Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΔΕΣΚΑΤΗΣ


Ας δούμε τα γεγονότα της Δεσκάτης όπως τα παρουσιάζουν οι αναφορές XV Μ απ 1429 / Α1, είναι μια χαρακτηριστική εγκατάλειψη θέσεως του τακτικού στρατού από τον φόβο που ενέπνεαν οι αντάρτες.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η Δεσκάτη όπως είναι σήμερα.



Την 2/8/1946 απεστάλει  ένας λόχος της 21ης Ταξιαρχίας μετά από ανησυχητικών αναφορών της Δ/σεως Χ/Φ Δεσκάτης διότι προέβλεπαν επίθεση από πολυάριθμους αντάρτες.  Παρά την αποστολή του λόχου οι κάτοικοι και πέντε μέρες μετά διατελούσαν σε κατάσταση τρόμου.

Μετά από λίγες ημέρες υπήρξαν πολλές δυσχέρειες επικοινωνίας της 21ης Ταξιαρχίας Κοζάνης με τον λόχο της Δεσκάτης, την παραμονή του Δημοψηφίσματος έγινε επίθεση κατά της Κρανιάς Δεσκάτης και το γεγονός αυτό μεγάλωσε τον φόβο επίθεσης, ο Υποστράτηγος του ΓΕΣ Πεντζόπουλος ζήτησε την 17/9/1946 την ενίσχυση των δυνάμεων της Δεσκάτης με τεθωρακισμένα και αεροπορική κάλυψη.

Έτσι η Μεραρχία MV αφαιρώντας δυνάμεις από την Κοζάνη έστειλε την 21/9/1946 λόχο υπό τον υπολοχαγό Κολλιόπουλο. Ο λόχος αυτός όμως ενεπλάκει σε μάχη στην Ελάτη και δεν μπόρεσε να φτάσει στην Δεσκάτη. Πληροφορήθηκε ο διοικητής του λόχου Δεσκάτης υπολοχαγός Κονταξής ότι θα κινηθεί προς ενίσχυση του ο λόχος Μακροχωρίου, από την στιγμή αυτή και μετά η τηλεφωνική γραμμή καταστράφηκε από τους αντάρτες και έπαψε κάθε επικοινωνία Κοζάνης Δεσκάτης.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Χάρτης της Δεσκάτης κωμόπολις του νομού Γρεβενών.



Οι στόχοι της Μεραρχίας ήταν η εξολόθρευση των ανταρτών και η διάσωση της Δεσκάτης. Όμως οι διαταγές του Β Σώματος Στρατού δεν εξετελέστηκαν   και οι δυνάμεις της Δεσκάτης πολέμησαν την 21/9/1946 χωρίς βοήθεια και αποφάσισε  υπολοχαγός Κονταξής να συμπτυχθή προς Ελασσώνα παρά την διαταγή να κινηθεί προς βορά απ όπου κινούντο δυνάμεις προς ενίσχυσή του.

Ο στρατός έκρινε ότι «ο αγών ήτο πράγματι σκληρός αλλά μάλλον μονόπλευρος όσον αφορά την πλευράν των συμμοριτών δηλαδή, διότι ο Λόχος και η Χωροφυλακή, ιδία ο Λόχος κατείχον λίαν ισχυράς και ωχυρωμένας θέσεις, με τεράστια μέσα πυρός (Πυροβόλα, όλμους των 3 ιντσών, ΠΙΑΤ) ενώ οι συμμορίται επιτίθεντο ακάλυπτα».

Τώρα η συνολική δύναμις του λόχου και της Χ/Φ υπερέβαιναν τους 200 άνδρες, οι δε απώλειες του λόχου ήταν ΜΗΔΕΝ, πράγμα που «ουδαμώς δικαιολογούσι την άποψιν του σκληρού αγώνος του Λόχου, ούτινος ο Διοικητής υπολοχαγός Κονταξής έλαβεν επανειλημμένας, τόσον εμού όσον και του Ταξιάρχου του κ Ταβουλάρη διαβεβαιώσεις, ότι αι ενισχύσεις κινούνται προς τα εκεί».




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μαχητές του ΔΣΕ.



Απώλειες υπήρξαν στην Χ/Φ κατά την υποχώρηση. Ο  υπολοχαγός Κονταξής  με την φυγή του άφησε σαν λάφυρα όπλα, δύο όλμους των 3 ιντζών, ΠΙΑΤ (εκ των οποίων ένα ξαναπήρε ο ΕΣ στην επίθεση των ανταρτών στην Σιάτιστα την 16/10/1946) και η φυγή αυτή κατά τον ΕΣ «εμπίπτει εις το άρθρον 81 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικος 1941». Και η Μεραρχία διέταξε ένορκο προανάκριση για καταλογισμό ευθυνών.

Την 22/9/1946 το Β ΣΣ αποφάσισε την ανακατάληψη της Δεσκάτης με την 1109/22-9-46 διαταγής του.  Την επιχείρηση η Μεραρχία ανέθεσε στο 507 τάγμα της 22ης Ταξιαρχίας. Ακολούθησε η επιχείρηση της Δεσκάτης την 25/9/1946 και η κατάληψη εκ νέου της Δεσκάτης από το 507 Τάγμα.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Χωροφύλακες το 1946.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 


ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ αρχεία ΓΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...