Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΑΡΜΕΝΙΚΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ



Ο R Curzon στον δρόμο για τα Μετέωρα βρήκε την ευκαιρία να παραλληλίσει τα Ελληνικά μοναστήρια με αυτά των Αρμενίων.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το μοναστήρι του Tatev είναι ένα μοναστήρι του 9ου αιώνα και βρίσκεται στο μεγαλύτερο οροπέδιο από βασάλτη, κοντά στο χωριό Tatev στην νοτιοανατολική Αρμενία. Το μοναστηριακό συγκρότημα βρίσκεται στο χείλος του βαθιού φαραγγιού του ποταμού Vorotan. Το Tatev έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής σαν οικονομικό, πολιτικό, θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο.


«…Οι ταφόπετρες ή τα μνημεία των Αρμενίων αξίζει να αναφερθούν λόγω της μοναδικότητάς τους. Είναι συνήθως ορθογώνια μαρμάρινα κομμάτια, που κείνται οριζόντια στο έδαφος, πάνω σ αυτά υπάρχουν γλυπτές αναπαραστάσεις από την εμπορική δραστηριότητα που είχε ο νεκρός κατά την διάρκεια της ζωής του,  μερικά δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο βρήκε ο Αρμένιος τον θάνατο.
 
Στο Petit Champ de Mort στο Πέραν της Κωνσταντινουπόλεως, μέτρησα νομίζω πέντε ταφόπλακες με ανάγλυφα των ανθρώπων που αποκεφαλίστηκαν.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το εσωτερικό αρμένικου μοναστηριού.


 
Στην Αρμενία ο ταξιδιώτης συχνά ξαφνιάζεται όταν βλέπει έναν γιγάντιο πέτρινο κριό, μακριά από οποιονδήποτε σημερινό οικισμό, αυτός είναι ο τάφος ενός παλιού ιδιοκτήτη κοπαδιών, του οποίου το σπίτι και το χωριό έχουν εξαφανιστεί και τίποτα, εκτός από αυτόν τον τάφο, δεν απόμεινε για να δείχνει το μέρος όπου κάποτε βρισκόταν κατοικία ανθρώπων.

 

Τα αρμένικα μοναστήρια, με εξαίρεση αυτά του Ετσμιατζίν (θρησκευτική πρωτεύουσα της Αρμενίας, επί του ποταμού Αράς κοντά στην πρωτεύουσα Εριβάν, όπου βρίσκεται το αρχαιότερο μοναστήρι) και ένα ή δύο άλλα, είναι πολύ μικρότερα κτίσματα απ ότι τα ελληνικά, είναι κατασκευασμένα με τον ίδιο τρόπο, όπως περιβάλλονται από ένα ψηλό τυφλό τείχος.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Petit Champ de Mort στο Πέραν της Κωνσταντινουπόλεως.
 
Οι εκκλησίες τους σπάνια έχουν τρούλο, είναι όμως συνήθως σαν μια μικρή σιταποθήκη, με μια οροφή με κλίση, κτισμένη όπως οι τοίχοι, με μεγάλες τετραγωνισμένες πέτρες. Στην μια άκρη της εκκλησίας υπάρχει μια μικρή πόρτα και στην άλλη άκρη μια ημικυκλική αψίδα, τα παράθυρα  είναι μικρά ανοίγματα σαν πολεμίστρες, αυτά τα κτίρια αν και πολύ μικρού μεγέθους, έχουν επιβλητική εμφάνιση γιατί μοιάζουν πανίσχυρα. Τα κελιά των Αρμενίων μοναχών βλέπουν στην αυλή, πράγμα που είναι αξιόλογο σ αυτήν την χώρα, όταν οι υπόλοιποι κάτοικοι μένουν σε υπόγειες τρύπες  σαν κουνέλια και επιβιώνουν τους ατελείωτους μήνες του χειμώνα του σκληρού κλίματος τους χάρη στη ζέστη που δημιουργείται από τα ζώα με τα οποία συμβιώνουν, γιατί η φωτιά είναι ακριβή σε μια χώρα τόσο ψυχρή όπου λόγω του ψύχους δεν φυτρώνουν δένδρα. Τα μοναστήρια των διαφόρων χριστιανικών αιρέσεων που βρίσκονται στα βουνά του Κουρδιστάν είναι πολυάριθμα και όλα λίγο πολύ παρόμοια.
 
Κουρνιασμένα στις κορυφές γκρεμών, σ αυτές τις άγριες περιοχές, βρίσκονται τα μοναστήρια φρούρια των Χαλδαίων οι οποίοι είναι γνωστοί σαν Νεστοριανοί  και των οποίων η πατριαρχική έδρα είναι στο Τσολέμερικ…»

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αρμένικο μοναστήρι στο βάθος το Αραράτ.



 Η εκκλησία των Χαλδαίων ιδρύθηκε το 1553 μχ και υπάγεται στον Πάπα της Ρώμης, ενώ διατηρεί την ίδια δομή και τυπικό με τους νεστοριανούς, ζουν στο Ιράκ, το Ιράν, στο Λίβανο και την Συρία. Έχουν καλές σχέσεις με τους μουσουλμάνους του Ιράκ και κατέχουν υψηλά αξιώματα.

 Το Τσολέμερικ σήμερα λέγεται Χακκιάρι και βρίσκεται στο τουρκικό κουρδιστάν στα σύνορα με την Περσία, είναι σε υψόμετρο 1700 μέτρα, το 1916 το σύνολο του πληθυσμού ήταν Ασσύριοι οι οποίοι σφαγιάστηκαν από τους Κούρδους μετά από τουρκική υποκίνηση.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το Μοναστήρι Γκεγκχάρντ, είναι  ένα μοναστήρι του τέταρτου αιώνα, έχει θέα στον φαράγγι του ποταμού Azat,  στην περιοχή του Καυκάσου της Αρμενίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ του R Curzon εκδόσεις ΒΗΜΑ περιηγήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...