Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ


Το ψήφισμα κατά των πλουσίων εμπεριέχεται σε μια κατάβαση στον κόσμο των νεκρών που είναι μια σάτιρα σχετικά με τις ματαιότητες της ζωής των ανθρώπων που όμως μετά τον θάνατο φαίνονται τόσο διαφορετικές.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το βαρκάκι του Χάροντα φτάνει στην όχθη της Αχερουσίας. Οι νεκροί βγαίνουν ένας-ένας πληρώνουν το ναύλο τους έναν οβολό.

Ο Μενιππος είναι ένας κυνικός φιλόσοφος επιστρέφει από τον Άδη και συναντιέται με ένα φίλο του και του εξηγεί ότι στον Άδη έκανε παρέα με τον Ευριπίδη και τον Όμηρο, ο φίλος του τον ρωτάει λεπτομέρειες και σ αυτό το σκηνικό ξετυλίγεται η διήγηση σχετικά με τον άριστο βίο που πρέπει να επιλέγει ο συνετός άνθρωπος εμπλέκοντας στην διήγησή του πλήθος από τους ήρωες της αρχαιότητας. Στόχοι του έργου είναι μεταξύ των άλλων και η διακωμωδηση των πλουσίων, με την αλαζονεία του βίου τους και οι φιλόσοφοι με τις διαφωνίες και την ασυνέπεια τους.

Το κωμικό ψήφισμα κατά των πλουσίων ακολουθεί τον τύπο και την νομική φρασεολογία των αρχαίων ψηφισμάτων.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Επειδή οι πλούσιοι κάνουν πολλές παρανομίες στην ζωή τους «πολλά και παράνομα οι πλούσιοι δρώσι παρά τον βίον», αρπάζοντας και εξαναγκάζοντας και περιφρονόντας με κάθε τρόπο τους φτωχούς «κατά πενήτων», να αποφασιστεί από την βουλή και τον δήμο, από την στιγμή που θα πεθάνουν, τα σώματά τους να τιμωρούνται «τα μεν σώματα κολάζεσθαι»  όπως και εκείνα των λοιπών πονηρών, οι ψυχές τους όμως να ξαποστέλονται επάνω στην ζωή «Τας δε ψυχάς αναπεμφθείσας άνω εις τον βίον», και να μπαίνουν σε γαιδούρια, ώσπου να συμπληρώσουν σ αυτήν την κατάσταση διακόσιες πενήντα χιλιάδες χρόνια, κατά τα οποία θα γεννιούνται γαιδούρια από γαιδούρια «όνοι εξ όνων», και θα κουβαλάνε φορτία και θα τραβολογιούνται από τους φτωχούς «και αχθοφορούντες και υπό των πενήτων ελαυνόμενοι», και από κει και πέρα να τους επιτρέπεται να πεθάνουν.

Την πρόταση έκανε....κλπ

 


 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο βαρκάρης που περνούσε τις ψυχές στον κάτω κόσμο με ναύλο χωρίς επιστροφή, κάποιοι όμως κατάφερναν να γυρίσουν πίσω με κάποιους τρόπους.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΕΝΙΠΠΟΣ Ή ΝΕΚΥΟΜΑΝΤΕΙΑ του ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...