Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΑΟΥΕΡ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ


Επειδή έχουμε ψευδαισθήσεις για την πληρωμή από τους Γερμανούς αποζημιώσεων από τις πολεμικές επανορθώσεις που ενέκριναν στο τέλος του πολέμου υπέρ της Ελλάδος, παραθέτω τι συνέβη με τις επανορθώσεις στους εβραίους, σε μια εποχή που ακόμα τα χέρια των Γερμανών έσταζαν αίμα.

 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Καγκελάριος Konrad Adenauer (3ος από δεξιά) Τέταρτος από δεξιά: ο Walter Hallstein, υφυπουργός στο υπουργείο Εξωτερικών και ο Moshe Sharett, Ισραήλ υπουργός (τρίτος από αριστερά), υπογράφουν τη γερμανο-ισραηλινό συμφωνίας αποζημιώσεων.




Επτά χρόνια μετά το τέλος του Β ΠΠ και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1952 ο Πρόεδρος της Γερμανίας Αντενάουερ κατέληξε σε συμφωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μοσέ Σάρετ στην καταβολή αποζημιώσεων προς τους επιζήσαντες εβραίους, που έφτασε τελικά στο ποσό πάνω από  100 δισεκατομμύρια μάρκα.  Είναι η περίφημη  "συμφωνία του Λουξεμβούργου".

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Menachem Begin μιλώντας σε ένα συλλαλητήριο κατά τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία του Λουξεμβούργου, με το σύνθημα «τιμή μας δεν θα πωληθεί με  τα χρήματα, το αίμα μας δεν θα πρέπει να καταβληθεί σε αγαθά - που θα εξαλείψουν τη ντροπή".

Η γερμανική γνώμη ήταν αντίθετη με αυτή την αποζημίωση, τον Δεκέμβριο του 1951 έγινε έρευνα και διαπιστώθηκαν τα εξής καταπληκτικά.

Το 5% από τους Γερμανούς θεωρούσαν ότι είναι ένοχοι απέναντι στους εβραίους.

Το 29% πίστευε ότι η Γερμανία όφειλε κάποια αποκατάσταση.

Τα 2/5 θεωρούσαν ότι πραγματικά «διέπραξαν κάτι» στους εβραίους.

Το 21% πίστευαν ότι «οι ίδιοι οι εβραίοι ήταν εν μέρει υπεύθυνοι για ότι τους συνέβη κατά την διάρκεια του Γ Ράιχ».

Στις 18/3/1953 κατά την συζήτηση στην κάτω βουλή (Bundestag) για την αποζημίωση των επιζησάντων εβραίων, οι κομμουνιστές ψήφισαν κατά της αποζημίωσης, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες απείχαν, ενώ η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση του Αντενάουερ διχάστηκε και πολλοί βουλευτές ψήφισαν κατά της αποζημίωσης (Wiedergutmachung).
 
Για την έγκριση της συμφωνίας ο Αντενάουερ στηρίχτηκε στις ψήφους των αντιπάλων του Σοσιαλδημοκρατών.

 

 


 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μια ατμομηχανή της Maschinenfabrik Esslingen,  παραδόθηκε  στο Ισραήλ,  ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του Λουξεμβούργου, για να  χρησιμοποιηθεί  από το ισραηλινό κράτος.
 



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ του TONY JUDT εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...