Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝΑ



Ο Υπολοχαγός του Π/Β Κωνσταντίνος Μαζαράκης (Ακρίτας) και ο Υπομοίραρχος Σπύρος Σπυρομήλιος (Αθάλης Μπούας) με τα τμήματά τους ετοιμαζόντουσαν να αφοπλίσουν τουρκική φρουρά γέφυρας προκειμένου να περάσουν τον Αλιάκμονα ποταμό στην θέση ανάμεσα στα χωριά Ασώματοι και Κούτλες (Βεργίνα).






Πριν όμως πραγματοποιήσουν αυτή την ενέργεια δέχτηκαν πληροφορίες από τον ντόπιο πληθυσμό ότι σε όλη την νότια περιοχή του Αλιάκμονα κατοικούσαν Βούλγαροι, που ασχολούντο σαν μυλωνάδες, ξυλοκόποι και καρβουνιάρηδες  με την ανοχή των Τούρκων.

Αυτοί εκτός  της οικονομικής ζημιάς που προκαλούσαν στους ντόπιους Έλληνες εκμεταλλευόμενοι τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της περιοχής, ήταν και οργανωμένοι στα κομιτάτα, και τους χρησιμοποιούσαν οι κομιτατζήδες για να μεταφέρουν όπλα μέσω της Ελλάδος, σαν οδηγούς κομιτατζήδων, σαν κατασκόπους και καταδότες στις Τουρκικές αρχές  των κινήσεων των Ελλήνων μακεδονομάχων.

Αποφασίστηκε να γίνει εκτεταμένη έρευνα και να εκκαθαριστεί η νευραλγική αυτή περιοχή από τα εχθρικά αυτά στοιχεία, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι επικοινωνίες των ανταρτών με την Ελλάδα.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Υπομοίραρχος Σπύρος Σπυρομήλιος (Αθάλης Μπούας), Ο αητός της Χειμμάρας. 

Συνελήφθησαν αρκετές δεκάδες Βούλγαροι τους οποίους και σκότωσαν, ο Υπολοχαγός Μαζαράκης μιλά για μια τέτοια εκκαθάριση και τον αφανισμό 13 Βουλγάρων, ενώ ο Σπυρομήλιος σε έκθεσή του αναφέρει σύλληψη περισσοτέρων από 100 και τον θάνατο 86 από αυτούς.
Το γεγονός αυτό θορύβησε τους Βούλγαρους οι οποίοι ταχύτατα έτρεξαν μέσα σε λίγες μέρες περίπου 700 και θεώρησαν τα διαβατήριά τους στις Τουρκικές αρχές.

Έτσι καθαρίστηκε η περιοχή από τους κατασκόπους και εξασφαλίστηκαν οι επικοινωνίες των ελληνικών αντάρτικων σωμάτων με την ελεύθερη Ελλάδα.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ τόμος 2ος του ΓΕΣ εκδόσεις ΒΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...