Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΕΝΑΣ ΣΟΦΟΣ ΛΕΡΑ



 

Ο Περίανδρος (ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητα) ήταν γιος του Κύψελου, ο Αρίστιππος λέει ότι ερωτεύθηκε  την μητέρα του Κράτεια και καλά το γλεντούσε, όταν όμως το πράγμα έγινε γνωστό έγινε τραχύς με όλους, γιατί έγινε γνωστή η σχέση του.

«… ερασθείσα η μήτηρ αυτού Κράτεια συνήν αυτώ λάθρα, και ος ήδετο, φανερού δε γενομένου βαρύς πάσιν εγένετο δια το αλγείν επί τη φωρά…».

Έζησε όπως λέει ο Αριστοτέλης για 40 χρόνια τύραννος και η ακμή του ήταν στην 38η Ολυμπιάδα (628-625πχ).

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Μωσαϊκό δείχνοντας την μούσα Καλλιόπη, τον Σωκράτη και τους Επτά Σοφούς - Σόλωνα, Θαλή, Βία, Κλεόβουλο, Περίανδρο, Πιττακό της Μυτιλήνης και Χίλωνα. (3ος αιώνας μ.Χ.).



 Νυμφεύτηκε την Λυσίδη (κόρη του τυράννου της Επιδαύρου Προκλή και της Ερισθένειας, κόρη Αριστοκράτη και αδελφή του Αριστόδημου, η γενιά της δηλαδή διοίκησε μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου ) που την έλεγε Μέλισσα. Με  αυτή την γυναίκα ο Περίανδρος απέκτησε δύο παιδιά τον Κύψελο και τον Λυκόφρονα.

Σε κάποιο καβγά, ο οποίος προξενήθηκε από συκοφαντίες  των παλλακίδων του,  με την Λυσίδη που ήδη ήταν έγκυος στο τρίτο τους παιδί, θύμωσε και την κλώτσησε και την σκότωσε με ένα σκαμνί.

«…χρόνω δη υπ οργής βαλών υποβάθρω ή λακτίσας την γυναίκα έγκυον ούσαν απέκτεινε…».

Όταν συνήλθε οργισμένος τώρα με τις παλλακίδες του πήγε και τις έκαψε ζωντανές.

«…ας ύστερον έκαυσε…».



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οι  Επτά Σοφοί της Ελληνικής Αρχαιότητας ήσαν επτά άνδρες, οι οποίοι έζησαν κατά το τέλος του 7ου και τις αρχές του 6ου αι. π.Χ.


Στον πεθερό του δικαιολογήθηκε με μια επιστολή ότι ο φόνος της κόρης του ήταν ακούσιος «Εμίν μεν ακούσιον τας δάμαρτος το άγος» τον κατηγόρησε ότι στρέφεται εναντίον, τον απείλησε ότι θα τον εκδικηθεί αν δεν σταμτήσει και υποστήριξε ότι εξιλεώθηκε από τον φόνο της γυναίκας του «συγκαταναύσας αυτά τα πασάν Κορινθίαν είματα» δηλαδή επειδή έκαψε τα ρούχα όλων των γυναικών της Κορίνθου!

Τον γιο του τον Λυκόφρονα που αντιδρούσε για την δολοφονία της μάνας του τον εξόρισε στην Κέρκυρα για να μη τον σκοτίζει, και τον κάλεσε πίσω όταν γέρασε να αναλάβει την τυραννία που ο ίδιος ασκούσε στην Κόρινθο, οι Κερκυραίοι όμως πρόλαβαν και τον σκότωσαν.
Τότε ο Περίανδρος (που του ξύπνησε το πατρικό φίλτρο) άρπαξε τα παιδιά των Κερκυραίων και τα έστειλε Αλυάττη να τα ευνουχίσει (τελικά απ ότι φαίνεται στον δρόμο γλύτωσαν και πήγαν ικέτες στον ναό της Ήρας  στην Σάμο και εκεί οι Σαμιώτες τους γλύτωσαν από την φοβερή αντεκδίκηση).

