Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΙΛΛΥΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ


 

 

Γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας επιστημονικός κλάδος Ιλλυρολογίας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι Ιλλυριοί δεν άφησαν ΚΑΝΕΝΑ μνημείο πολιτισμού που να μπορεί να γίνει αξιολόγηση μέσω αυτής της επιστήμης, σαν βάση μελέτης της γλώσσης – μιας και δεν είχαν γραπτό λόγο – προσπαθούν να βρουν άκρη από  κάποια ονόματα.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ενδεικτική περιοχή που κατοικήθηκε από τους Ιλλυριούς στην αρχαιότητα.



Ελπίδες στήριξαν σε μια επιγραφή που βρέθηκε σε ένα δίσκο δακτυλιδιού το 1898, ο  Βαλκανιολόγος Αχιλλές Λαζάρου αναφέρει ότι επειδή το δακτυλίδι αυτό βρέθηκε σε Ιλλυρόφωνη περιοχή (Σκουτάρι- Σκόρδα-Χρυσούπολις) και επειδή ήταν αινιγματικό το κείμενο δημιουργήθηκαν σενάρια Ιλλυρικής γραφής. Η καλύτερη έρευνα της υπόθεσης έβγαλε ότι το δακτυλίδι ήταν του 6ου -7ου  αι το δε κείμενο εξ ολοκλήρου ελληνικό.

Ο Ιταλο – Αλβανός ουνίτης κληρικός Antonio Bellussi, ο οποίος γνωρίζει ατελώς τα αλβανικά,  εκδίδει την LidhjaUnione , σ  αυτήν έχουν γραφτεί ιλαροτραγικά πράγματα για την Αρβανίτικη και την Ιλλυρική γλώσσα. Για παράδειγμα αναφέρει το αλβανόφωνο νησί Hijo (Χίος) στον Αργολικό Κόλπο.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ιππέας Ιλλυρός το 400 πΧ.

Πολύ σωστά ο Σ Καργάκος αναφέρει στο βιβλίο του :

«Οι Αλβανοί, όσο θα προχωρούν τη μελέτη του ιστορικού τους βίου σε βάθος, τόσο θα διαπιστώνουν πόσο ελληνικό ήταν το παρελθόν τους…».

Θα ήταν αστείο να αναφερθούμε στο βιβλίο του Μοναχού Μιχαήλ που εκεί η αστειότητα ξεπερνά τα όρια κάθε περιγραφής (θα αναφερθώ στις αστειότητες αυτού του βιβλίου αλλού).

Η αλβανοποίησης της ελληνικής ιστορίας είναι κάτι που επιχειρήθηκε από όλα τα καθεστώτα ακόμα και από το αστυνομικό καθεστώς του «διεθνιστή» Εμβέρ Χότζα, οι νεώτεροι ηγέτες της γείτονος συνέχισαν την παράδοση.

 

 


 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ιλλυριός πεζικάριος με Κέλτικη  ασπίδα και ιλλυρικό κράνος σχήματος χύτρας. Παράσταση σε ορειχάλκινη πλακέτα ζώνης από τη Σλοβενία, Πολιτισμός Χάλσταρ, 400 π.Χ.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  του Σ ΚΑΡΓΑΚΟΥ εκδόσεις Ι ΣΙΔΕΡΗ

ΙΛΛΥΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ του Αχιλ Λαζάρου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...