Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

ΣΧΕΔΙΟ ΣΑΚ «ΑΦΡΟΔΙΤΗ 73»


 

Στλις 22/10/1973 το Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΕΔ)  έφτιαξε το σχέδιο ΣΑΚ (Σχέδιο Αμύνης Κύπρου) με κωδικό «ΑΦΡΟΔΙΤΗ 73». Το σχέδιο αυτό κοινοποιήθηκεπρος όλα τα Επιτελεία, και τις Ανώτατες Τακτικές Διοικήσεις (ΕΤΔ) και τις μονάδες της ΕΦ και της ΕΛΔΥΚ.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Οπλίτης της Εθνικής Φρουράς.




Το σχέδιο αυτό πρόβλεπε ταχύτατη ανάπτυξη, διασπορά, επάνδρωση  πυροβολείων και στρώση ναρκών όλων των δυνάμεων της Κύπρου.

Το ΣΑΚ «Αφροδίτη 73»:

Την αποστολή μιας μοίρας 18 αεροσκαφών που θα ενεργούσαν  από τα Α/Δ Καστελλίου και Τυμπακίου Κρήτης ή από το Α/Δ Σούδας, προσωρινή χρήση των F84F και στην συνέχεια θα αντικαθίσταντο από τα Fhantoms F4F (η παραλαβή τους θα γινόταν τον Απρίλιο του 1974).

Την προόθηση ενός υποβρυχίου τύπου 209 (υπερσύγχρονο υποβρύχιο που είχε αγοραστεί από τον Παπαδόπουλο από την Γερμανία, με φορτίο 15 τορπίλες, αυτονομία 60 ημερών και ακτίνα ενέργειας 7.520 νμ).

Την προόθηση δύο Τορπιλακάτων τύπου «ΝΑΣΤΥ» με εναλλακτική, δύο νεοτευκτων με τηλεκετευθυνόμενους πύραυλους EXOCET.

Tην εξουδετέρωση τουρκικών θυλάκων και κυρίως την κατάληψη του θύλακος Κιονέλι (μεταξύ Λευκωσίας – Αγύρτας)

Οι δυνάμεις της ΕΦ είχαν κατανεμηθεί σε  5 τομείς Αμμοχώστου, Κυρήνειας, Μόρφου, Λεμεσού, Λάρνακος και Πάφου.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ελληνοκυπριακό πυροβολικό.

 

Ένα μήνα μετά την σύνταξη του σχεδίου ο Γ Παπαδόπουλος ανετράπη και 8 μήνες μετά ήρθε η τουρκική εισβολή, το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε.

 

 

ΒΙΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΑΚΕΛΛΟΣ 21Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ του Μάνου Ν Χατζηδλακη εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...