Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΣΑΤΩΒΡΙΑΝΔΟΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ


(Francois Rene de Chataubriand)

 

            Το βιβλίο του Francois Rene de Chataubriand αναφέρεται στην χρονολογία 1806 μχ

 
 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Έργο του Paul Emil Jacobs που δείχνει τον Αλή Πασά με την κυρά Βασιλική.


ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΝΕΑΣ

 

            Στον Άγιο Παύλο παραλιακό χωρίο στον Αργολικό κόλπο περιγράφεται ένα περιστατικό για μια κοπέλα :

 

«….Όλοι μιλούσαν για ένα τραγικό περιστατικό.

            Μια κοπέλα του χωριού, που χε χάσει τον πατέρα της και την μητέρα της, που την είχαν της είχαν αφήσει μικρή περιουσία, στάλθηκε από τους δικούς της στην Κωνσταντινούπολη. Δεκαοκτώ χρονών ξαναγύρισε στο χωριό της.

            Είχε μάθει τούρκικα, ιταλικά και γαλλικά, κι όταν περνούσαν ξένοι από τον Άγιο Παύλο, τους δεχόταν με τόση φιλοφρόνηση που έκανε τους πρώτους του χωριού να υποψιαστούν την αρετή της.

            Μαζεύτηκαν λοιπόν οι πρόκριτοι , εξέτασαν την συμπεριφορά της ορφανής κι αποφάσισαν να την ξεκάνουν <<ως ατιμάζουσα το χωρίο των>>.

            Κι αφού μάζεψαν το ποσό που είχαν ορίσει οι Τούρκοι να τους πληρώνεται όταν χριστιανός σκότωνε χριστιανό, μπήκαν νύχτα στο σπίτι της κοπέλας, τη σκότωσαν κι ένας απ αυτούς μετά τον φόνο πήγε στον πασά και του προσέφερε τα αντίτιμο του αίματος.

            Μα η αιτία της ταραχής των Ελλήνων του Αγίου Παύλου δεν ήταν το φοβερό έγκλημα, αλλά η απληστία του πασά. Γιατί ο πασάς που βρισκε την πράξη αυτή φυσική και που ομολογούσε μάλιστα πως έλαβε το ποσό το καθοριζόμενο για μια συνηθισμένη δολοφονία, έλεγε πως η νεότητα, η ομορφιά, η μόρφωση και τα ταξίδια της ορφανής του έδιναν το δικαίωμα μιας μεγαλύτερης αποζημίωσης.

            Ένεκα τούτου η αυτού εξοχότης είχε στείλει την ίδια μέρα στον Άγιο Παύλο δύο γενιτσάρους ζητώντας καινούργια εισφορά.».

 

 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τούρκοι αξιωματούχοι.
 

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

 

 

            Στην περιοχή μεταξύ Ισθμού και Μεγάρων συνάντησε ένα τούρκο φρούραρχο, είναι χαρακτηριστική περιγραφή πως συμπεριφέρονταν οι τούρκοι στους Έλληνες:

            «….Όταν έδειξα τη διαταγή του πασά , ο φρούραρχος με προσκάλεσε να πιώ καφέ και να καπνίσω στην παράγκα του. Ήταν ένας άνθρωπος παχύσαρκος, μ ένα πρόσωπο γαλήνιο και απαθές. Και κάθε φορά που άλλαξε θέση στο σπαθί που ήταν ξαπλωμένος, αναστέναζε σα να πονούσε.

            Περιεργάστηκε τα όπλα μου κι ύστερα μου έδειξε και τα δικά του, και μάλιστα μια μακριά καραμπίνα, που, καθώς έλεγε , το βόλι της πηγαίνει πολύ μακριά.

            Οι  φύλακες είδαν άξαφνα έναν χωρικό ν ανεβαίνει το βουνό, πέρα από τον δρόμο. Του φώναξαν να κατέβει. Ο χωρικός δεν άκουσε. Τότε ο φρούραρχος σηκώθηκε με κόπο, πήρε την καραμπίνα του, σημάδεψε πολλή ώρα μες από τα πεύκα τον χωρικό και πυροβόλησε.

            Ύστερα από το κατόρθωμά του ο τούρκος κάθισε πάλι στο σπαθί του ήσυχος κι ευδιάθετος όπως πριν, σα να μην είχε συμβεί τίποτα. Κι ο χωρικός κατέβηκε στην φρουρά, πληγωμένος κατά πάσα πιθανότητα, γιατί έκλαιγε κι έδειχνε το αίμα του. Για να τον γιατρέψουν, τον ραβδίσανε πενήντα φορές.

            Σηκώθηκα απότομα και τόσο πιο πολύ λυπημένος επειδή έβλεπα η επιθυμία να μου δείξει την σκοπευτική του δεινότητα παρακίνησε αυτόν τον δήμιο να πυροβολήσει τον χωρικό……».

 

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γυναίκες από την Πελοπόννησο (Σκίτσο του LE BLANC, Theodore της περιόδου 1833-4).
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

- ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ του Francois Rene de Chataubriand εκδόσεις ΒΗΜΑ περιηγήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...