Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ «ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ»







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το αεροσκάφος "Σπέτσαι" τύπου Airco De Havilland D.H. 9 στη Σμύρνη το 1919. Τα D.H. 9 αποτελούσαν παραλλαγή των D.H. 4 και προορίζονταν για βομβαρδισμούς. Προωθούνταν με κινητήρα B.H.P 240 ίππων. Εκτός από τη δυνατότητα μεταφοράς φορτίου βομβών εώς 500 λίβρες, τα D.H. 4 ήταν οπλισμένα με δύο πολυβόλα: ένα Vickers εμπρόσθιας βολής για το χειριστή και ένα περιστρεφόμενο Lewis για τον παρατηρητή.


Την 20/4/1921 ο ανθυποπλοίαρχος (ναυτική αεροπορία) Στ Ψαρουδάκης με τον παρατηρητή σημαιοφόρο Χρ Χρηστίδη και με αγγλικό αεροπλάνο De Havilland 9 έκανε αναγνωριστική πτήση στην περιοχή Σαλιχλή, νοτίως της Σμύρνης και κοντά στην ζώνη ευθύνης των Ιταλών, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν βγήκαν από την πτήση τους και μετά από τρεις ώρες αναγκάστηκαν να προσγειωθούν από έλλειψη καυσίμων στη θέση Νέα Σκάλα 12 χιλιόμετρα νότια της Εφέσσου, στην ιταλική ζώνη.







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Προσωπικό της Ναυτικής Αεροπορικής Υπηρεσίας (Ν.Α.Υ.) μπροστά από αεροπλάνα Airco De Havilland D. H.9 σε αεροδρόμιο της Μικράς Ασίας (αρχείο Μουσείου Ιστορίας Πολεμικής Αεροπορίας).




Οι Ιταλοί κατάσχεσαν το αεροπλάνο και αιχμαλώτισαν τον Ψαρουδάκη και τον Χρηστίδη τους οποίους οδήγησαν στην Ρόδο. Ο Ψαρουδάκης όμως κατάφερε να δραπετεύσει και μέσω Αλεξάνδρειας επέστρεψε στην Αθήνα.


Κατά την διάρκεια της κράτησής του ο Ψαρουδάκης έμαθε ότι το ιταλικό φορτηγό «Ναυκρατούσα» μετέφερε πολεμικό υλικό για τον Κεμάλ, η πληροφορία μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Ναυτικών, το οποίο έστειλε το «Έλλη» να κάνει νηοψία στο ιταλικό φορτηγό.
Από την έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ καινούργια καταδιωκτικά αεροπλάνα τύπου Ansaldo A1 Balilla τα οποία κατασχέθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Τατόι.






ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ τόμος 172 τεύχος 582 του Αντιναυάρχου Ι. Κουλουμπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...