Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΚΕΛΙΩΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Είδαμε ότι στην διάρκεια της κατοχής οι μονές του Α Ο αντιμετώπιζαν επισιτιστικό πρόβλημα εκτός των Σλαβικών οι οποίες είχαν επάρκεια αγαθών όταν οι Έλληνες και Σέρβοι μοναχοί πεινούσαν. Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κατάσταση σε όσους ζούσαν έξω από τις Μονές (Εξαρτηματικούς) και αυτοί αποτελούσαν την πλειοψηφία.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  Οι εξαρτηματικοί είναι ανήμποροι, περιδεείς και υποχωρητικοί, και ποτέ σχεδόν δεν πάνε να βρουν το δίκηο τους.
 
 
            Τα κελιά, οι σκήτες, οι καλύβες, τα ησυχαστήρια και τα καθίσματα με τους μοναχούς τους που εξασκούσανε τα επαγγέλματα των αγιογράφων, χρυσοχόων, ξυλογλυπτών και διατηρούσαν εργαστήρια δεν μπορούσαν πια να διαθέσουν τα εμπορεύματά τους και δεν είχαν κανένα εισόδημα. Όμοια προβλήματα είχαν και όσοι από τους Εξαρτηματικούς ασχολούντο με την γεωργία , διότι η παραγωγή τους δεσμευόταν από τους Γερμανούς.
 
 
            Οι Εξαρτηματικοί παραπονιόντουσαν ότι η όποια διανομή τροφίμων από την Ιερά κοινότητα τους αγνοούσε εντελώς.
 
 
            Το κελιώτικο ζήτημα δεν ήταν κάτι νέο για το ΑΟ παρουσιάστηκε  τον 18ο   αιώνα με την επιβολή φόρων από τους Τούρκους που προέβλεπε χαράτσι ανάλογα με τον αριθμό των κτημάτων τους. Η κατάσταση επιδεινώθηκε τον 19ο αιώνα με τις επεμβάσεις του Πατριαρχείου που ευνοούσε τις Μονές. Μετά ξαναπαρουσιάστηκε με την προσπάθεια των Ρώσων να καταλάβουν πληθυσμιακά το ΑΟ και προς τον σκοπό αυτό προσέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να αγοράσουν τα Εξαρτήματα των Μονών, πράμα που σε γενικές γραμμές το πέτυχαν.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ένα έγγραφο διαμαρτυρίας-καταγγελίας στη Ιερά Κοινότητα, μπορεί να επιφέρη πολύ πιο αισθητές και τσουχτερές καταστάσεις γι αυτούς (τους κελιώτες).
 
 
            Τώρα η ουσία του κελιώτικου ζητήματος συνίστατο στον προσδιορισμό που έπρεπε να πληρώνει στη κυρίαρχη Μονή ο γέροντας του Κελιού. Οι Μονές ήθελαν το 1/3 της αξίας του Κελιού κατά την αλλαγή του γέροντα , και με βάση αυτή την οικονομική διαφορά οι    Εξαρτηματικοί προσπαθούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία .
 
 
            Οι Εξαρτηματικοί πίστευαν ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στον καταστατικό χάρτη του ΑΟ και με αποφασιστικέ πρωτοβουλίες κατά την Κατοχή αγωνίστηκαν για την αλλαγή του συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια βρήκαν το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ.
 
 
Ο ΚΧ ήταν κάτι που συντάχτηκε με την συνθήκη της Λωζάνης και ίσχυε από τις 10/5/1924 και σε γενικές γραμμές θεωρούσε τα Κελιά σαν «υποτελή» , «αναφαίρετα και αναπαλλοτρίωτα κτήματα» της Μονής, αλλά πουθενά δεν κάνει λόγο για οικονομικά δικαιώματα, με βάσει αυτές τις ρυθμίσεις οι κελιώτες δεν ήθελαν να τηρήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς την Μονή και η Μονή να ενισχύσουν τα εξαρτήματα από τις επιχορηγείες που έδινε η ΙΚ. Η κατάσταση αυτή διαιώνιζε το σύστημα της δουλοπαροικίας και δενεξέφραζε το χριστιανικό πνεύμα της φιλαδελφίας και της ισότητας.
 
 
 
            Επόμενο ήταν η διάλυση του ελληνικού κράτους στην κατοχή να επιτείνει αυτό το ζήτημα.


 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο κελιώτης και σήμερα ζει με περισσότερες δυσκολίες και στερήσεις.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...