Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΚΛΟΓΕΣ 1958




ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1958

 

 

            Στα τέλη του 1957 υπάρχει έντονη κινητικότητα με στόχο τις εκλογές, η Βουλή που θα αναδειχτεί θα πρέπει να εξαφανίζει κοινοβουλευτικά την αριστερά, για την επίτευξη αυτού του στόχου μεσολαβεί ο βασιλιάς Παύλος και γίνονται επαφές του Αμερικανού επιτετραμμένου Πένφηλντ με τον Γ Παπανδρέου, οι επαφές αυτές χαρακτηρίζονται «ενημερωτικές».





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Την περίοδο 1956-1958 ο Κ Καραμανλής εφάρμοσε πολιτική ανάπτυξης και κατασκευής υποδομών στην οικονομία.



            Από αυτές τις «ενημερωτικές» επαφές αποφασίζεται η εφαρμογή της «ενισχυμένης αναλογικής» αλλά με ποσοστά για την συμμετοχή στην δεύτερη κατανομή απαγορευτικά για τα μικρά κόμματα.

            Το κόμμα των φιλελευθέρων συνεργάζεται επί εβδομάδες με τον υπουργό Εσωτερικών Δ Μακρή Για την περίπτωση συνασπισμών   η συμμετοχή στην β κατανομή σκέπτονται το ποσοστό να το κάνουν ακόμα μεγαλύτερο, φοβούνται την περίπτωση συνασπισμού της ΕΔΑ με τον Μαρκεζίνη.

            Η βασική ιδέα του εκλογικού νόμου που μαγειρεύεται από τους Φιλελεύθερους (Γ Παπανδρέου), ΕΡΕ (Κ Καραμανλή), παλάτι και ΗΠΑ είναι η συμμετοχή στην δεύτερη κατανομή των δύο μεγάλων κομμάτων, έτσι με δεδομένο ότι τα μεγάλα κόμματα είναι οι Φιλελεύθεροι και η ΕΡΕ θα πριμοδοτούνται με έδρες σε βάρος της αριστεράς (ΕΔΑ) και των μικρών κομμάτων. Οι ΗΠΑ μεθόδευαν με αυτό τον τρόπο μια πολιτική ζωή στην Ελλάδα κατά τα σαξονικά πρότυπα του δικομματισμού.  Ωστόσο η ΕΡΕ αντιμετωπίζει πρόβλημα διάσπασης και επείγεται στην κατάθεση εκλογικού νόμου.

            Η συμφωνία ΕΡΕ- Φιλελευθέρων μονογραφείται το πρωί της 27/2/1958 και αμέσως ο Κ Καραμανλής καλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και ανακοινώνει ότι το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών θα καταθέσει στην Βουλή νέο εκλογικό νόμο ενισχυμένης αναλογικής αν και ο ίδιος είναι υπέρ του πλειοψηφικού ή του μεικτού που εφαρμόστηκε το 1956 (τριφασικό).

            Κορυφαία στελέχη της ΕΡΕ όπως οι υπουργοί Π Παπαληγούρας (Εμπορίου) και Γ Ράλλης (Συγκοινωνιών και Δημ Έργων) προβλέπουν και το λένε, με επιστολές τους, στον Κ Καραμανλή ότι δεύτερο κόμμα από τις εκλογές θα βγει η ΕΔΑ. Στο υπουργικό συμβούλιο δεν φέρνει κανείς αντίρρηση.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο τότε υπουργός Συντονισμού Παναγής Παπαληγούρας επισκέπτεται το 1954 την Πτολεμαΐδα.



            Ο νέος εκλογικός νόμος που έφερε ο Δ Μακρής προέβλεπε:

Ενισχυμένη αναλογική στην δεύτερη κατανομή των εδρών θα παίρνουν μέρος κόμματα που συγκεντρώνουν τουλάχιστον το 25% των ψήφων και συνασπισμοί που θα παίρνουν τουλάχιστον 35% των ψήφων, οπωσδήποτε όμως παίρνουν μέρος στην δεύτερη κατανομή τα δύο πρώτα κόμματα ανεξάρτητα των ψήφων που συγκεντρώνουν.

            Αντιλαμβάνεσαι ότι ο εμπαιγμός Φιλελεύθερων (Γ Παπανδρέου) - ΕΡΕ (Κ Καραμανλή) εμφανώς και ΗΠΑ – παλάτι αφανώς είναι τεράστιος, δίκαια η ΕΔΑ μιλά για συνωμοσία και «πλαστογράφηση της λαϊκής θελήσεως», ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Στ Αλλαμάνης μιλά «…για νόθευση του λαϊκού φρονήματος και τον στραγγαλισμό του εκλογικού σώματος», το κόμμα Αγροτών-Εργαζομένων του Αλ Μπαλτατζή με ανακοίνωση μιλά για  «…. Προϊόν μιας πρωτοφανούς κομματικής συναλλαγής μεταξύ ΕΡΕ και Φιλελευθέρων…», ανάλογες ήταν οι δηλώσεις και των άλλων μικρότερων κομμάτων.

