Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΤΗΝ ΕΦΤΑΕΤΙΑ








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Εργάτες και μέλη της μέλη της αρχαιολογικής ομάδας στην Αμφίπολη το 1970.





Η Αμφίπολη και οι θησαυροί που κρύβονται είναι γνωστά από παλιά οι Ρωμαίοι μετέφεραν ογκώδη  μαρμάρινα τμήματα του τύμβου, την δεκαετία του 1930 η ΟΥΛΕΝ έκανε εργασίες αποξήρανσης του Αχινού και ανακάλυψε μαρμάρινα μέλη και τα μετέφερε στο χωριό Λιθότοπος όπου κατασκευαζόταν φράγμα της λίμνης Κερκίνης, ο Αμερικανός  καθηγητής Μίλερ γράφει: 






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο περίβολος αποτελείται από πέτρινους ογκόλιθους που περιμαζεύτηκαν και διαφυλάχτηκαν από την κυβέρνηση των συνταγματαρχών.



«Ίσως ήθελαν να τις χρησιμοποιήσουν  στο έργο. Ευτυχώς δεν συνέβει». Το 1930 η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών της Αθήνας και την χρηματοδότηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Μακ Βέιν γίνηκε η αναστήλωση του συμβόλου των Σερρών, του λέοντα της Αμφίπολης.
Εργασίες στην Αμφίπολη ξεκίνησε ο Δημήτρης Λαζαρίδης το 1964 στην περιοχή Καστά (αυτές που μισό και περισσότερο αιώνα ολοκληρώνει! η Κατερίνα Περιστέρη).


Δεκάδες μέλη του περιβόλου του τύμβου της Αμφίπολης ήταν διασκορπισμένα στην δεξιά όχθη του Στρυμόνα, τα μέλη αυτά όπως και κομμάτια του λέοντα βρήκαν στρατιώτες των Άγγλων στον Α ΠΠ  και επιχείρησαν να τα κλέψουν και να τα πάνε στην πατρίδα τους (όπως έγινε με τα Ελγίνεια μάρμαρα), την προσπάθειά τους όμως να φυγαδέψουν  αυτά τα μάρμαρα απέτρεψε το βουλγαρικό πυροβολικό, το οποίο άρχισε να βάζει εναντίον τους, οι Άγγλοι ετράπησαν σε φυγή χωρίς να ολοκληρώσουν την κλοπή.

Επί της επταετίας (1970) ο διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών είπε  στον Στέφανο Μίλερ « Είναι ντροπή αυτές οι πέτρες να είναι παρατημένες και σκόρπιες». Μετά από έγκριση του διδακτορικού καθεστώτος εντοπίστηκαν, συγκεντρώθηκαν, ταξινομήθηκαν  και τοποθετήθηκαν αριστερά του μνημείου που σήμερα εργάζεται η κα Περιστέρη.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Στέφανος Μίλλερ συνομιλεί με μαθητές  στην περιοχή της Αρχαίας Νεμέας.


Ο Σ Μίλερ (ο οποίος από το 2005 ζει μόνιμα στην Ελλάδα, έχει πολιτογραφηθεί Έλληνας, έχει κυρηχτεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας) σημειώνει, ότι οι «πέτρες» αυτές του έκαναν εντύπωση ότι δεν έβρισκε γωνίες, ανάμεσά τους «Λογικό, αφού προερχόταν από κυκλικό περίβολο, άρα δεν υπήρχαν γωνίες», σχετική μελέτη δημοσίευσε στο «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ του 1972». Σήμερα ο καθηγητής Μίλερ ( ο Στ Μίλερ έστειλε επιστολή στον Μπ Ομπάμα το 2009 που με επιχειρήματα αποδείκνυε πως οι Σκοπιανοί επιχειρούν πλαστογραφία της ιστορίας) αναφέρει ότι: «από τότε πίστευα πως πίσω από αυτά τα μαρμάρινα μέλη κρύβεται κάτι σημαντικό.  Χαίρομαι που πριν από 44 χρόνια (δηλαδή το 1970) διέσωσα εκείνες τις πέτρες που μάθαμε πλέον την ιστορία τους».

Οι πέτρες λοιπόν του κυκλικού περιβόλου που θαυμάζουμε διασώθηκαν στην περίοδο που κυβερνούσε ο Γ Παπαδόπουλος.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Στέφανος Μίλερ εργάζεται με ευρήματα στην Αμφίπολη το 1970.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1972

Δημοσίευση ΘΕΜΑ του Π Σαββίδη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...