Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Βρισκόμαστε τέσσερα μόλις χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, όλες οι υποδομές είναι κατεστραμμένες, δεν υπάρχει οδικό δίκτυο, δεν υπάρχουν ξενοδοχεία, δεν υπάρχουν αεροδρόμια, δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα σε μεγάλα τμήματα της χώρας, δεν υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό, δεν υπάρχουν λιμάνια, δεν υπάρχουν τουριστικές δημόσιες υπηρεσίες, δεν υπάρχει νομοθετικό καν πλαίσιο, απ εναντίας υπάρχει ένας πληθυσμός που πάνω από τους μισούς είναι άποροι  (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) και επιπλέον υπάρχει ο κυπριακός απελευθερωτικός αγώνας σε εξέλιξη. Και όμως ο Παύλος και η Φρειδερίκη (έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται) δίνουν όλες τις προσπάθειες τους για την τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδος, με ποιο τρόπο; Μα με κρουαζιέρες………..
                                                          






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το επίσημο πορτραίτο των αρραβώνων του Παύλου και της Φρειδερίκης.




100 ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ


            Στις 21/8/1954 την επομένη της ελληνικής προσφυγής στον ΟΗΕ για το κυπριακό, έφυγε από την Μασσαλία το πολυτελές κρουαζιερόπλοιο «Αγαμέμνων» με βασιλείς και πρίγκιπες που θα έπαιρναν μέρος σε μια κρουαζιέρα 11 ημερών, με οδηγούς τον Παύλο και την Φρειδερίκη, η κρουαζιέρα θα άρχιζε 23/8/1954 από την Κέρκυρα, γράφει το ΒΗΜΑ : «Το Αγαμέμνων έμεινε εκτός λιμένος και η αποβίβασις επραγματοποιήθη δια βενζινακάτων του πλοίου εις τον μικρόν όρμον του Αγίου Νικολάου, κρυμμένον κάτωθι των τειχών. Την πρώτην βενζινάκατον εκυβέρνα ο βασιλεύς Παύλος όρθιος, ηλιοψημένος, δίδων δια της χειρός καταλλήλους οδηγίας προς τους πηδαλιούχου. Ο βασιλεύς  έφερε γκρίζο πανταλόνι και γκρίζο υποκάμισον, ξεκούμπωτο εμπρός και με ανασηκωμένα τα μανίκια…..». Τώρα τι να πρωτοθαυμάσεις από αυτό το κείμενο τον βασιλέα που «εκυβέρνα» όρθιος και ηλιοψημένος αλλά την δουλειά την έκαναν οι πηδαλιούχοι! Ή το ντύσιμο του βασιλέως με το «ξεκούμπωτο υποκάμισο εμπρός» και με τα «ανασηκωμένα μανίκια»!

            Αυτά στην Κέρκυρα, την δεύτερη μέρα εκατό (παρακαλώ βασιλείς και πρίγκιπες….. οι περισσότεροι τέως) φτάνουν στην Ρόδο, από εδώ ο «Αγαμέμνων» πήρε προμήθειες 100 κουτιά χυμό ντομάτα, 200 οκάδες ντομάτα για σαλάτα, 200 οκάδες μοσχαράκι γάλακτος, 80 αστακούς και 40 οκάδες σαρδέλες. Όλα αυτά μαθαίνονται από τον τύπο  και λυσσούν στο εσωτερικό και καγχάζουν στο εξωτερικό  οι δημοσιογράφοι για την «μυθώδη» κρουαζιέρα που πληρώνει η θεόφτωχη Ελλάδα.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πρωτοσέλιδο του τύπου της εποχής.



            Τα εύθικτα ανάκτορα κυκλοφορούν επίσημα ανακοίνωση, ότι δεν έχει ξοδευτεί ούτε  μια δραχμή από τον κρατικό προϋπολογισμό!!!!!!!! 

Τότε ποιος πλήρωσε; Ο Παύλος; Η βασιλική ανακοίνωση το διευκρινίζει, το ποσό καλύφτηκε από τις 10.000  λίρες που είχε αφήσει πριν από το θάνατο του ο Ευγενίδης για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού……….. Μη γελάτε το σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού με τσάμπα φαγοπότι 11 ημερών των πρώην βασιλιάδων και πριγκίπων ήταν της Φρειδερίκης, προφανώς το κληροδότημα του Ανατολίτη Ευγενίδη δεν σκεπτόταν την ανάπτυξη του τουρισμού με αστακούς σε ξεπεσμένους ανακτορικούς λιγούρηδες, αλλά με την κατασκευή ενδεχομένως υποδομών αλλά οι κρατούντες, εστεμμένοι ή μη όταν βλέπουν χρήμα το βλέπουν σαν  πρόκληση    για προσωπική και οικογενειακή καλοπέραση και βρίσκουν τρόπους ενθυλάκωσης του………..







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Δευτέρα 23 Αυγούστου, Κέρκυρα.





ΜΑΞΓΟΥΕΛ

            Νομίζεται ότι ήταν η μοναδική «προσπάθεια» για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, με τον τρόπο που το αντιλαμβανόταν η Φρειδερίκη, μεσούντος του κυπριακού αγώνα και ενώ οι τούρκοι ματώνουν τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, το παλάτι οργανώνει  νέα κρουαζιέρα.

            Αρχές Σεπτεμβρίου 1954 αρχίζει νέα μεγάλη κρουαζιέρα 110 πριγκίπων και  ευγενών στα νησιά της Ελλάδος, η οργάνωση έχει ανατεθεί στην Αμερικανίδα κοσμικογράφο Μάξγουελ και την χρηματοδοτεί …. Ο Σ Νιάρχος!

            Η κρουαζιέρα «ανοίγει» με μεγάλο χορό στον φαληρικό ιππόδρομο παρούσης της «καλής κοινωνίας» της Αθήνας (δύο πρώην πρωθυπουργών της Ελλάδος και του τέως πρωθυπουργού της Γαλλίας Πολ Ρενώ) το βράδυ της 1/9/1954 και κρατά ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Η Ελλάδα με την  υποτιμημένη από τον Μαρκεζίνη δραχμή της 1 δολάριο = 30.000 δραχμές (προηγούμενη ισοτιμία 1 δολάριο = 15.000 δραχμές) είναι ένας τζάμπα παράδεισος για την ανερχόμενη οικονομικά Ευρώπη.






ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ : Αποβίβαση στην Κέρκυρα.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

-          ΒΗΜΑ  24/8/1954

-          ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σπ Λιναρδάτου τόμος ΙΙ εκδόσεις ΒΗΜΑ-βιβλιοθήκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...