            Την ημέρα που κατατίθεται ο εκλογικός νόμος φτάνει στην Αθήνα ο νέος Αμερικανός πρέσβης Ριντελ Μπέργκερ!  Στις 2/3/1958 ο Κ Καραμανλής υποβάλει στον Παύλο την παραίτησή του  και στις 11/5/1958 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές που ο Ελληνικός λαός έβγαλε ξινά τα μαγειρέματα αυτά με την ψήφο του.

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Γεώργιος Παπανδρέου (αριστερά) και ο Σοφοκλής Βενιζέλος.



ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

            Μετά την παραίτηση του Κ Καραμανλή στις 2/3/1958 στον «έκπληκτο» βασιλέα Παύλο, ο Καραμανλής διηγήθηκε στον Ζενεβουά  «Αντελήφθηκε γρήγορα (σ.σ. ο Κ Καραμανλής) πως ο  άναξ ήταν καλά πληροφορημένος.

-        Γιατί αυτή η παραίτησις;

Ερωτά ο βασιλεύς.

-        Και γιατί Να διαλυθή η Βουλή; Δεν είσθε εις θέσιν να επανακτήσετε την πλειοψηφίαν της».

Βέβαια ο βασιλιάς έπαιζε θέατρο διότι η όλη υπόθεση είχε μεθοδευτεί και από τα ανάκτορα. Ο βασιλιάς αρχίζει επαφές με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Ο Παύλος καλεί τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Κ Γεωργακόπουλο, άνθρωπο αφοσιωμένο στο Στέμμα, και του δίνει εντολή να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής και να ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο. Η κυβέρνηση Γεωργακοπούλου ορκίζεται 5/3/58 και η σύνθεσή της ήταν η πιο κάτω:

 

Κ Γεωργακόπουλος πρωθυπουργός και υπ Εσωτερικών

Καρ Αρλιώτης υπ Συντονισμού

Σωτ Στεργιόπουλος υπ Εθν Αμύνης

Μιχ Πεσματζόγλου υπ Εξωτερικών και Προεδρίας

Ν Λιανόπουλος υπ Παιδείας

Θ Μερτικόπουλος  υπ Οικονομικών

Ι Παρασκευόπουλος υπ Εμπορίου και Βιομηχανίας

Δ Πίππας υπ Συγκοινωνιών και Δημ Έργων

Χ Φραγκίστας υπ Γεωργίας

Δ Τσάφος  υπ Εμπορικής Ναυτιλίας

Ι Καποδίστριας υπ Εργασίας

Σπ Μαλασπίνας υπ Προνοίας

Π Σπηλιωτόπουλος  υπ Β Ελλάδος

Στ  Μανιδάκης υφ Εσωτερικών

Μιχ Στασινόπουλος υπ Προεδρίας

Ν Λιανόπουλος υπ Εσωτερικών

Γ Ράμμος υπ Παιδείας

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος  Διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός   από τις 3/3 έως τις17/5/1958  και διεξήγαγε τις εκλογές της 11/5/1958.  


      Ο Κ Γεωργακόπουλος υπόσχεται αδιάβλητες εκλογές και διατάσσει να απολυθούν 150 εξόριστοι από το στρατόπεδο του Αι Στράτη.

Στις 12/3/1958 γίνεται συζήτηση στην Βουλή για τον εκλογικό νόμο ο Κ Καραμανλής λέει ότι υπάρχει πλήρης ελευθερία στην Ελλάδα και η ΕΔΑ δια στόματος Πασαλίδη προβλέπει ότι «όσοι έσκαψαν τον λάκκο της ΕΔΑ με την συνωμοσία, θα πέσουν μέσα». Ο δε Η Ηλιού καταγγέλλει ότι το εκλογικό σύστημα το επέβαλε ο Γ Παπανδρέου στις  ΗΠΑ και στην συνέχεια η Aμερικανική πρεσβεία επέβαλε διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΡΕ και Φιλελευθέρων, το ίδιο υποστήριξε και ο Κ Μητσοτάκης ο οποίος μίλησε επιπλέον και για «βασιλική ρυθμιστική παρέμβαση».

