Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Η ΙΔΕΑ ΤΩΝ " ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ"

Από τις 28 Νοεμβρίου 1943 στη διάσκεψη της Τεχεράνης ο Ρούσβελτ εξήγησε στον Στάλιν την ιδέα των «Τεσσάρων αστυνομικών».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στάλιν, Ρούζβελτ, Τσώρτσιλ. Τεχεράνη, 1943



Κατά τον Ρούσβελτ οι 4 αστυνομικοί ήταν οι ΗΠΑ, η ΕΣΣΔ, η Μ Βρετανία και η Κίνα.

Το σύστημα αυτό είχε εφαρμοστεί σαν όργανο συλλογικής ασφάλειας εναντίον της Γαλλίας μετά το Βατερλώ και την πτώση του Ναπολέοντα και ήταν αποτέλεσμα του συνεδρίου της Βιέννης το 1915, τότε οι 4 αστυνομικοί ήταν η Βρετανία, η Πρωσία, η Αυστρία και η Ρωσία και την είχε πρωτείνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Πιτ. Το σύστημα αυτό υπήρξε αποτελεσματικό διότι παρά τους επιμέρους πολέμους τον Κριμαϊκό και τον πόλεμο ενοποίησης του Βίσμαρκ, επί 100 χρόνια (μέχρι το 1914) δεν εμφανίστηκε μεγάλος πόλεμος.


Ο Στάλιν κατ αρχάς συμφώνησε με την προϋπόθεση την αλλαγή των συνόρων, δηλαδή την μετακίνηση της Πολωνίας δυτικά εις βάρος της Γερμανίας, χάνοντας εκτεταμένες περιοχές στην ανατολή υπέρ της ΕΣΣΔ, την ενσωμάτωση των βαλτικών χωρών και γενικά όλες αυτές τις προσαρτήσεις που επέβαλε ο Κόκκινος στρατός.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η εφαρμογή της ιδέας των "τεσσάρων αστυνομιών" στην Γερμανία.




Η λογική των «τεσσάρων αστυνομικών» ήταν μια συλλογική ασφάλεια που θα επιτυγχάνετο με την βοήθεια και του ΟΗΕ και φυσικά θα εποπτεύετε και η Γερμανία αλλά και η Ιαπωνία. Η συλλογική αυτή ασφάλεια στην πραγματικότητα επιβλήθηκε μετά τον Β ΠΠ  με μικρές παραλλαγές πχ ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς δεν ήταν η Κίνα αλλά η Γαλλία, φυσικά όλα αυτά μέχρι το σημείο που νέες υπέρ - δυνάμεις άρχισαν να επιβάλουν την ισχύ τους, έτσι σήμερα άρχισαν να φαίνονται σαν οι δυνάμεις που θα κάνουν φανερή την ισχύ τους η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, το Μεξικό. Και κάποιες να χάνουν την εθνική τους υπεροχή και να αναγκάζονται σε συνεργασίες προκειμένου να παραμείνουν στον ηγετικό ρόλο τους, έτσι έχουμε την ΕΕ  που συσπειρώνει προηγούμενες υπερδυνάμεις.



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΗΓΕΜΟΝΙΑ του Ηλία Θερμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...