Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΣΤΡΑΤΗΣ ΞΕΝΟΣ


Στα βουνά της Μικράς Ασίας, ας πούμε στα μέρη του Αιδινίου, στις αρχές του 20ου αιώνα πολέμησε για πατρίδα, οικογένεια και λευτεριά ένας λεβέντης, κάτι σαν Διγενής  κάτι σαν Κλεφταρματωλός, πολλά δεν ξέρουμε μόνο ότι ο θρύλος και η παράδοση μας έσωσαν γνωρίζουμε.

            Η Τουρκιά ζούσε χρόνια που όλα έλεγαν ότι ο χαμός της πλησιάζει και όσο το θεριό το καταλάβαινε, τόσο και πιο πολύ  ζητούσε εκδίκηση και αίμα.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τουρκικές σφαγές άμαχου πληθυσμού.




Σε ένα από τα πλούσια και ήρεμα χωριά της ανατολής ένας λεβέντης με χέρι ατσάλι και καρδιά ατρόμητη νυμφευόταν μια φτωχή όμορφη κοπέλα, τα πάντα ήταν έτοιμα το χωριό μετείχε, τα φαγητά για όλους πλούσια , αρνιά στη σούβλα, παραγεμισμένες γαλοπούλες με κάστανο, κουκουνάρι και σταφίδα, οι γυναίκες τηγάνιζαν τζιεράκια, παστουρμάδες κεφτέδες και ψάρια, οι ταβάδες με τα γλυκά κουγιουρουκόπιτες, γαλακτομπούρεκα και μπακλαβάδες ήταν ήδη έτοιμα, και ο γάμος είχε ήδη τελέψει στην εκκλησιά και ο γαμπρός κόλλησε πεντόλιρο στους οργανοπαίχτες για να αρχίσει ο χορός και το φαγοπότι, …. έτσι σαν ανατολίτικο παραμύθι….. Και σ΄ αυτή την στιγμή ακουστήκαν τουφεκιές και φωνές « Στρατή  σκότωσαν τον εξάδελφο σου τον Κώτσο και της χήρας της Ελένης τον γιό  και του Μανίσαλη τον έγγονα!». Σταμάτησαν τα βιολιά και το ούτι, πήρε ο Στρατής το τουφέκι του άγριος και βουβός, πήγε στον τόπο του φονικού είδε τον πρωτοξάδελφο του νεκρό με μια μαχαιριά στην πλάτη, λίγο πιο κει με σφαίρες στο κεφάλι ο καλύτερός του φίλος, στο ίδιο χώρο το εγγόνι του Μανίσαλη κρεμασμένο με σεντόνι  απ΄ το μπαλκόνι του σπιτιού.

            Σε περισυλλογή έπεσε ο Στρατής, στο τέλος φώναξε τον Καχραμάνογλου, τον Αλπεκίδη και τον Μπαλούρδο, για πότε μαζεύτηκαν 20 παλικάρια όλοι λιποτάχτες των Αμελέ ταμπουρού*  με μιαν απόφαση πήραν άλογα τροφές ρούχα και όπλα και το ίδιο βράδυ ανεβήκανε στο βουνό γιατί όλοι πίστευαν ότι απόφαση των Τούρκων είναι όλους να τους σκοτώσουν. Έτσι τελείωσε ο γάμος του Στρατή που άφησε νύφη αφίλητη και τραπέζι στρωμένο για να ανέβη στο βουνό.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τα "ΑΜΕΛΈ ΤΑΜΠΟΥΡΟΥ" ήταν η "στράτευση" της μικρασιατικής νεολαίας και η όδευσή της σε ατέρμονες πορείες με σκοπό την εξόντωσή της.


