Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ



Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες της συναλλαγής που έκανε η ΕΕ (υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας) με την Ελλάδα, που εφάρμοσαν μια πολιτική οικονομικού στραγγαλισμού, εκβιασμών και στέγνωμα της οικονομίας από ρευστότητα προκειμένου να επιτύχουν η Ελλάδα να ταπεινωθεί και να σκύψει στις επιδιώξεις των «εταίρων».






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η περιγραφή που γίνεται από τον ERICH MARIA REMARQUE της  συναλλαγής πεινασμένων Ρώσων αιχμαλώτων και Γερμανών στρατιωτών, μοιάζει με τις πρακτικές στις συναλλαγές που είδαμε τα τελευταία χρόνια.
  


Αφορμή μου έδωσε η ανάγνωση του βιβλίου ERICH MARIA REMARQUE «Ουδέν νεότερον από το Δ Μέτωπο». Το βιβλίο είναι μια αντιπολεμική εξιστόρηση του Α ΠΠ από την γερμανική ματιά, το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1929 και έγινε κινηματογραφική ταινία για πρώτη φορά το 1930 σε σκηνοθεσία Λούις Μάιλστοουν, όταν προβλήθηκε στο Βερολίνο ομάδες της χιτλερικής νεολαίας μπήκαν στις αίθουσες προβολής με συνθήματα «Γερμανία ξύπνα», η ταινία απαγορεύτηκε και ο συγγραφέας εγκατέλειψε την χώρα το 1931, το 1933 οι ΝΖ απαγόρευσαν το βιβλίο (υπό το ψευδές επιχείρημα ότι ήταν έργο Εβραίου) και το έκαψαν μαζικά. (ο Χάιντριχ Χάινε έγραψε το 1921 «Εκεί όπου καίνε βιβλία, σύντομα θα κάψουν και ανθρώπους»). Εν τω μεταξύ ο Έριχ Μαρία Ντιμάρκ εγκαταστάθηκε στην Ελβετία και το 1939 μετανάστευσε στις ΗΠΑ, η αδελφή του συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1943 «ως ηττοπαθείς». Μεταξύ ΗΠΑ και Λοκάρνο ο Ντιμάρκ έγραψε και άλλα βιβλία, πέθανε το 1970 στο Λοκάρνο της Ελβετίας.


Περίληψη:


Ο Πάουλ και οι συμμαθητές του, μαθητές της τελευταίας τάξης σε κάποιο επαρχιακό Γυμνάσιο παροτρύνονται από τον εθνικιστή καθηγητή τους Κάντορεκ να καταταγούν εθελοντές στον στρατό και να πολεμήσουν σαν η «Σιδερένια Νεολαία», οι έφηβοι κατατάσσονται, εκπαιδεύονται από τον σαδιστή υπαξιωματικό Χίμελστος με τον πρωσικό τρόπο εκπαίδευσης, οδηγούνται στα χαρακώματα να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της Αντάντ, εκεί σταδιακά αποδεκατίζονται.
Ο Πάουλ μετά δύο περίπου χρόνια στο μέτωπο παίρνει 17 ημέρες άδεια να επιστρέψει στο σπίτι του και μετά την άδεια για 30 ημέρες σ ένα στρατόπεδο για επανεκπαίδευση, το στρατόπεδο αυτό είναι δίπλα σε στρατόπεδο Ρώσων αιχμαλώτων οι οποίοι λιμοκτονούν, και προκειμένου να επιβιώσουν πουλούν προσωπικά τους είδη στους Γερμανούς για λίγο ψωμί, όταν δε εξαντλούνται και αυτά επιδίδονται σε χειροτεχνήματα τα οποία προσπαθούν να πουλήσουν πάλι στους Γερμανούς, οι περιγραφόμενες συναλλαγές θυμίζουν τόσο πολύ την διαπραγμάτευση που έκαναν οι «εταίροι» υπό την «έμπειρη»   καθοδήγηση των Γερμανών επιδιώκοντας την ταπείνωση και την υφαρπαγή του πλούτου της Ελλάδος. 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ (Erich Maria Remarque), πραγματικό όνομα Έριχ Πάουλ Ρεμάρκ (Erich Paul Remark, 1898-1970) ήταν Γερμανός μυθιστοριογράφος.
Από εργατική οικογένεια, επιστρατεύτηκε σε ηλικία 18 ετών κατά τον Α ΠΠ και πολέμησε στο Δυτικό μέτωπο. Τον Ιούλιο του 1917 τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία.


