Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΣ




 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Antonin Novotny.

Η «Άνοιξη της Πράγας» που οδήγησε στην στρατιωτική επέμβαση των κρατών του «Συμφώνου της Βαρσοβίας» ξεκίνησε από μια πολύ απλή αφορμή.

Στις 31/10/1967 μια ομάδα φοιτητές του Πολυτεχνείου της Πράγας οργάνωσαν διαδήλωση στην συνοικία Στράχοφ για να διαμαρτυρηθούν για τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στις φοιτητικές εστίες τους.

Το γεγονός αυτό ονομάστηκε «γεγονότα του Στράχοφ», κύριο σύνθημα ήταν «περισσότερο φως», είναι η φράση που είπε ο Γκαίτε κατά την την στιγμή του θανάτου του «Mehr licht».

Στο σύνθημα «περισσότερο φως» φυσικά δώθηκε ευρύτερη έννοια από το αίτημα που είχε να κάνει με τις διακοπές ρεύματος, περισσότερη ελευθερία, περισσότερα αγαθά και γενικά όλα αυτά που έλλειπαν από την Τσεχοσλοβακία.

Η όλη αυτή κατάσταση φόρτισε πολύ την ήδη τεταμένη κατάσταση στην χώρα, ο Νόβοτνυ δεν ήξερε με ποιό τρόπο έπρεπε να απαντήσει στην πρόκληση και στράφηκε στον Μπρέζνιεφ, ο οποίος βέβαια πήγε στην Πράγα τον Δεκέμβριο του 1967 και δεν έκανε τίποτα χειροπιαστό από το να δώσει αόριστες συμβουλές και φυσικά του είπε να κάνει ότι νόμιζε πρόσφορο για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Την αδυναμία αυτή του Νόβοτνυ αποτέλεσε την ευκαιρία στους αντίπαλους του την ευκαιρία στις 5/1/1968 η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος να αεκλέξει νέο Γενικό Γραμματέα τον Σλοβάκο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ ... η «Άνοιξη της Πράγας» άρχιζε.

 

 

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1921 και πέθανε στις 7 Νοεμβρίου 1992.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ εκδόσειςΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ  του Tony Judt

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...