Έκτοτε άκουγαν οι Τούρκοι το όνομά του και τρόμος τους έπιανε, έφτυναν τον κόρφο τους και για σατανά τον έλεγαν. Μα ό Στρατής ήθελε γιο για να εκδικηθεί στο πόδι του τους Τούρκους και δεν έχανε ευκαιρία να κατεβαίνει στο χωρίο του στην αγκαλιά της γυναίκας του, δεν άργησε και γεννητούρια είχε το σπίτι του αντάρτη. Τώρα όμως η μάνα του ψυχοραγούσε  και μήνυμα πήρε στο βουνά να κατέβη για να του δώκει την ευχή της, κατέβηκε λοιπόν πήδηξε μάντρες μη τον δουν στην γειτονιά, και του ζητήσουν να μεταφέρει θελήματα στα παλικαριά του, έτσι σαν γάτος σίμωσε το σπίτι μπήκε στο σπίτι της γριάς μάνας του, «εδώ είμαι μάνα» είπε και φίλησε το χέρι της, μα αυτή μάκραινε  από την ζωή και δεν άκουγε, δεν έβλεπε , δεν μίλαγε μα ζούσε ακόμα, εκεί τον βρήκε και η γυναίκα του και μαζί κλάψανε πάνω από την κούνια του γιού τους, η γυναίκα του 20 χρονών κοπέλα  λαχτάρησε να τον φιλέψει …μα δεν πρόλαβε γιατί τα παλικάρια του τρέξανε να του πουν πως το Τούρκικο ασκέρι κοντά είναι και λίγος χρόνος μένει τα άλογα να πάρουν και να φύγουν, μα ο νους του καπετάνιου άλλα έλεγε, « φέρτε φρύγανα να ανάψω φωτιές να φαινόμαστε ασκέρι θα τους παρασύρω όλους από την δεξιά πάντα, εσείς βρίσκετε καιρό να φύγετε από την αριστερή , αν προκάνω θα φύγω και εγώ αν όχι χαλάλι θα τους δώκω καλό μάθημα πρωτού πάρουν  την ζωή  μου». Ο λόγος του κουβέντα δεν σήκωνε, σαν έφυγαν φωτιά έβαλε κατά το σχέδιο του και έπιασε θέση μοναδική που φύλαγε την δημοσιά. «κιοπέκ» ** είπε και έπιασε το όπλο…. Ο Στρατής πολέμησε σαν λιοντάρι, την στερνή του σφαίρα την φύλαξε για τον εαυτό του…. Ο Τούρκος αξιωματικός έδωκε διαταγή να παν το παλικάρι στην πλατεία του χωριού , τον κάθησαν σε καρέκλα και έβαλε το ασκέρι να περάσει να τον χαιρετήσει. «Τέτοιους σας θέλω βρε σαν τούτονα τον γκιαούρη, όχι πλατσικολόγους και φονιάδες». Αυτή η ιστορία θυμίζει Μανιάκι  μα και Παπαφλέσσα κι ας έγινε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : «Από τούρκο λοχία λιποτάκτη πήραμε τίς εξής πληροφορίες: Οι ανυπότακτοι Έλληνες καταδικάστηκαν σέ θάνατο κατά χιλιάδες, αλλά στήν πραγματικότητα τούς έστειλαν στήν περιοχή Bozanti, γιά να χρησιμοποιηθούν σέ κοπιώδεις εργασίες γιά τό άνοιγμα του τούνελ στό όρος Ταύρος. Αγνοείται τί έγιναν, αλλά γνωρίζουμε μεγάλος αριθμός είναι νεκροί.

Εδώ καί δύο χρόνια, όλος ο χριστιανικός πληθυσμός εξορίστηκε στό εσωτερικό, αφού του αφαιρέθηκαν τά πάντα. Από Σαμψούντα 60.000, από Αιβαλί 30.000. Γυναίκες καί παιδιά εξορίστηκαν. Μεγάλος αριθμός είναι νεκροί από τύφο. Ακόμα μία χρονιά αυτού του καθεστώτος καί η Τουρκία θά γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο όλου του χριστιανικού πληθυσμού.»

Γαλλικό ΓΕΣ / Υπηρεσία Πληροφοριών, 5 Σεπτεμβρίου 1917


 

*Αμελέ ταμπουρού = Τάγματα εργασίας, τα χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι στον 1ο Π.Π. για να εξοντώσου τους Έλληνες και τους Αρμένιους.

** Κιοπέκ = σκυλιά




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μικρασιάτης αντάρτης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...