Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Ο ΦΟΝ ΚΑΝΑΡΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : O Βίλχεμ Φραντς Κανάρις (Wilhelm Franz Canaris 1/1/1887 – 9/4/1945) πριν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.
 

 

Ο Κανάρις βρέθηκε στην Ελλάδα για πρώτη φορά το Καλοκαίρι του 1902 για διακοπές με την οικογένειά του, σε ηλικία 15 χρόνών περίπου. Τότε έμαθε περί του Κων/νου Κανάρη και ο πατέρας του χάρισε ομοίωμα προτομής του Έλληνα μπουρλοτιέρη.

Το Καλοκαίρι του 1908 ήρθε σαν δόκιμος στον Πειραιά,  με εκπαιδευτικό σκάφος του γερμανικού ναυτικού, το πλοίο επισκέφτηκε ο βασιλιάς Γεώργιος  Α και ενημερώθηκε κατά την επιθεώρηση από τον πλοίαρχο την ύπαρξη δοκίμου με ελληνικό όνομα, ο Γεώργιος Α τον είδε αμέσως κάνοντάς του μάλιστα πλήθος ερωτήσεις και αυτή η ανάκριση φανέρωσε την άγνοια του δόκιμου.

Ο βασιλιάς Γεώργιος ενημέρωσε την οικογένεια Κανάρη, η οποία  κάλεσε και φιλοξένησε για λίγο τον δόκιμο  και φυσικά του έκανε ερωτήσεις που όμως ήταν ανέτοιμος να απαντήσει επί της ουσίας.

Μετά τον Α ΠΠ ο Φον Κανάρις ανέλαβε ύπαρχος στο θωρηκτό «Σλέσιεν Χολστάιν» το 1932 και επισκέφτηκε πάλι την Ελλάδα, ξαναεπισκέφτηκε την οικογένεια Κανάρη που τον φιλοξένησε (την περίοδο αυτή ο Αλέξανδρος Κανάρης ήταν βουλευτής και υπουργός Ναυτικών, γιός του Μιλτιάδης ήταν πλωτάρχης και είχε συνδεθεί με φιλία με τον Γερμανό συνονόματό του ).






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  Ο ναύαρχος και πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Κανάρης απεβίωσε το 1877, του οποίου εγγονός υπήρξε ο Κλάους - Βίλχελμ Κανάρις (Claus-Wilhelm Canaris), καθηγητής της Νομικής στην Γερμανία, παιδί του γιού του Λυκούργου.


Τώρα η επίσκεψη αυτή συνέπεσε με την ανησυχία των Ελλήνων σχετικά με το τούρκικο θωρηκτό «Γιαβούζ» (το πρώην γερμανικό «Γκεμπέν»), ο ναύαρχος κ Μαλλικόπουλος ζήτησε από τον πλωτάρχη Μιλτιάδη να «ψαρέψει» το Βίλχεμ φον Κανάρι  μήπως μάθουν περισσότερα για το «Γιαβούζ», το «ψάρεμα»  το πήρε είδηση ο Φον Κανάρις και  έκανε δρυμεία παρατήρηση στον Μιλτιάδη Κανάρη, το όλο νόημα ήταν πως Γερμανός αξιωματικός δεν μπορούσε να γίνει πληροφοριοδότης. Η παρεξήγηση αυτή διέκοψε οριστικά τις σχέσεις των δύο οικογενειών που διατηρήθηκε και κατά την γερμανική κατοχή.





Στον Β.Φον Κανάρις αποδίδεται η πρωτοβουλία στην Μαδρίτη με τον πρέσβη της Ουγγαρίας στρατηγό Ρούντολφ Αντόρκα μαζί με τον Έλληνα πρέσβη Περικλή Αργυρόπουλο στις 17/12/1940 για σύναψη ανακωχής μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας στην Αλβανία με μεσολάβηση ανάμεσα στους εμπολέμους γερμανικών στρατευμάτων, η οποία όμως δεν είχε τύχη. Λέγεται ότι για να προωθήσει αυτή του την μεσολάβηση είχε έρθει ανήμερα τα Χριστούγεννα  αεροπορικώς στο Χασάνι με το ψευδώνυμο  Γκρατσία Πονιέρο, τον οποίον παρέλαβε, ένας δραστήριος ναυλομεσίτης του Πειραιά και προσωπικός του φίλος, ο Ανδρέας Καρπαθάκης, τον φιλοξένησε στη βίλα του στη Φρεαττύδα, που ήδη φρουρούσαν ένοπλοι Γερμανοί πράκτορες.

Τον Απρίλιο του 1941 με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, ο Ναύαρχος Δημήτριος Οικονόμου πήρε ένα τηλεφώνημα ότι θα τον επισκεφτεί κάποιος, πράγματι τον επισκέφτηκε ο Β. Φον Κανάρις ( οι  άνδρες είχαν γνωριστεί στην προπολεμική Γερμανία). Ο Γερμανός υποσχέθηκε ότι θα κρατούσε τους Ιταλούς μακριά και μεταπολεμικά θα είναι ελεύθερη η χώρα μας, και ζήτησε διαμεσολάβηση για σχηματισμό δοσιλογικής κυβέρνησης, ο  Δ. Οικονόμου αρνήθηκε δυσταρεστώντας τον Β.  Φον Κανάρις, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί μυστική η συνάντηση.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Δεν έσωσε, στην πράξη, καμιά ένδειξη Ελληνικής ρίζας, πέρα από το γεγονός ότι τον συγκινούσε η δράση του Κωνσταντίνου Κανάρη.




Κατά την κατοχή ξαναήρθε για να παρακολουθήσει τις δραπετεύσεις στην Β Αφρική, αδιαφόρησε για την πείνα και τις στερήσεις του πληθυσμού.

Αυτές υπήρξαν οι γνωστές επισκέψεις του Β. Φον Κανάρις στην Ελλάδα, η γνώμη του πλωτάρχη Μιλτιάδη Κανάρη μετά την παρεξήγηση, που περιγράψαμε, ήταν ότι από την «βολιδοσκόπηση» έβγαλε το ασφαλές συμπέρασμα ότι αποκλείεται ο άνθρωπος αυτός  να έχει ελληνικές ρίζες.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Φέρεται να είχε υποστηρίξει πως αναζητώντας το γενεαλογικό δένδρο της οικογενείας του είχε βρει πως η οικογένειά του καταγόταν άμεσα από τον Θωμά Κανάρη, που είχε εγκατασταθεί στην Γερμανία στη περιοχή της λίμνης Κόμο περί τα τέλη του 17ου αιώνα.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ Β. ΦΟΝ ΚΑΝΑΡΗΣ του Ι Καποδίστρια εκδόσεις MPress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...