Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ


            Ο «ψυχρός πόλεμος» έχει καταγραφεί σαν ο πιο μακροχρόνιος και ο πιο δαπανηρός πόλεμος, αλλά και ο λιγότερο αιματηρός, ο ΨΠ άλλαξε την μορφή του πλανήτη γη .

            Στην διάρκεια του ΨΠ κατέρρευσε η αποικιοκρατία  και η λήξη του σηματοδότησε την οικειοθελή παράδοση του σοβιετικού «εχθρού» και η προσχώρησή του στο δυτικό σύστημα αξιών.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Η περίοδος του «Μακαρθισμού» ήταν χρόνια παράνοιας.



            Η ηθική του ΨΠ με τις σκοπιμότητές του  καταπάτησε αξίες και εφαρμόστηκε το δόγμα «πας μη μεθ ημών- καθ ημών», στο θέμα  της «κομμουνιστικής περικύκλωσης» υπήρξε η απάντηση της «καπιταλιστικής παλινόρθωσης».

            Ο ΨΠ σημαδεύτηκε από μεγάλα γεγονότα όπως:

- Της Κορέας όπου ο στρατηγός Μακ Άρθουρ επιχείρησε να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο.
 
- Ο Ελληνικός Εμφύλιος πόλεμος (1946-1949) και γιατί όχι και το Δεκεμβριανό κίνημα (1944-1945).

- Η κομμουνιστικοποίηση της Τσεχοσλοβακίας (1948).

- Το πραξικόπημα της Γουατεμάλας (1954) του συνταγματάρχη Κέρλος Καστίγιο Αρμάς για τον λόγο ότι η μετριοπαθής κυβέρνηση του Χακομπο Αρμπενθ απολλοτρίωσε 234.000 στρέμματα της γιουνάιτετ Φρουιτ Κόμπανυ (Φρουτέρα).

- Επέμβαση στην Ουγγαρία (1956).

- Η Βιετναμική περιπέτεια (1959-1974).

- Η επέμβαση στον κόλπο των χοίρων στην Κούβα (1961).

- Η Αμερικανική ανάμιξη στην ανατροπή του κεντροαριστερού διανοουμένου Χουάν Μπος στην Δομινικανική Δημοκρατία (1963).

- Η υπονόμευση του μετριοπαθούς Γκουλάρτ στην Βραζιλία (1964).
 
- Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο (1974).

- Επέμβαση στην Πολωνία (1980).

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο περίφημος 38ος παράλληλος. Η Αποστρατικοποιημένη Ζώνη (DMZ). Μια λωρίδα του εδάφους 4 χιλιόμετρα πλάτος, σε 250 χιλιομέτρων. Το παλαιότερο... τείχος. Χρονολογείται από το 1953.

 

            Το 1962 ο Αρνολντι Τόινμπι αναρωτήθηκε «Που στέκεται σήμερα οι ΗΠΑστο θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης…… οι ΗΠΑ σήμερα είναι ο ηγέτης ενός παγκόσμιου αντεπαναστατικού κινήματος που προασπίζει επενδεδυμένα συμφέροντα. Αντιπροσωπεύει  ότι αντιπροσόπευε κάποτε η Ρώμη…….».

            Μέσα στο κλίμα του ΨΠ ο Τζον Φόστερ Ντάλες επέσεισε το κίνδυνο χρήσης πυρηνικών κατά της ΕΣΣΔ και των κομμουνιστικών χωρών, και παρρότρυνε την Δύση να απελευθερώσει στρατιωτικά την Ανατολική Ευρώπη, τις στρατιωτικές κορώνες σταμάτησε μόνο το 1956 όταν στάθηκε αδύνατο στην Δύση να βοηθήσει την Ουγγρική Επανάσταση (1956).

 

            Η θεωρία της «Αλληλοτροφοδοτούμενης έντασης» λειτούργησε και στα δύο στρατόπεδα, έτσι χωρίς τον μακαρθισμό δεν θα είχαμε φαινόμενα ακραίου σταλινισμού στην Α Ευρώπη και αντίστροφα, χωρίς την κρίση στο Βερολίνο δεν θα είχαμε την κρίση στην Κούβα, χωρίς την δικτατορία στην Ελλάδα (1967)  δεν θα γινόταν η Τσεχοσλοβακία και η επαραθύρωση του Μάζαρικ  (1968), χωρίς το ΝΑΤΟ δεν θα υπήρχε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας κλπ.

 

            Έτσι για περισσότερα από 40 χρόνια είχαμε ένα δίπολο που δεν ήταν μονόδρομος, πατέρας αυτού του δίπολου ήταν ο Τζορτζ Κέναν με την γραμμή της «ανάσχεσης» και «αναχαίτισης», στην συνέχεια τις θεωρίες του  Κενάν συμπλήρωσε ο Γουόλτερ Λίπμαν με την πολιτική της «απαγκίστρωσης» για να αποφευχθεί η η διαίρεση της Ηπείρου, η πολιτική αυτή προέβλεπε συμμετρική απόσυρση αμερικανών και σοβιετικών.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ένα από τα απομεινάρια του Ψυχρού Πολέμου είναι η Πράσινη γραμμή στην Λευκωσία.




ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

 

            Τι όμως συνέβη το 1965-67 ώστε οι ΗΠΑ να κινήσουν τους μοχλούς μιας δικτατορίας; Ποια «επενδεδυμένα  συμφέροντα» θιγόντουσαν;

            Στην Ελλάδα δεν είχαμε ούτε εθνικοποιήσεις (Γουατεμάλα), ούτε κομμουνιστικό κίνδυνο (Κούβα).
 
Υπήρχε όμως έντονη πολιτική πόλωση και αστάθεια. Κυρίως όμως υπήρχε ανάγκη υποστήριξης του Ισραήλ από τις βάσεις στην Ελλάδα για ανεφοδιασμό και ηλεκτρονικό πόλεμο, το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 έγινε μόλις 40 ημέρες πριν την έναρξη του αραβοϊσραηλινού πολέμου των έξη ημερών, ο Γ Παπαδόπουλος τελείωσε ευθύς μετά το τέλος του πολέμου Γιομ Κιπούρ (Ημέρα της Εξιλέωσης) που ξεκίνησε 6/10/1973 στις 17/11/1973 έγινε το Πολυτεχνείο και ήρθε η σειρά της κατά του αμερικανούς – ΝΑΤΟικούς λύση του Κυπριακού (και το Κυπριακό ήταν μέρος του ΨΠ), διότι   υπήρχε ακόμα το κυπριακό πρόβλημα  και θέληση των ΗΠΑ για διχοτόμηση, προκειμένου να μη προσχωρήσει το «Κάστρο της Μεσογείου» στους Αδέσμευτους ή τους Σοβιετικούς και αυτή την λύση δεν μπορούσε να προχωρήσουν οι πολιτικοί ούτε καν ο Γ Παπαδόπουλος παρά μόνο ο Δ Ιωαννίδης.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η συμβολικότερη φωτογραφία του τερματισμού του Ψυχρού Πολέμου, η πτώση του τείχους του Βερολίνου.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

-        Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ του Α Παπαχελά

-        ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΑΛΤΑ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ του David Horowitz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...