Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ  : 1944. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες μαζί με τέσσερις νεαρές Γαλλίδες, ποζάρουν με φόντο τον Πύργο του Άιφελ κατά την απελευθέρωση του Παρισιού από τους Γερμανούς, στο 2ο Π.Π. Και οι έξι είναι χαμογελαστοί. (Photo by RDA/Getty Images).


Η κατάληψη του Παρισιού από τους συμμάχους δημιούργησε μια εφορία και στους κάτοικους αλλά και στον στρατό των συμμάχων σε όλες τις βαθμίδες.

Στρατηγοί του Αινζενχάουερ   έτρεχαν από κοκτέιλ όλων των φορέων του Παρισιού από νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού και τους δημοσιογράφους αλλά και επισκέψεις στο Φολί Μπερζέρ το γνωστό καμπαρέ στο 9ο διαμέρισμα του Παρισιού.

Αλλά και κατώτερες βαθμίδες του στρατού των συμμάχων όλων των βαθμών από αξιωματικούς μέχρι στρατιώτες που κατάφταναν και έτσι δημιουργήθηκε φρενήρεις μαύρη αγορά. Μέχρι τον Νοέμβριο του 1944 είχαν συλληφθεί 168 Αμερικανοί στρατιώτες για οικονομικά εγκλήματα και για ανάμειξή τους στην μαύρη αγορά.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : O γνωστός πίνακας Un Βar aux Folies Bergère (Μπαρ στο Φολί Μπερζέρ) του Μανέ (1832-1883). Στα μπαρ αυτά που δεν πρόσφεραν μόνο ποτά, σύχναζαν οι απελευθερωτές του Παρισιού.




Ο Αινζεχάουερ έφτασε στο σημείο να ζητά αποσυρθούν τα στρατεύματα του στρατηγού  Λη από το Παρίσι.

Στο Παρίσι μπορούσε κανείς να δει ανθρώπους να καπνίζουν αμερικάνικα τσιγάρα που δεν υπήρχαν στα ΚΨΜ των μονάδων, η τιμή τους ήταν 200 φράγκα το πακέτο.

Και όλα αυτά γινόντουσαν όταν 300 χιλιόμετρα ανατολικά ο πόλεμος συνεχιζόταν σκληρός και αιματηρός σε συνθήκες διαρκούς βροχής.








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Άρθρο που αναφέρεται στους λιποτάκτες του αμερικάνικου στρατού που οργανώθηκαν σε συμμορίες όπως στο Σικάγο, στην φωτογραφία επάνω φαίνεται το νόμισμα που χρησιμοποιείτο κατά την απελευθέρωση της Γαλλίας.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ του DAVID IRNING εκδόσεις ΙΟΛΚΟΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...