Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΣΚΑΝΔΑΛΟ 1956 ΣΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ


            Αυτό το σκάνδαλο που θα παραθέσουμε έχει τραγικά ίδιες παθογένειες με τα σημερινά σκάνδαλα συνέβη 59 χρόνια πριν, 12 χρόνια μετά την λήξη της γερμανικής κατοχής, 7 μόλις χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου, όταν οι πολιτικοί υποσχόντουσαν ότι ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο εντιμότητας στην πολιτική ζωή,  σε   13 χρόνια έγινε δικτατορία , σκάνδαλα  υπάρχουν πλήθος στο διάστημα από την απελευθέρωση μέχρι ην Χούντα και η διαχρονική συνέχειά τους δείχνει ότι η αιτία της φθοράς της δημοκρατίας είναι η νομή της εξουσίας από πολιτικά πρόσωπα.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : 1956. Ο Κων. Καραμανλής στις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου. Η συμμετοχή των γυναικών για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές ωφέλησε την ΕΡΕ.

Η αναμέτρηση του 1956 έχει μείνει γνωστή για το περίπλοκο εκλογικό σύστημα διεξαγωγής της.


ΘΡΑΣΥΤΗΤΑ

 

            Τον Δεκέμβριο του 1956 δικάζεται μια υπόθεσης εξύβρισης και δυσφήμισης στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, κατηγορούμενος ο διευθυντής και ο υπεύθυνος του τυπογραφείου της ΕΣΤΙΑΣ, ενάγων ο βουλευτής της ΕΡΕ Εμ. Παπαεμμανουήλ που ταυτόχρονα είναι και διευθυντής του «Σισμανόγλειου» νοσοκομείου, στόχος είναι η καταδίκη ης δεξιάς εφημερίδας ΕΣΤΙΑ σύμφωνα με τον νόμο περί τύπου. Ο λόγος ήταν κάποια δημοσιεύματα της ΕΣΤΙΑΣ ότι ο Εμ Παπαεμμανουήλ έκανε σπατάλες και ατασθαλίες στο νοσοκομείο.

            Κατά την διάρκεια της δίκης όμως η εφημερίδα απέδειξε ότι πράγματι γινόντουσαν ατασθαλίες και σπατάλες από τον ίδιο τον Παπαεμμανουήλ, έτσι το Πλημμελειοδικείο στις 8/12/1956 βγάζει αθωωτική απόφαση για την εφημερίδα και αποφαίνεται ότι ο βουλευτής κατηγορούσε με ψέματα τους κατηγορούμενους, μεταξύ των άλλων λέει η απόφαση του δικαστηρίου:

 

«……Ο μηνυτής ελάμβανε υψηλάς αποδοχάς υπερακονίζουσας παν μέτρον συγκρίσεως προς ας τοιαύτας άλλων παρομοίας θέσεις κατεχόντων προσώπων……….

«Μετέβη ούτος τρις εντός οκαετίας εις Αμερικήν δια τας ανάγκας του ιδρύματος με έξοδα τούτου, με δυσανάλογον υψηλήν ημερησίαν αμοιβήν 40-75 δολαρίων………

« Διεχειρίσθη ούτος ανεξελέγκτως επί μίαν εξαετίαν με απόφασιν του διοικητικού συμβουλίου 1.200.000 δραχμάς ως έγγιστα, δια την διαχείρισιν δε ταύτην δικαιολογικτικά υφίστανται,ουδέ κατανομάζονται και αι ανάγκαι προς εξυπηρέτησιν των οποίων φέρεται  διατεθέν το ποσόν τούτο, αρνηθέντος και αυτού του μηνυτού να αναφέρη περί τούτου, ώστε να παρέχεται το ενδόσημον βαρέων υπονοιών………..

«Διατηρούνται άνευ ανάγκης πέντε νομικοί σύμβουλοι………. Ενώ μόνον δύο θα ηδύναντο ανέτως να εξυπηρετήσουν το ίδρυμα…………..

