Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ








ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τον Αύγουστο του 1998 την «απογοήτευσή» του εκφράζει ο αρχιραβίνος της Πολωνίας, Pinchas Menachem Joskowicz, με την απόφαση των Ρωμαιοκαθολικών επισκόπων, να βάλουν ένα μεγάλο Σταυρό ως μνημείο, ακριβώς έξω από το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.
 
 
 
 

Το 1998 οι Πολωνοί έστησαν στο ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς, που βρίσκεται  στην Πολωνία ένα σταυρό 8 μέτρων σε ανάμνηση των Χριστιανών θυμάτων της γερμανικής θηριοδίας.

Στο Άουσβιτς οι Χριστιανοί που θυσιάστηκαν ανέρχονται σε 1.500.000.

Το στήσιμο αυτό του σταυρού δημιούργησε αντιδράσεις στους Εβραίους σιωνιστές  και στο Ισραήλ, ότι δηλαδή ο σταυρός προσβάλει την μνήμη των εκτελεσμένων Εβραίων στο στρατόπεδο, διότι ενώ για τους Χριστιανούς ο σταυρός είναι σύμβολο ελπίδος και νίκης για τους ιουδαίους είναι όργανο αισχύνης και ως εκ τούτου οι σιωνιστές θεωρούσαν ότι βεβηλωνόταν ο τόπος θυσίας των συμπατριωτών τους. Και απαίτησαν την απομάκρυνσή  του Χριστιανικού συμβόλου.

 






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στην φωτογραφία: το εσωτερικό του κελιού αριθ. 18, όπου ο π. Kolbe αφέθηκε να πεθάνει. Στον τοίχο είναι μια αναμνηστική πλάκα. Αυτό το κελί είναι πάντα στολισμένο με φρέσκα λουλούδια, αλλά προσέξτε ότι δεν υπάρχει σταυρός εδώ, καθώς αυτό το κτίριο είναι μέσα στο κεντρικό στρατόπεδο του Άουσβιτς, το οποίο είναι πλέον μουσείο.
 
 

Η απαίτηση αυτή προκάλεσε αντίδραση της καθολικής Πολωνίας, και ο κόσμος άρχισε να στήνει μικρούς σταυρούς στον χώρο του Άουσβιτς και αρνήθηκε το επίσημο κράτος την απομάκρυνση του μεγάλου σταυρού.

Η Καθολική εκκλησία για να μη δημιουργηθεί περισσότερη όξυνση πήρε θέση να μη φύγει ο σταυρός από τον χώρο του Άουσβιτς αλλά ζήτησε από τον κόσμο να μη βάζει σταυρούς, ο Σύνδεσμος των Συντηρητικών Καθολικών Πολωνίας περιφρόνησε την υπόδειξη του Πάπα. Ο πριμάτος καρδινάλιος Ιωσήφ Γκλεμπ έστειλε γράμμα προς τα μέλη της Καθολικής Ιεραρχίας ζητώντας από τους καθολικούς αρχιερείς να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να παύση η διαμάχη και να μη διαταραχτούν «οι ειρηνικές σχέσεις χριστιανισμού και ιουδαισμού».

Οι Πολωνοί όμως συνέχισαν να στήνουν σταυρούς όχι μόνο στο στρατόπεδο αλλά και στον γύρω από το στρατόπεδο χώρο.


Για τον πολωνικό λαό, που είναι 98% καθολικοί, το Άουσβιτς-Μπίρκεναου είναι το μέρος όπου όχι ένας, αλλά δύο, καθολικοί άγιοι πέθαναν ως μάρτυρες.

Τόσο ο πατέρας Maksymilian Kolbe, ένας καθολικός ιερέας όσο και μια καλόγρια από το Τάγμα των Καρμελιτών με το όνομα Edith Stein οδηγήθηκαν στο θάνατο στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου και έχουν αγιοποιηθεί από την Καθολική Εκκλησία. Το κελί της φυλακής στο πεδίο 11 στο κύριο στρατόπεδο του Άουσβιτς, στο οποίο ήταν φυλακισμένος ο π. Kolbe που προσφέρθηκε εθελοντικά να πεθάνει για να σώσει τη ζωή ενός συναδέλφου του αιχμαλώτου, είναι τώρα ένα καθολικό ιερό. Το 1998, οι σταυροί τοποθετήθηκαν μπροστά από το πλευρικό τοίχωμα του Πεδίου 11 του κτιρίου, όπου ο π. Kolbe φυλακίστηκε σε ένα «κελί πείνας».
 
 
 

 

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Πάνω από 200 μικροί σταυροί ‘φυτεύτηκαν’ στην περίμετρο του Άουσβιτς από Πολωνούς καθολικούς και εθνικιστικές ομάδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της απομάκρυνσης του μεγαλύτερου σταυρού.
 


 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΙΜΟΡΑΓΕΙ τόμος 2ος του Κυρ Βελόπουλου εκδόσεις ΚΑΔΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...