Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

ΟΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ



Στις αρχές του Δεκεμβρίου κατετέθη έκθεση στην υποεπιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, αντικειμενικός σκοπός ήταν ταπείνωση της Ελλάδος εντός των Ευρωπαϊκών θεσμών, στο Στρασβούργο.



 


«Ο ιδιαίτερος γραμματέας και δεξί χέρι του Πρωθυπουργού Αντισυνταγματάρχης Παρασκευάς Ιωαννίδης ...» έφτασε στο Στρασβούργο με τον Συντ/χη Γ Μαυραγάνη της ΚΥΠ  με εντολή να μεταδώσει μήνυμα του πρωθυπουργού.

Ο Π Πιπινέλης προσπαθούσε να κερδίσουμε χρόνο, αλλά ο Γ Παπαδόπουλος ήταν αποφασισμένος να βγάλει την Ελλάδα αξιοπρεπώς από το Υπουργική Σύνοδο της 11ης Δεκεμβρίου 1969 .

Πράγματι στις 7 Δεκεμβρίου 1969 απεστάλει κρυπτογραφικό κείμενο καταγγελίας της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να επιδοθεί στον ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την 12η Δεκεμβρίου 1969 ο Π Πιπινέλης ανάπτυξε επί μακρόν το «Χρονοδιάγραμμα» της Επανάστασης και αμέσως άρχισαν οι επιθέσεις των υπουργών των άλλων χωρών. ΕΚΤΑΚΤΩΣ ο Π Πιπινέλης ζήτησε τον λόγο από τον  Πρόεδρο της Συνόδου και διάβασε την πιο κάτω ανακοίνωση:

«Κατ εξουσιοδότησιν της Κυβερνήσεως μου, επιθυμώ να ανακοινώσω εις το Συμβούλιον ότι η Ελλάς καταγγέλλει το Καταστατικόν του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Σύμβασιν της Ρώμης, συμφώνως προς το άρθρον 7 του Καταστατικού και αποχωρεί μονίμως του Συμβουλίου  της Ευρώπης».

Η έκπληξη ήταν καθολική, ήθελαν να ταπεινώσουν την Ελλάδα (όπως πολύ συχνά κάνουν τα τελευταία χρόνια) και η Ελληνική Κυβέρνηση τους έδινε ένα τετραπλό κτύπημα:

1.     Καταγγελία της Επιτροπής.

2.     Καταγγελία του Καταστατικού.

3.     Καταγγελία Συμβάσεως της Ρώμης.

4.     Υπερήφανη αποχώρηση από το ΣΕ.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο υπουργός Εξωτερικών  Παν. Πιπινέλης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.





«Η αίσθησις που προκλήθηκε μεταξύ των συνέδρων, που είχαν κυριολεκτικά αιφνιδιασθή, δύσκολα θα μπορούσε να περιγραφεί. Οι αντίδικοί μας ειδικότερα, δεν απέκρυπταν την δυσφορίαν τους.... έχαναν την παράσταση .... να μας ταπεινώσουν ως Έθνος.... η ταπεινωτική ήττα μεταβλήθηκε την τελευταία στιγμή σε μια ηθική νίκη της αρετής εναντίον της υποκρισίας».

Την 19η Δεκεμβρίου 1969 επέστρεψε ο Π Πιπινέλης στην Αθήνα, όλη η Κυβέρνηση και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τον περίμενε στο αεροδρόμιο. Ο Γ Παπαδόπουλος έσπευσε στην σκάλα του αεροπλάνου και τον φίλησε, χιλιάδες λαού συγκεντρώθηκαν και ζητωκραύγαζαν, ο Π Πιπινέλης είπε: «Αισθάνομαι ευτυχής διότι η Ελλάς εξήλθεν από το ΣΕ, υπερήφανος. Αν όμως συνέβη αυτό, τούτο οφείλεται κυρίως εις σας  κ Πρωθυπουργέ, που  καταστήσατε την Ελλάδα σεβαστήν εις τους φίλους της και τρομεράν εις τους εχθρούς της».

Από την επομένη πλήθος λαού και οργανώσεων όλων των τάξεων έστελνε συγχαρητήρια για την σθεναρή στάση της κυβέρνησης.

Η αποχώρηση αυτή δεν σήμαινε διαγραφή της Ελλάδος από το ΣΕ  αλλά αναστολή και φυσικά συνέχισε να έχει διπλωματικές σχέσεις με όλες τις χώρες που την αποτελούσαν.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από την υποδοχή του Π Πιπινέλη.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΑΚΕΛΛΟΣ 21Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ του Ιωάννη Χρ Γιαννάκενα εκδόσεις ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Στην πρώτη γραμμή αμύνης του Κων/νου Παναγιωτάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...