      Οι πολιτικοί όπως πχ ο Π Κανελλόπουλος φοβούνται ότι οι ποσοστώσεις για την β κατανομή επιβεβαιώνουν τον «πιθανό» φόβο για υψηλά ποσοστά της ΕΔΑ. Δεν λείπουν και οι χλευασμοί πχ ο βουλευτής της ΕΠΕΚ Λ Λυμπέρης καταθέτει «χιουμοριστική τροπολογία» που ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ «Το κόμμα των Φιλελευθέρων μετέχει υποχρεωτικώς αν συγκεντρώσει 7% αποκλειομένων άλλων κομμάτων που συγκεντρώνουν ποσοστό μεγαλύτερο του 24,99%», ο πρόεδρος Κ Ροδόπουλος προκειμένου «….να προστατεύσει το σώμα, η τροπολογία δεν λαμβάνεται υπ όψιν…».

      Ο Νόμος για τον εκλογικό νόμο είναι ο 2822/58 η χώρα χωρίζεται σε 55 εκλογικές περιφέρειες και ορίζονται οι ποσοστώσεις που είδη αναφέραμε για την β κατανομή εδρών.

      Τέλος πάντων η κυβέρνηση Γεωργακοπούλου παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και οριστικά πια αποφασίζονται οι εκλογές για τις 11/5/1958.

Στις εκλογές αυτές όλοι είναι αισιόδοξοι, ο Μαρκεζίνης σκοπεύει να συνεργαστεί με την ΕΔΑ. Στις εκλογές αυτές δεν παίρνουν μόνο μέρος οι Αμερικάνοι αλλά και οι Σοβιετικοί, οι οποίοι σε δεξίωση στην πολωνική πρεσβεία ο Σεργκέγιεφ ρωτά τον Μαρκεζίνη «Θα συνεργαστείτε με την ΕΔΑ;» και ο Μαρκεζίνης απαντά «Βεβαιότατα και θα πάρουμε το 51%», ο Αμερικανός διπλωμάτης Γιοστ που ήταν προσωπικός φίλος του Μαρκεζίνη άσκησε την επιρροή του για να ματαιωθεί το Μέτωπο και φυσικά στο τέλος «διαπιστώθηκαν διαφωνίες» και διακόπηκαν οι συνομιλίες, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν πολλά στελέχη της ΕΔΑ (Ηλιού, Μπριλλάκης, Γλέζος κλπ). Όχι στην συνεργασία με την ΕΔΑ είπαν οι περισσότεροι πολιτικοί, κάποιοι όμως προσχώρησαν στην ΕΔΑ (Η Τσιριμώκος, Δ Στρατής, Δ Ζάκκας Κ Πυρομάγλου, Στ Μερκούρης, Τα Βουλόδημος και άλλοι αρκετοί από τους οποίους ήταν συντηρητικοί ).

      Μέχρι τις 13/41958 έχουν διαμορφωθεί τα κόμματα που θα πάρουν μέρος και αυτά είναι:

ΕΡΕ (υπό τον Κ Καραμανλή που υποστηρίζει ότι «υπολείμματα της παλαιάς Δεξιάς δεν έγιναν δεκτά εις την ΕΡΕ» )

Φιλελεύθεροι (το κόμμα αυτό υπό τον Γ Παπανδρέου στρέφεται κατά της δεξιάς και της αριστεράς)

ΕΔΑ (με βασικό σύνθημα «Κατά του υδρογονικού ολέθρου της Ελλάδος» )

ΠΑΔΕ (Προοδευτική Αγροτική Δημοκρατική Ένωσις) σαν συνασπισμός των κομμάτων (Προοδευτικοί-ΕΠΕΚ-ΚΑΕ-ΔΚΕΛ).




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αφίσα που κυκλοφόρησε το κόμμα της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (Ε.Δ.Α.) εν όψει των Βουλευτικών εκλογών της 11ης Μαίου 1958.



Όπως είπαμε στις εκλογές αυτές έχουν ανάμιξη και οι Σοβιετικοί και αυτό γίνεται και δια στόματος του Ν Χρουστσόφ σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» την 4/5/58 όπου ο ΓΓ του ΚΚΣΕ λέει πολλά και για τα πυρηνικά και για την Κύπρο και για το ΝΑΤΟ ας δούμε κάποιο στιγμιότυπο της συνεντεύξεως :

«Σήμερον οι ηγέται του ΝΑΤΟ κατέστρωσαν σχέδια δημιουργίας αμερικανικών ατομικών και πυραυλικών βάσεων επί του εδάφους της Ελλάδος…. Η ύπαρξις ατομικών βάσεων επί του ελληνικού εδάφους θα ηδύνατο να επισύρη επί της χώρας , εις περίπτωσιν πολεμικής συρράξεως, ατομικά πλήγματαανταποδόσεως, με όλας τας απορρέουσας εντεύθεν τραγικάς συνεπείας…..». Η βαρυσύμαντη αυτή συνέντευξη έγινε σε διάστημα λιγότερο μιας εβδομάδος πριν τις εκλογές και η δεξιά στην χώρα της δίνει διάσταση επεμβάσεως στα εσωτερικά μας, ο ίδιος ο Καραμανλής είπε «…. είναι μια έμμεσος, πάντως απαράδεκτος, επέμβασις εις τα εσωτερικά ξένης χώρας».