«…οργισθείς  έπεμψε τους παίδας αυτών προς Αλυάττην επ εκτομή…».

Και με τους θεούς όμως ήταν ποληρός, ο Έφορος λέει ότι έταξε χρυσό άγαλμα αν νικούσε στην Ολυμπία με το τέθριππο, νίκησε, τότε σε μια τοπική γιορτή που πήγαν οι γυναίκες στολισμένες, τους πήρε όλα τα κοσμήματα και έτσι έφτιαξε το τάμα του.

«…κατά τινα εορτήν επιχώριον κεκοσμημένας ιδών τας γυναίκας πάντα αφείλετο τον κόσμον, και έπεμψε τα ανάθημα.».

Τελικά πέθανε από την λύπη του 80 χρονών, αλλά και εκεί φέρθηκε εγκληματικά. Δεν ήθελε να μάθουν που είναι ο τάφος του (προφανώς φοβόταν την μετά θάνατο οργή εναντίον του τόσων πολλών που έβλαψε), έκανε λοιπόν το πιο κάτω.

  Έδειξε έναν δρόμο σε δύο νεαρούς και τους είπε να πάνε το βράδυ και να σκοτώσουν τον πρώτο που θα βρουν και να τον θάψουν, μετά έστειλε τέσσερεις στο ίδιο σημείο να σκοτώσουν και να θάψουν τους δύο νεαρούς, μετά έστειλε περισσότερους να κάνουν το ίδιο στους τέσσερεις, σ αυτή την αλληλοσφαγή που κανείς δεν ήξερε ποιος σκοτώνει ποιόν πήγε και ο   Περίανδρος τον σκότωσαν αυτοί που ο ίδιος έστελνε και τον έθαψαν. Οι Κορίνθιοι δημιούργησαν ένα κενοτάφιο που έγραψαν :

«Πλούτου και σοφίης πρύτανιν πατρίς ήδε Κόρινθος κόλποις αγχιάλοις γη Περίανδρον έχει.».




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Περίανδρος, ο Κορίνθιος (668 π.Χ. – 584 π.Χ) ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας. εγκατέλειψε το σχέδιό του να ανοίξει τον ισθμό, εξαιτίας της του  χρησμού της Πυθίας που έλεγε: «Ισθμόν δε μη πυργούτε μήδ” ορύσσετε. Ζευς γαρ έθηκε νήσον η κ” εβούλετο». Δηλαδή, «τον Ισθμό ούτε να τον οχυρώσετε, ούτε να τον σκάψετε. Γιατί ο Δίας έφτιαξε νησί όπου έκρινε σωστό».

Αυτή η εγκληματική φύση είπε διάφορα σοφά πράγματα όπως:

«Μη κάνεις τίποτα για τα χρήματα, μόνο ότι κερδίζεται με κόπο πρέπει κανείς να κερδίζει».

«Ο τύραννος που θέλει να είναι ασφαλής πρέπει να έχει για φρουρά του την αγάπη του κόσμου και όχι την στρατιωτική ισχύ του.».

«Η ησυχία είναι το καλύτερο πράγμα, σε αντίθεση με την περιπέτεια.».

«Το κέρδος φέρνει ντροπή.» (κέρδος αισχρόν).

«Η δημοκρατία είναι καλύτερη από την τυραννία.» (δημοκρατία κρείττον τυραννίδος).

«Να μισείς όχι μόνον αυτούς που κάνουν σφάλματα, αλλά κι αυτούς που πρόκειται να κάνουν.».

«Η άσκηση είναι το παν.» (μελέτη το παν).

 

 

 

Έγραψε και 2.000 στίχους. Έκανε και καινοτομίες. Είναι ο πρώτος που είχε προσωπική φρουρά, ο πρώτος που μετέτρεψε την εξουσία του σε τυραννία και ήθελε να ανοίξει την διώρυγα της Κορίνθου.

 

 


 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ένα από τα σοφά αποφθέγματα του Περίανδρου.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΙΟΙ ΚΑΙ ΓΝΩΜΑΙ του Διογένη Λαέρτιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...