Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΤΟ 1770


Οι Έλληνες κατά τα Ορλοφικά συμμετείχαν με τους Ρώσους στις επιχειρήσεις που γίνηκαν, φυσικά τις περισσότερες φορές χωρίς να παίρνουν τα αναγκαία μέτρα και προφυλάξεις, στηριζόμενοι κυρίως στους Ρώσους, αυτό είχε τραγικά αποτελέσματα και τα τεράστια λάθη που έκαναν αποτέλεσαν μάθημα που δεν  επαναληφθεί κατά την Επανάσταση του 1821.
 
 
 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γκραβούρα της Πάτρας την εποχή της Ενετοκρατίας γύρω στο 1700.

Μετά την ήττα του Γρίβα στη γέφυρα του Αγγελόκαστρου, οι επαναστάτες του Μεσολογγίου προσπάθησαν να φυγαδευτούν με τα 30 πλοιάριά τους, τότε παρουσιάστηκε μπροστά τους πλοία των Δουλχινιώτων (Αλβανοί πειρατές), επί μια εβδομάδα πολεμούσαν γενναία οι Μεσολογγίτες. Τυχαία μερικά πλοία των Δουλχινιώτων πειρατών πήγαν στην Πάτρα, εκεί είδαν έρημη την πόλη, επέστρεψαν και το είπαν στους συντρόφους τους, έτσι εγκατέλειψαν τις μάχες με τους Μεσολογγίτες και κατευθύνθηκαν προς την Πάτρα.


 

Οι Μεσολογγίτες επωφελήθηκαν και πήγαν για σωτηρία στα Επτάνησα και κάποιοι πήγαν στο Αιτωλικό (όσοι πήγαν στο Αιτωλικό, παρά τα μέτρα που πήραν, αναγκάστηκαν να πολεμήσουν με τους Αλβανούς που ερχόντουσαν από το Αγγελόκαστρο, έκαναν συνθήκη να παραδοθούν, αλλά οι Αλβανοί παρά την συνθήκη τους έσφαξαν όλους).






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γεφύρι Του Αγγελοκάστρου. 


Στην Πάτρα οι Δουλχινιώτες πειρατές έφτασαν την νύχτα της Μ Παρασκευής, την ώρα που οι Έλληνες ήταν μαζεμένοι στις εκκλησίες για την περιφορά του Επιταφίου, έτσι οι πειρατές εποβιβάστηκαν  ανενόχλητα και άρχισαν να βάζουν φωτιά στα σπίτια των Πατριναίων, η πολιορκούμενη τουρκική φρουρά, βγήκε από το φρούριο και ενώθηκε με τους πειρατές και ενωμένοι πια εφορμούσαν στις εκκλησίες, οι χριστιανοί άρχισαν να τρέχουν προς τα σπίτια τους και εκεί τα έβλεπαν αν καίγονται, έτσι άρχισε μια ανελέητη σφαγή τους μέσα στους δρόμους της πόλης. Οι Επτανήσιοι που είχαν έρθει για να τους βοηθήσουν επιβιβάστηκαν στα πλοιάριά τους και έφυγαν, αλλά καθ οδόν συναντήθηκαν με τα πλοία των Δουλχινιωτών πειρατών με τα οποία πολέμησαν με πείσμα, κάποιοι λίγοι Επτανήσιοι κατάφεραν να σωθούν.

Οι Πατρινοί τώρα όσοι κατάφερναν να σωθούν σκόρπισαν στα βουνά, οι Τούρκοι κήρυξαν αμνηστία αλλά κανένας δεν τολμούσε να επιστρέψει και να παραδοθεί.

 

 


 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΎΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ τόμος 4ος  του Κ Σαθά εκδόσεις ΑΑ ΛΙΒΑΝΗ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...