Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΟΥ ΔΣΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


Κατά τις επιχειρήσεις στον Γράμμο ο ΔΣΕ έπιασε αιχμαλώτους φαντάρους του ΕΣ, ειδικά την άνοιξη του 1949 διέλυσε την 75η ταξιαρχία προξενώντας πολλές απώλειες και αιχμαλωτίζοντας πολλούς φαντάρους και αξιωματικούς, οι αιχμάλωτοι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν για εργασίες στην επικράτεια που έλεγχε ο ΔΣΕ κάτω από άγρυπνη επίβλεψη των φρουρών τους, σε γενικές γραμμές η συμπεριφορά ήταν καλή, φυσικά μοιραζόντουσαν τις στερήσεις με τους άντρες του ΔΣΕ, έγινε μια προσπάθεια να τους εντάξουν στις δυνάμεις του ΔΣΕ, αλλά η έκβαση του πολέμου πια ήταν εμφανής και οι αιχμάλωτοι δεν ήταν διατεθειμένοι να συνδέσουν την τύχη τους με τους μελλοντικά ηττημένους. Κάποιοι προσπάθησαν να ξαναπεράσουν στις γραμμές του ΕΣ, χωρίς όμως επιτυχία.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Περίπου  ΕΞΑΚΟΣΟΙ  αιχμάλωτοι υπήρχαν στην Αλβανία. Γράφονται τα ονόματα τους. Τους λένε  «Θα φεύγετε αλφαβητικά» Σιγά – σιγά.


Μετά την κατάρρευση   του ΔΣΕ τον Αύγουστο του 1949, οι αντάρτες περνούσαν στην Αλβανία και εκεί κατέθεταν τον οπλισμό τους στους Αλβανούς, στην σύγχυση της υποχώρησης όσοι από τους αιχμαλώτους μπόρεσαν κατέφυγαν στον ΕΣ πολλοί όμως ακολούθησαν τις μονάδες του ΔΣΕ.

Οι μαχητές του ΔΣΕ στις επόμενες εβδομάδες που ακολούθησαν μοιράστηκαν στα κράτη του Ανατολικού μπλοκ, κανένα όμως ανατολικό κράτος δεν ήθελε να πάρει τους αιχμαλώτους που πέρασαν στην Αλβανία για να μη δημιουργηθούν διπλωματικές προστριβές με την Ελλάδα, έτσι οι αιχμάλωτοι αυτοί έμειναν στην Αλβανία, αιχμάλωτοι ενός στρατού (του ΔΣΕ) που πιά δεν υπήρχε.



Η Ελληνική κυβέρνηση τώρα δεν ήθελε να μπει σε διαλόγους με την Αλβανία με την οποία υπήρχε εμπόλεμη κατάσταση και αμφισβητούσε την εδαφική της υπόσταση, εξ άλλου το εμφυλιακό κράτος των Αθηνών φοβόταν ότι μαζί με την επιστροφή των αιχμαλώτων θα γύριζαν στην Ελλάδα και «πράκτορες του εχθρού». Οι Αλβανοί τώρα δεν έδειχναν καμιά σπουδή να επιστρέψουν στην Ελλάδα τους αιχμαλώτους διότι στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου θα έπρεπε να εξηγήσουν πως βρέθηκαν εκεί αυτοί οι άνθρωποι.

Έτσι οι διεθνείς οργανισμοί βρέθηκαν σε δυσκολία να λύσουν το πρόβλημα των Ελλήνων αιχμαλώτων στην Αλβανία.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αιχμάλωτοι του ΕΣ από τους αντάρτες του ΔΣΕ.


Οι αιχμάλωτοι που άφησε στην Αλβανία ο ΔΣΕ οδηγήθηκαν σε στρατόπεδο εργασίας κοντά στα Τίρανα κυρίως στο Vallias που κάτω από την επίβλεψη των Αλβανών, κυρίως κομμουνιστών που πίστευαν ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν ένα είδος πέμπτης φάλαγγας που απειλούσε τον αλβανικό σοσιαλισμό. Η συμπεριφορά των Αλβανών δεν ήταν άψογη και συμπεριελάμβανε πολύωρη καθημερινή εργασία σε τοπικά έργα, κατασκευή κτιρίων, άνοιγμα αποστραγγιστικών αυλακιών, εργασία σε συνεταιριστικά αγροκτήματα και αργότερα σε μεγάλα έργα διευθέτησης του ποταμού Ντρίνα (Δρίνος), δηλαδή οι αιχμάλωτοι αυτοί έριξαν το σκάψιμο και εργασία  στην Αλβανία σε συνθήκες κυριολεκτικά δουλείας.

Οι αιχμάλωτοι έζησαν σ αυτές τις συνθήκες για επτά και κάποιοι για οκτώ χρόνια. Το 1956 βρέθηκε μια φόρμουλα επαναπατρισμού, με το σόφισμα ότι «εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της Αλβανίας» και σαν τέτοιους οι Αλβανοί τους απέλασαν.

Έτσι τον Αύγουστο του 1956 η Ελλάδα δέχτηκε 217 αιχμαλώτους, δηλαδή λιγότερους από τους μισούς αιχμαλώτους, οι περισσότεροι ήταν «ύποπτοι» για το ελληνικό κράτος. Στις 24 Αυγούστου 1956 το οχηματαγωγό «Αλιάκμων» μετέφερε στον Πειραιά όσους αιχμαλώτους απελευθερώθηκαν. Τριάντα από αυτούς παρέλαβε η ΕΣΑ για γίνει καλύτερος έλεγχος των υποθέσεών τους, οι υπόλοιποι αντιμετώπισαν συχνά την καχυποψία των Αρχών και την άγρυπνη παρακολούθησή τους.
 



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ εκδόσεις ΙΣΤΟΡΙΚΑ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...