«Εκ των άνω συμβούλων απαραίτητον είναι να τονισθή ότι οι τρεις ετύγχανον στενότατοι συγγενείς του μηνυτού……….».

 

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή τον Φεβρουάριο του 1956, δεν θα αργήσει να σκάσει το σκάνδαλο στο Σισμανόγλειο.  


 
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΑΛΟΣ

 

            Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο εισαγγελέας ζητά να αρθεί η βουλευτική του ασυλία για να ασκηθεί δίωξη.

            Στην βουλή η αντιπολίτευση κάνει επερωτήσεις για το κυβερνητικό λαμόγιο και στις 11/12/1956 γίνεται εντονότατη συζήτηση μεταξύ των εντίμων της αντιπολίτευσης που ποτέ δεν θα έκανε κάτι τέτοιο οι δικοί τους(!) και των ανέντιμων κυβερνητικών βουλευτών, που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ένας δικός τους ήταν λαμόγιο και έβγαζαν δεκαρικούς από τα έδρανα της Βουλής ότι «δεν πρέπει να ισοπεδώνονται τα πάντα και δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

            Αλλά όμως η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών    ήταν καταπέλτης, δεν χωρούσαν «σούπα μούπες». Έτσι ο πρωθυπουργός Κων/νος  Καραμανλής δηλώνει ότι η  κυβέρνηση του θα ζητήσει να αρθεί η ασυλία του βουλευτή της, για να κάνει η δικαιοσύνη το έργο της (!)

 


ΦΥΓΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

 

           

            Ο Εμ Παπαεμμανουήλ αφού βρέθηκε ξεκρέμαστος από τους ομοίους του  στην Βουλή και από τους συντρόφους του στο κόμμα και κινδύνευε, βουλευτής άνθρωπος να δικαστεί, δηλαδή ο άνθρωπος ενώ πήγαινε για μαλλί βγήκε κουρεμένος. Τι λύση του απέμενε;  Να πάει να δικαστεί;

            Αιφνιδιαστικά αναχώρησε στο εξωτερικό, στο κόμμα του για να γλυτώσουν από το χοντρό ρεζιλίκι, σπεύδουν να τον διαγράψουν από τις τάξεις της ΕΡΕ  και δεν φτάνει αυτό ο Κ Καραμανλής διατάσσει ανακρίσεις να εξακριβωθεί πως κατόρθωσε(!) να φύγει ο Παπαεμμανουήλ……… Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης  υποστηρίζει ότι έχει δώσει εντολές σε όλους τους συνοριακούς σταθμούς να απαγορευτεί η έξοδός του από την Ελλάδα(!)

            Η αντιπολίτευση ζητά ευθύνες για την φυγή του βουλευτή, και ο τύπος γράφει με τρόπο μυθιστορηματικό, πως σύνδεσμοι τον μετέφεραν από πόλη σε πόλη, ξέροντας ότι το κράτος δικαίου τον καταδιώκει κλπ τέτοια που διάβαζαν οι νοικοκυραίοι και έφριτταν .

            Τελικά το υπουργείο έκανε την δουλειά του ειδοποίησε όλους τους σταθμούς εξόδου για να μη τους ξεφύγει ο Παπαεμμανουήλ, αλλά ένα σταθμό λησμόνησαν να ειδοποιήσουν (ένα μόνο), το Κέντρο Αλλοδαπών Φλωρίνης, και από αυτόν έσπασε το ποδάρι του, για διαβολική σύμπτωση να περάσει ο βουλευτής!!!!!

            Τώρα κάποιοι σκέφτηκαν ότι υπήρχε κρατική και κομματική συνενοχή στην διαφυγή του βουλευτή Εμ Παπαεμμανουήλ. Τέλος πάντων ο βουλευτής μας έφτασε στο Παρίσι και από την Γαλλική σιγουράτζα, μακριά από την βάρβαρη βαλκανική χώρα μας, έστειλε επιστολές στην κυβέρνηση με παράπονα, ότι αποφάσισαν να τον «ρίψουν βοράν εις την  αδηφάγο λύσσαν ωρισμένης μερίδος της αντιπολιτεύσεως και δύο εφημερίδων….», αλλά διατύπωσε και απειλές ότι αν δεν δικαιωθεί και δεν αποδοθεί λευκός, θα αγωνιστεί  και «κατά την διάρκειαν του αγώνος αυτού θα σημειωθούν θύματα ή φθορά σημαντικών στελεχών της παρούσης κυβερνήσεως….».

