτίσματος, γιατί η Ελλάδα ποτέ δεν έπαψε να σας υποστηρίζει με τα γράμματα και τα όπλα.



Ο Κάρεβ δεν απάντησε.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μέρος της συνέντευξης.



ΔΗΜ:  Και τώρα, μετά τα τελευταία γεγονότα, τί σκέφτεστε να κάνετε; τον ρώτησα.
ΚΑΡΕΦ: Τίποτε άλλο, εκτός το να συνεχίσουμε τον αγώνα, για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
ΔΗΜ:  Ναι, αλλά δεν ξέρετε ότι πίσω από αυτόν τον αγώνα κρύβεται αγώνας ύπουλος και άτιμος;
ΚΑΡΕΦ: Αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Αρκεί να επιτύχουμε τον σκοπό μας.
ΔΗΜ:  Δηλαδή και με φόνους;
ΚΑΡΕΦ: Εάν γίνονται για το καλό ενός λαού.
ΔΗΜ:  Έχετε δίκιο. Με ότι δάσκαλο θα κάτσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις…




Ο Κάρεβ πάλι δεν μου απάντησε, μόνο σηκώθηκε και σιγά σιγά κίνησε προς το δωμάτιό του, ενώ πίσω του, όλοι οι παρευρισκόμενοι στο ξενοδοχείο με διάφορους τρόπους, σχολίαζαν τα λόγια του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...