Χαρείτε το και δείτε πόσο πολύ μοιάζουν  οι περιγραφόμενες σκηνές με όλα αυτά που ζούμε σήμερα.

«…Μα τώρα πια οι Ρώσοι έχουν ανταλλάξει ότι είχαν και δεν είχαν. Είναι ντυμένοι πανάθλια, και προσπαθούν να μας πουλήσουν μερικές ξυλογλυπτικές και αγαλματάκια που έχουν φτιαγμένα από θραύσματα οβίδων και χαλκάδες.

Αυτά τα καλλιτεχνήματα δεν τους αποφέρουν σπουδαία πράγματα, παράτον κόπο που τους κοστίζουν. Τα ανταλλάσσουν για λίγες φέτες ψωμί.

Οι δικοί μας οι χωρικοί είναι σκληροί κι αλύγιστοι στα παζάρια. Κρατάνε κάτω από την μύτη του Ρώσου το ψωμί ή το σαλάμι με τις ώρες, ώσπου εκείνος, ζαλισμένος πια από την λόρδα, αναγκάζεται να υποχωρήσει και να κάνει την ανταλλαγή όσο όσο. Όσο για εκείνους, τυλίγουν προσεκτικά το απόκτημά τους, βγάζουν από την τσέπη το χοντρό τους σουγιά, κόβουν με προσοχή και θρησκευτική ευλάβεια μια ψιλή φέτα ψωμί και καταβροχθίζουν μια μπουκιά από το κατάσκληρο σαλάμι τους. Σου σηκώνεται η τρίχα να τους βλέπεις να απολαμβάνουν έτσι το φαΐ τους, σου έρχεται να τους κοπανήσεις μια στο ξεροκέφαλό τους….»

Ας δούμε την ίδια διήγηση από το άλλο βιβλίο:

«….Οι χωρικοί μας είναι πολύ πονηροί όταν διαπραγματεύονται. Κρατούν το κομμάτι ψωμί ή λουκάνικο, τόση ώρα κάτω από την μύτη του Ρώσσου, μέχρι που του προκαλείται η όρεξι και ασπρίζει, τα μάτια του γουρλώνουν και τότε αδιαφορούν για όλα….».

Κάπως έτσι δεν έγιναν οι δανειακοί εκβιασμοί των Γερμανών εις βάρος της Ελλάδος;






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από την ταινία «Ουδέν Νεότερον από το Δυτικόν Μέτωπον» (All Quiet on the Western Front).  Οι τελευταίες σκέψεις του στρατιώτη: «Είμαι πια ήσυχος. Ας έρθουν οι μήνες και τα χρόνια. Δε θα μου πάρουν πια τίποτα. Είμαι τόσο ολομόναχος και τόσο απελπισμένος, που μπορώ να τα αντικρίζω όλα δίχως τρόμο…….».



ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


ΤΙΠΟΤΕ ΝΕΩΤΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟΝ του ΕΡΙΧ ΜΑΡΙΑ ΡΕΜΑΡΚ μετάφραση ΛΕΩΝΙΔΑ Δ ΚΟΤΣΙΦΑΚΟΥ έκδοση ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΙΔΕΡΗ



ΟΥΔΕΝ ΝΕΟΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ μετάσταση Ευάγγελος Αρχ Αντώναρος εκδόσεις Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ΑΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...