Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ – ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ Ο Ι ΜΕΤΑΞΑΣ

Ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε την 1 Σεπτεμβρίου 1939 , οι κεφαλαιοκράτες στην Ελλάδα άρχισαν να παίρνουν μέτρα, ο λόγος ήταν ότι με τον Παγκόσμιο Πόλεμο που ξεκινούσε είχαν ανάγκη να περισώσουν κεφάλαιά τους, αλλά και οι αγορές περιορίστηκαν, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μέρα με την μέρα μειονόντουσαν και η βιομηχανία στρεφόταν κυρίως στην παραγωγή πολεμικού υλικού, τα καταναλωτικά είδη περνούσαν σε δευτερεύουσα θέση.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Εργάτες παρελαύνουν κατά την περίοδο της 4ης Αυγούστου.

 

Οι βιομήχανοι ένα από τα πρώτα μέτρα που πήραν ήταν να απολύσουν τους εργάτες τους. Τότε επενέβη ο Εθνικός Κυβερνήτης, παρήγγειλε στους ντόποιους κεφαλαιοκράτες να σταματήσουν τις απολύσεις και όσους απέλυσαν να τους επαναπροσλάβουν, αλλιώς θα δήμευε τα εργοστάσιά τους.

 

Χαρείτε πως παρουσιάζει το γεγονός ο ίδιος ο Ι Μεταξάς στο ημερολόγιό του με ημερομηνία 9/9/1939  :

 

«Βιομήχανοι απολύουν τους εργάτας των. Τους απείλησα ότι θα δημεύσω τα εργοστάσιά των αν δεν τους ξαναπάρουν όλους. Δεν έπεσε ακόμα η Βαρσοβία . Δυσκολίαι μεγάλαι με τα πληρώματα των εμπορικών μας πλοίων.».







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ι Μεταξάς με τον Μποδοσάκη κατά τα εγκαίνια μιας μονάδας.



Αυτή είναι πολιτική, προστατευτική προς τους εργάτας, ας την συγκρίνουμε με τους νόμους που φέρνουν και ψηφίζουν ξεδιάντροπα περί «απελευθέρωσης των απολύσεων», γεγονός που έχει οδηγήσει 500.000 επιστήμονες να ξενητευτούν και 1.500.000 με 2.000.000 να είναι ένεργοι.

 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Ι ΜΕΤΑΞΑ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...