Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΓΑΜΟ ΚΟΜΙΤΑΤΖΗ

Τα αντάρτικα σώματα των Ελλήνων ακόμα δε έχουν κάνει δραστική εμφάνιση στον χώρο της Μακεδονίας, σποραδικά και αμυντικά δρουν εδώ και εκεί. Οι κομιτατζήδες κυριαρχούν και τρομοκρατούν με φόνους εμπρησμούς και τρομοκρατία.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ἀρχηγὸς ὁ Εὐθύμιος Καούδης ἀπὸ τὸν Καλλικράτη Κρήτης.


Τα αντάρτικα τμήματα του Κατεχάκη και του Καούδη κατευθύνονται προς Λέχοβο με αντικειμενικό σκοπό να πραγματοποιήσουν επίθεση στο Αετόζι ( Αετός), το χωριό αυτό είχε διώξει τους Έλληνες ιερείς και η κομίσια (ΕΜΕΟ) είχε εδώ μια ισχυρή βάση.

Όταν όμως έφτασαν στο Λέχοβο στις 2/11/1904, Τούρκος πληροφοριοδότης από το Ζέλενιτς (Σκλήθρο) τους πληροφόρησε ότι την Κυριακή 12/11/1904 θα γινόταν γάμος σημαντικού μέλους της ΕΜΕΟ και θα παρευρισκόντουσαν πολλοί κομιτατζήδες, μαζί με τον βοεβόδα Κόλε (Νικόλαος Ανδρέου, Никола Андреев ) από την Μοκραίνη (Βαρυκό).

Έτσι τα σχέδια άλλαξαν και αποφασίστηκε να γίνει κτύπημα στον γάμο, στους κομιτατζήδες, για την επιτυχία κλήθηκαν οι φρουρές  από την Μπελκαμένη (Δροσοπηγή) με τον Λαμπρινό Βρανά και της Νεγκοβάνης (Φλάμπουρο) με τον Ιωάννη Πούλακα. Καταρτίστηκε λεπτομερές σχέδιο και…

Στις 12/11/1904 έγινε εισβολή στο Ζέλενιτς (Σκλήθρο) (το οποίο ήταν εξαρχιακό χωριό με εξαίρεση την οικογένεια Γρεμμενόπουλου και ήταν καλά οργανωμένο κατά το βουλγάρικο κομιτατζίδικο τρόπο). Στον τόπο του γάμου είχαν μαζευτεί πάνω από 40 άτομα, μεταξύ των οποίων 10 πάνοπλοι κομιτατζήδες. Απομονώθηκε το σπίτι, κυκλώθηκε και έγινε είσοδος στον χώρο των Ελλήνων μακεδονομάχων, μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν και δύο Τούρκοι, ο ένας από αυτούς που επέζησε μαρτύρησε ότι με την εμφάνιση των Ελλήνων οι κομιτατζήδες άρχισαν να πυροβολούν, αυτό ήταν, οι μακεδονομάχοι σκότωσαν όλους τους παρευρισκόμενους (εκτός των γυναικών, οι οποίες διασκέδαζαν σε χωριστή αίθουσα, οι μακεδονομάχοι τις κλείδωσαν στην αίθουσα).






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γεώργιος Κατεχάκης, ο θρυλικός καπετάν Ρούβας, ο νεότερος στρατηγός από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους.

Ο βοεβόδας Κόλε κατάφερε να διαφύγει από μια καταπακτή, οι νεκροί όμως κομιτατζήδες ήταν πλήθος. Το γεγονός αυτό έδωσε θάρρος στον ελληνικό πληθυσμό της περιοχής, που είδε αντάρτικο τμήμα να χτυπά σε αμιγώς εξαρχιακό χωριό και να προξενεί τέτοια καταστροφή, αλλά θορύβησε την Βουλγαρική Κυβέρνηση, η οποία κινητοποίησε τους προξένους της Αυστρίας και Ρωσίας στο Μοναστήρι, παρουσιάζοντας το γεγονός σαν σφαγή αόπλων και φιλήσυχων πολιτών… οι ανακρίσεις που έγιναν από τους Τούρκους με παρουσία των Αυστριακών και Ρώσων απέδειξαν ότι όσοι συμμετείχαν στον γάμο οπλοφορούσαν και έτσι η προσπάθεια των Βουλγάρων έπεσε στο κενό.

Ο βοεβόδας Κόλε τώρα που διασώθηκε στις 28/11/1904 σε αντίποινα επιτέθηκε σε μια ομάδα Κοζανιτών που επέστρεφαν από μοναστήρι, μεταξύ Εξί Σου (Ξυνό Νερό) και Καιλαρίων (Πτολεμαίδας). Σκότωσαν 8 άνδρες και 4 γυναίκες και ένα μικρό παιδί.

Παρά αυτά όμως οι κομιτατζήδες πια φοβόντουσαν να μένουν σε χωριά και οι χωρικοί ήταν απρόθυμοι να τους φιλοξενούν στα σπίτια τους, ταυτόχρονα οι Έλληνες απόκτησαν μεγαλύτερη ευχέρεια στην Δυτική Μακεδονία.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Κομιτατζής Ν Αντρέεφ Никола Андреев  ( Κόλε), 1879-1911 που έδρασε με την Τσέτα του στην Καστοριά και Φλώρινα για μεγάλο διάστημα.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ  τόμος 2του ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΓΕΣ εκδόσεις ΒΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...