            Όλα αυτά δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες της Ελλάδος στις 8,9 και 10 Ιανουαρίου 1957.

 

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Εκλογές 1956 με σύνθημα ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ.


Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ

 

 

            Η αντιπολίτευση αφορμή ήθελε, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν κάνει έλεγχο στο «Σισμανόγλειο», γιατί δεν διέγραψε νωρίτερα το λαμόγιο, γιατί του χορήγησε διαβατήριο, πως έφυγε, δες τι έγραφε η ΑΥΓΗ της 11/1/1957:

 

 «…Από σεβασμό δήθεν προς το Σύνταγμα  και τους νόμους, η κυβέρνησις εφοδίασε το εκλεκτό στέλεχος της ΕΡΕ  με διαβατήριο, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι το Σύνταγμα παραβιάζεται καθημερινώς  με τις ευλογίες της κυβερνήσεως και από τον τελευταίο χωροφύλακα , και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αρνούνται διαβατήριο σε πολίτας απλώς διότι κάποιος…… πρωτοξάδελφος των ήταν αριστερός….».

 

            Στις 14/1/1957  στην Βουλή γίνεται πάλι συζήτηση για τον Παπαεμμανουήλ, αγορεύουν οι  βουλευτές της αντιπολιτεύσεως Γ Γρηγορίου, Θ Τσάτσος, Αγγ. Τσουκαλάς  και ζητούν την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Δ Μακρή σαν υπεύθυνου της διαφυγής του Εμ Παπαεμμανουήλ, ο υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως Ν Αθανασίου πληροφορεί το σώμα ότι ο βουλευτής ης ΕΡΕ διέφυγε διότι από λάθος(!) δεν είχαν ειδοποιηθεί για την απαγόρευση οι διοικήσεις Χωροφυλακής Κοζάνης και Φλώρινας.

Ο Γ Καρτάλης υποστηρίζει ότι ισχυροί παράγοντες επιθυμούσαν την διαφυγή του βουλευτή  και καταλήγει ότι ενώ οι βουλευτές της αντιπολιτεύσεως παρακολουθούνται όταν πάνε στην επαρχία, ο υπό βαρύτατη κατηγορία διευθυντής του «Σισμανόγλειου» κινείτο ελεύθερα.

            Ο Κ Καραμανλής βρίσκεται στην γωνιά, δίνει λοιπόν εντολή στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών να επιταχυνθεί η διαδικασία δίωξης του βουλευτή.

            Σε ένα μήνα η ΙΝΤΕΡΠΟΛ που έχει στα χέρια της διεθνές ένταλμα συλλήψεως μεταφέρει στην Αθήνα  τον βουλευτή  Εμ Παπαεμμανουήλ όχι από τον σταθμό ελέγχου της Φλώρινας έτσι όπως θα μεταφερόταν ο τελευταίος φυγόδικος μαφιόζος, έτσι όπως συλλαμβανόντουσαν από τους    ισραηλινούς οι εγκληματίες  ναζί. Σήμερα ούτε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε με τους φυγόδικους απατεώνες (πάντως για να μη έχετε αυταπάτες μόνο μασκαραλίκι υπέστη ο Εμ. Παπαεμμανουήλ, τα σκουλήκια που κυβερνούσαν και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση στα μαλακά τον έριξαν, πήγε φυλακή, του βούλωσαν το στόμα και σαν αναλώσιμος εξαφανίστηκε από την πολιτική......).

 

     


 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από τα συνθήματα των εκλογών.


 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

-        ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σπ Λιναρδατου τόμος ΙΙ  εκδόσεις ΒΗΜΑ-βιβλιοθήκη

-        ΑΥΓΗ 11-1-57

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...