Κυριακή 3 Μαΐου 2015

ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ


Για τον Στάλιν έχουν λεχθεί πολλά αρνητικά, που πολύ πιθανά είναι και αληθινά, αμφισβητήθηκαν οι ενέργειές του από φίλους μετά τον θάνατό του και εχθρούς. Ας δούμε όμως κάποιες θετικές κρίσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιους προβληματισμούς.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα το 1942 δίπλα στον Ιωσήφ Στάλιν.


Ο Ουίνσον  Τσώρτσιλ  κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Μόσχα στα μέσα του Αυγούστου του 1942 εξήγησε στον Στάλιν γιατί προείχε η κατανίκηση του Ρόμελ στην Αφρική  από το άνοιγμα μετώπου στην Νορμανδία με μικρές δυνάμεις από τους Συμμάχους (την δημιουργία  δευτέρου μετώπου από μέρους των σοβιετικών ήταν πάγιο αίτημα προς τους δυτικούς συμμάχους). Όταν τελείωσε την παρουσίαση  του ο Τσώρτσιλ (παρά την έντονη επιθυμία για άνοιγμα μετώπου από το 1942 στην Γαλλία) ο Στάλιν αντιλήφθηκε την στρατηγική αξία της εξόντωσης του Ρόμελ .

«…Στο σημείο αυτό ο Στάλιν φάνηκε να αντιλαμβάνεται ξαφνικά τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Επιχείρησης TORCH ( ΣΣ περιλάμβανε επιχειρήσεις από Αίγυπτο  προς δυσμάς των Άγγλων  και απόβαση Αμερικανών από δυτική βόρεια Αφρική με επιχειρήσεις προς την  ανατολή, έτσι ο Ρόμελ θα βρισκόταν να βάλετε από δύο μέτωπα). Απαρίθμησε τέσσερις κύριους λόγους για την πραγματοποίηση της: 1. Θα κλόνιζε την Ισπανία. 2. Θα χτυπούσε πισώπλατα τον Ρόμελ. 3. Θα προκαλούσε μάχες ανάμεσα στους Γερμανούς και τους Γάλλους στην Γαλλία. 4. Θα μετέφερε όλο το βάρος του πολέμου στην Ιταλία.

Αυτή η αξιοσημείωτη δήλωση με εντυπωσίασε. Έδειχνε ότι ο Ρώσος δικτάτορας ήταν ικανός να αντιλαμβάνεται αμέσως ένα πρόβλημα που μέχρι εκείνη τη στιγμή του ήταν τελείως άγνωστο. Ελάχιστοι άνθρωποι ήταν σε θέση να κατανοήσουν μέσα σε τόσο λίγα λεπτά ζητήματα για τα οποία όλοι μας συζητούσαμε επί πολλούς μήνες. Είχε κατανοήσει τα πάντα μέσα σε μια στιγμή….».

Φυσικά υπήρχαν και άλλες παράμετροι αλλά η έκπληξη του Τσώρτσιλ έδειχνε κάτι…. Για την ιστορία την εποχή εκείνη η Βόρεια Αφρική στο δυτικό τμήμα της είχε αποικίες της ουδέτερα  γερμανόφιλης  Ισπανίας αλλά και της Γαλλίας και μάλιστα της εχθρικής προς τους Συμμάχους που υπάκουαν στην γερμανόφιλη κυβέρνηση του Βισύ, η Επιχείρηση TORCH θα διέλυε όλα αυτά τα στηρίγματα του Χίτλερ και ο Στάλιν απ ότι είδαμε κατάλαβε με την πρώτη τι παιζόταν.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η συνάντηση του Αυγούστου του 1942 εξελίχτηκε σε μια βραδιά οινοποσίας, με πολλές χοντράδες εκατέρωθεν.
  

Στην διάσκεψη της Τεχεράνης ο Σερ Άλαν Μπρουκ (Αρχηγός του Αυτοκρατορικού Γενικού Επιτελείου της Μ Βρετανίας)   παραδέχτηκε ότι ο Στάλιν ήταν στρατιωτικός ηγέτης μεγάλου βεληνεκούς. Χαρακτηριστικά είπε: «Ούτε μια φορά, σε καμιά από τις δηλώσεις του δεν έκανε κάποιο στρατηγικό λάθος, ενώ πάντοτε κατανοούσε όλα τα περίπλοκα στοιχεία μιας κατάστασης με ταχύτητα και βεβαιότητα». Επί αυτών των ζητημάτων είχε σαφή υπεροχή με τον Ρούσβελτ και τον Τσόρτσιλ.

 

Ο δε Χίτλερ είχε πει με θαυμασμό: «Ο άνθρωπος αυτός σκέπτεται επί τη βάση αιώνων».

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Επιχείρηση TORCH προέβλεπε αυτές τις αγγλο - αμερικανικές επιχειρήσεις.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ του David Irving  εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ

 

Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ του ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ εκδόσεις ΓΚΟΒΟΤΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...