Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ



Στις 9 Οκτωβρίου 1944 πήγε στην Μόσχα ο Τσώρτσιλ και ο Ήντεν  που έγινε εγκάρδια δεκτός από τον Στάλιν και τον Μολότοφ. 

Ο ίδιο βράδυ  κατά τις 22.00 έγινε η πρώτη σύσκεψη στο  Κρεμλίνο  στην οποία παρόντες ήταν ο Στάλιν, ο Μολότοφ, ο Τσώρτσιλ και ο  Ήντεν και οι διερμηνείς ταγματάρχες Birse και Pavlov, ήταν ήδη προσυνενοημένο να φωνάξουν κάποια στιγμή να συμμετέχουν  τους Πολωνούς από την μια μεριά της  Πολωνικής Κυβέρνησης του Λονδίνου, Υπ Εξωτερικών Romer  και Granski, τον ακαδημαϊκό Mikolaczyk και από μέρους των σοβιετικών την Πολωνική Επιτροπή του Lublin.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Είναι γνωστή ως «Συμφωνία των ποσοστών» (Percentages agreement), αλλά και  ως « Συμφωνία της χαρτοπετσέτας».


Ο Τσώρτσιλ είπε :

«Ας ρυθμίσουμε τις υποθέσεις μας στα Βαλκάνια. Τα στρατεύματά σας βρίσκονται στη Ρουμανία και την Βουλγαρία. Από την πλευρά μας, έχουμε συμφέροντα, στρατιωτικές αποστολές και πράκτορες εκεί. Ας αποφύγομε τις διαφωνίες επί ασημάντων θεμάτων. Στο βαθμό που αφορά στη Βρετανία και τη Ρωσία πως θα σας φαινόταν αν ελέγχατε κατά 90% την Ρουμανία και εμείς κατά 90% την Ελλάδα και να μοιραζόμασταν στη μέση τη Γιουγκοσλαβία;»


Ταυτόχρονα όσο γινόταν η μετάφρασηέγραψε σε ένα φύλλο χαρτί:


Ρουμανία
Ρωσία 90%
Οι υπόλοιποι 10%

Ελλάδα
Μ Βρετανία (σε συμφωνία με τις ΗΠΑ) 90%
Ρωσία 10%

Γιουγκοσλαβία 50-50%

Ουγγαρία 50-50%

Βουλγαρία
Ρωσία 75%
Οι υπόλοιποι 25%

Και έσπρωξε το χαρτί προς το μέρος του Στάλιν. Εκείνος μετά από σύντομη παύση πήρε ένα μπλε μολύβι και έκανε μια μολυβιά που δήλωνε έγκριση. Στην συνέχεια ακολούθησε μικρή σιωπή με το χαρτί στη μέση του τραπεζιού.

Τελικά είπε ο Τσώρτσιλ:

«Μήπως θεωρηθεί κάπως κυνικό επειδή ρυθμίζουμε με τόσο πρόχειρο τρόπο ζητήματα που αφορούν στην τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων; Καλύτερα να κάψουμε το χαρτί».

Στάλιν: «Όχι κρατείστε το εσείς».







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τα πάντα είχαν προαποφασιστεί στην Μόσχα πάνω σε μια χαρτοπετσέτα (φύλο χαρτί κατά τον Τσώρτσιλ) και οι λαοί; η δημοκρατία; αυτά είναι για να παραμυθιάζεται το πόπολο.


Με τον τρόπο αυτό ρυθμίστηκε το καθεστώς των Βαλκανικών κρατών, οι εκλογικές και «δημοκρατικές» διαδικασίες ήταν το αμπαλάζ με το οποίο θα περιτυλιγόταν τα συμφωνηθέντα με αυτόν τον κυνικό τρόπο, η Ελλάδα ελευθερώθηκε στο διάστημα 4 Οκτωβρίου μέχρι 1 Νοεμβρίου 1944 δηλαδή πριν ακόμα φύγει ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης και πριν ακόμα καταληφθεί η Αθήνα (14 Οκτωβρίου 1944) είχε συμφωνηθεί η τύχη της.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Όλος ο πολιτικός κόσμος της απελευθέρωσης έχει βαριές ευθύνες για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1944.

Ανάλογο θλιβερό παιχνίδι παίχτηκε και για την Πολωνία για την  οποία η Αγγλία μπήκε σε πόλεμο με την Γερμανία, η τύχη της δεν καθορίστηκε στην συνάντηση της Μόσχας αλλά λίγο αργότερα στην Γιάλτα, αφού πρώτα οι Άγγλοι είχαν πνίξει στο αίμα την Αθήνα. 

Στην Γιάλτα συζητήθηκε με τον ίδιο κυνικό τρόπο το καθεστώς της Πολωνίας και το «σπρώξιμό» της σε γερμανικά εδάφη ώστε η ΕΣΣΔ να προσαρτήσει εδάφη της στην ανατολή, φυσικά και εκεί ο λαός κλήθηκε να ψηφίσει «δημοκρατικά» αμέσως μετά την συμφωνία και να συμφωνήσει «δημοκρατικά» με ότι ήδη είχαν συμφωνήσει στην Γιάλτα.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η ιστορική φωτογραφία με τους τρεις νικητές του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ο αμερικανός πρόεδρος Ρούζβελτ κάθεται στη μέση έχοντας δεξιά του τον βρετανό πρωθυπουργό Τσόρτσιλ και αριστερά του τον Σταλιν.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΛΕΜΟΣ του Ουίνστων Τσώρτσιλ εκδόσεις ΓΚΟΒΟΤΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...