Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

ΤΣΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Σουλτάνος Abdul Hamid I (1725-89), είδε τον σκωτσέζο ναύαρχο των Ρώσων Έλφινστον Γουίλιαμ να έχει παραβιάσει τα στενά και να πίνει το τσάι του απέναντι από το παλάτι του.




Μετά την συντριβή του τούρκικου στόλου στον Τσεσμέ ο Σκοτσέζος  ναύαρχος του ρωσικού στόλου Έλφινστον Γουίλιαμ (George Keith Elphinstone  1782 έως 1723 τον Απρίλιο του 1842) ήθελε να διαβεί το Δαρδανέλια.
 
Όλοι οι Άγγλοι συμφωνούσαν μαζί του, ενώ οι Ρώσοι ισχυριζόντουσαν ότι είναι επικίνδυνη αποστολή, ότι είχαν πάθει αβαρίες τα πλοία τους και ότι τα πληρώματα που ήταν λίγοι Ρώσοι και κυρίως 20.000 Αλβανοί, Μαυροβούνιοι, Επτανήσιοι, Μανιάτες και διάφοροι άλλοι Έλληνες ήταν κουρασμένοι και μη ετοιμοπόλεμοι αλλά και ότι ους έλλειπαν ζωοτροφές και πολεμοφόδια.
 
 
 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Έλφινστον Γουίλιαμ (George Keith Elphinstone).

Έτσι οι Ρώσοι επιδόθηκαν σε λεηλασίες του Τσεσμέ και ετοιμαζόντουσαν να μπουν στην Σμύρνη, οι Τούρκοι ξέσπασαν την οργή τους στους Έλληνες, πάνω από 1.000 Σμυρνιοί σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους και οι Έλληνες έτρεχαν με βάρκες και παρακαλούσαν τον Ορλόφ για βοήθεια. Ο Πασάς της Σμύρνης μόλις το έμαθε αυτό έστειλε πρεσβεία στον Ορλόφ και τον παρακαλούσε να μη εμφανιστεί στην σμύρνη διότι θα έσφαζαν και τους εναπομείναντες Έλληνες, έτσι ο Ορλόφ δεν μπήκε με τα πλοία του στον κόλπο της Σμύρνης.

Διέταξε όμως τον Σκωτσέζο Έλφινστον να καταδιώξει κάποια πλοία του Οθωμανικού στόλου στον Ελλήσποντο.

Άλλο που δεν ήθελε ο Έλφινστον, στις 26 Ιουλίου 1770 σήκωσε πανιά και στις 5μμ πέρασε τα πρώτα φρούρια και μπήκε υπό το τουρκικό πυρ στον Ελλήσποντο.
 

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η  Μεγάλη Αικατερίνη. 



Δεν καταδέχτηκε να απαντήσει στο εχθρικό πυρ και αγκυροβόλησε στην μέση του πορθμού. Έβαλε να σημάνουν οι σάλπιγγες και  τα τύμπανα και … είπε το τσάι του βρίζοντας τους άνανδρους Ρώσους που δεν τόλμησαν να τον ακολουθήσουν, μετά εκμεταλλευόμενος την παλίρροια βγήκε από τον Ελλήσποντο και ενώθηκε με τον στόλο.

Για αυτό του το ανδραγάθημα, το οποίο το είχε υποσχεθεί με το κεφάλι του στην Μ Αικατερίνη όταν ξεκίναγε, μη νομίζεις ότι αμείφτηκε, όταν έφτασε στην Πετρούπολη μετά από ταλαιπωρίες η Μ Αικατερίνη τον υποδέχτηκε ψυχρά και δεν του έδωσε καμιά αμοιβή.

Τώρα την οχύρωση του Ελλησπόντου ανέλαβε ο Γάλλος Βαρόνος   Τοτ ο οποίος κέρδισε την εύνοια του Χαν της Κριμαίας Κριμ Γκεράι και ερχόμενος σε αντίθεση με εργολάβους που έκλεβαν το Οθωμανικό κράτος και αξιωματούχους που τον έβλεπαν με μισό μάτι κατάφερε μαζί με τον φρούραρχο Μολδοναντζή (πρώην Βεζίρη)   να ασφαλίσει τον Ελλήσποντο με 4 κανονιοστοιχίες που διασταυρωνόντουσαν τα πυρά τους και κατασκευάζοντας πυρπολικά πλοία, ενώ τον στρατό τον εκγύμναζε ασταμάτητα στην σκοποβολή.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ναυμαχία του Τσεσμέ.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ του Κ ΣΑΘΑ τόμος 4ος εκδόσεις ΑΑ ΛΙΒΑΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...