Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΥΡΗΤΤΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ



Στις 7/12/1941 η Ιαπωνία επιτέθηκε στις ΗΠΑ στο Περλ Χάρμπορ, ταυτόχρονα δέχτηκαν επίθεση βρετανικά πλοία στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο John Winant πρεσβευτής των ΗΠΑ μαζί με τον Τσόρτσιλ.


Στην Βρετανία ο Ουίνστων  Τσώρτσιλ δειπνούσε με τον Α Χάρριμαν και τον Winant και άκουγαν ειδήσεις των εννιά από ένα ραδιοφωνάκι, ακούσανε λοιπόν για μια ιαπωνική επίθεση κατά των Αμερικανών χωρίς όμως να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή, τότε ο οικονόμος του Τσώρτσιλ Sawyers  μπήκε στο δωμάτιο λέγοντας «Είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Το ακούσαμε με τα ίδια μας τα αφτιά. Οι Ιάπωνες επιτέθηκαν στους Αμερικάνους».

Ο Ουίνστων  Τσώρτσιλ  τον Νοέμβριο σε γεύμα που του είχε παραθέσει ο δήμαρχος είχε δηλώσει ότι αν η Ιαπωνία χτυπούσε τις ΗΠΑ, η Βρετανία θα της κήρυσσε τον πόλεμο «εντός μιας ώρας».
Μετά λοιπόν την επιβεβαίωση του Sawyers  ο Ουίνστων  Τσώρτσιλ ζήτησε να τον συνδέσουν με τον Πρόεδρο Ρούσβελτ των ΗΠΑ.

Του είπε ο πρέσβης Winant  : «Δε νομίζετε ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε πρώτα την επιβεβαίωση του γεγονότος;».

Σύντομα συνδέθηκε με τον Ρούσβελτ.
«Κύριε Πρόεδρε τι ακριβώς συμβαίνει με την Ιαπωνία;»
«Είναι απόλυτα αληθές, μας επιτέθηκαν στο Περλ Χάρμπορ. Τώρα πλέον βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι».

Στην συνέχεια μίλησε ο Ρούσβελτ με τον Winant. Ο Ουίνστων  Τσώρτσιλ  στην συνέχεια είπε: «Σίγουρα αυτό απλουστεύει τα πράγματα. Ο Θεός μαζί σας» και στην συνέχεια επέστρεψαν στο  τραπέζι, οι Αμερικανοί προσκεκλημένοι ένοιωθαν σαν να είχαν απαλλαγεί από ένα βάρος. Περιττό να πούμε ότι ο   Ουίνστων  Τσώρτσιλ  ένοιωσε χαρά διότι πιά μετά από 17 μήνες που η Βρετανία πολεμούσε μόνη της, στον πόλεμο έμπαιναν και οι ΗΠΑ, η μοίρα του Χίτλερ, του Μουσολίνι και της Ιαπωνίας ήταν πλέον προκαθορισμένη. Σύμφωνα με τον E. Grey οι ΗΠΑ είναι «ένας γιγάντιος καυστήρας. Μόλις αρχίσει να λειτουργεί η ισχύς που μπορεί να παράγει είναι απεριόριστη».




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Η ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, 7/ 12/ 1941.
Το Βρετανικό πολεμικό συμβούλιο ενέκρινε την άμεση κήρυξη πολέμου κατά της Ιαπωνίας, και τότε ο   Ουίνστων  Τσώρτσιλ  έστειλε την πιο κάτω ειρωνική επιστολή στον Ιάπωνα πρέσβη:


Forein Office 8 Δεκεμβρίου
Κύριε
Το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου η κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητάς στο Ηνωμένο Βασίλειο πληροφορήθηκε ότι ιαπωνικές δυνάμεις, χωρίς ουδεμία προηγούμενη προειδοποίηση ούτε με την μορφή μιας κήρυξης πολέμου ούτε με κάποιο τελεσίγραφο με προθεσμία κήρυξης πολέμου, προσπάθησαν να επιχειρήσουν απόβαση στην ακτή της Μαλαισίας και βομβάρδισαν τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.
Ενώπιον αυτών των αναίτιων, κακόβουλων ενεργειών απρόκλητης επιθετικότητας, οι οποίες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Άρθρου 1 της 3ης Συμφωνίας της Χάγης σχετικά με την έναρξη εχθροπραξιών, που έχουν συνυπογράψει τόσο η Μεγάλη Βρετανία όσο και η Ιαπωνία, ο πρέσβης της Αυτού Μεγαλειότητας στο Τόκιο έχει λάβει εντολή να ενημερώσει την ιαπωνική Αυτοκρατορική Κυβέρνηση εν ονόματι της κυβέρνησης της Αυτού Μεγαλειότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι οι δύο χώρες μας βρίσκονται πλέον σε εμπόλεμη κατάσταση.

Κύριε
Έχω την τιμή, με βαθύτατη εκτίμηση να είμαι ευπηθείς θεράπων σας.

Ουίνστων  Τσώρτσιλ .


Και σχολιάζει ο Ουίνστων  Τσώρτσιλ  το ειρωνικότατο τελετουργικό ύφος «Όταν ούτως ή άλλως πρόκειται να σκοτώσεις κάποιον, δε χάνεις τίποτα να είσαι ευγενικός».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι Αμερικανοί  Harry Hopkins, John Winant  και ο  William Bullitt μαζί με τον Winston Churchill και τον Πρώτο Λόρδο του Ναυαρχείου A.V. Alexander σε κρουαζιέρα κατά την διάρκεια του πολέμου.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



Β ΠΑΓΚΟΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ του Ο ΤΣΩΡΤΣΙΛ εκδόσεις ΓΚΟΒΟΤΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...