 

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η εφημερίδα ΑΥΓΗ της αριστεράς  παροτρύνει τους Έλληνες να ψηφίσουν την ΕΔΑ, δίπλα στον τίτλο της εφημερίδα διακρίνουμε το εθνικιστικό  "Η μάχη Δίδεται για την Ελλάδα".




ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

 

 

            Παραμονές των εκλογών και το κόμμα των φιλελευθέρων με αρχηγό τον Γ Παπανδρέου κατεβαίνει στις στημένες αυτές εκλογές με το σύνθημα «Ψηφίστε Ελληνικά», της ΕΡΕ του Κ Καραμανλή με το σύνθημα «Η σωτηρία της χώρας από το Λαϊκό Μέτωπο», όπως είναι κατανοητό και  τα δύο Βασικά συνθήματα στρέφονται κατά της αριστεράς.

            Οι εκλογές αυτές γίνονται στηριζόμενες σε εκλογικούς καταλόγους από την απογραφή του 1940 πράγμα που ευνοεί την Δεξιά εις βάρος της Αριστεράς.

            Το μέτρο για την εκλογή βουλευτή πχ στην Θεσπρωτία είναι 6.862 ψήφοι, ενώ στην Β Αθηνών είναι 23.244 ψήφοι, έτσι ευνοούνται οι παραμεθόριες περιοχές και οι επαρχίες σε σχέση με τα αστικά κέντρα και στην επαρχία η Δεξιά έχει πολλούς τρόπους να επηρεάζει το λαϊκό φρόνιμα, όπως τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων που είναι απαραίτητα προκειμένου να δουλέψουν και σαν οδοκαθαριστές.

            Την εποχή κρατούνται αρκετές εκατοντάδες πολιτικοί εξόριστοι στον Αη Στράτη και μερικές χιλιάδες στις φυλακές, κάποιοι από αυτούς βρίσκονται φυλακή πάνω από δέκα χρόνια, αρμόδιοι για να σε στείλουν εξορία είναι οι «επιτροπές ασφαλείας» και αυτές είναι σε πλήρη δράση και αποτελούν την βασική απειλή για κάθε αριστερό. Για να φανούν αμερόληπτες οι εκλογές η υπηρεσιακή κυβέρνηση Γεωργακοπούλου όπως ο αφοπλισμός των ΤΕΑ  σε όλη την Ελλάδα εκτός από τις παραμεθόριες περιοχές την ημέρα των εκλογών, πόση όμως σημασία έχει αυτό το μέτρο όταν ο ψηφοφόρος ήξερε ότι την επόμενη μέρα ο  ΤΕΑτζής ένοπλος θα τον τρομοκρατούσε. Ένα άλλο μέτρο  ήταν ότι οι εκπρόσωποι των κομμάτων μπορούσαν να επισκεφτούν την επαρχία και να μιλήσουν στον κόσμο και αυτό μέχρι τότε ήταν αδιανόητο, για πρώτη φορά η ΕΔΑ μιλά στην Φλώρινα και την Καστοριά και ο Πασαλίδης γίνεται δεκτός στο Δοξάτο Δράμας με τιμές (μέχρι  και η μουσική του Δήμου παίρνει μέρος στην υποδοχή). Βέβαια δεν λείπει και η σχετική οξύτητα…. Τρομοκράτες της Δεξιάς την παραμονή των εκλογών σκοτώνουν με πέτρες τον εκλογικό αντιπρόσωπο της ΕΔΑ Γιάννη Θωμόπουλο ετών 70 στην Κατερίνη, από αυτό και μόνο το γεγονός αντιλαμβάνεται κανείς τι συνέβαινε στην ύπαιθρο …



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η έκπληξη στον αστικό τύπο από το εκλογικό αποτέλεσμα.



            Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών της 11/5/1958 είναι ένα ηχηρό ράπισμα στις μεθοδεύσεις ΕΡΕ-Φιλελευθέρων-Παλάτι-ΗΠΑ, η ΕΡΕ χάνει 13% των ψήφων της, ο συνασπισμός του ΕΛΚ (Ένωσις Λαϊκού Κόμματος) που είναι ένα κόμμα της Δεξιάς πάιρνει 3% (συμμετείχε σε 29 περιφέρειες) και η ΕΔΑ γίνεται δεύτερο κόμμα …. Αξιωματική αντιπολίτευση!

 

Αναλυτικότερα:

 

Κόμματα…………Ψήφοι……….Ποσοστά……….. Έδρες

ΕΡΕ……………1.583.885……….41,17%................171

ΕΔΑ……………..939.902………..24,43%.................79

Φιλελεύθεροι…....795.445………..20,68%.................36

ΠΑΔΕ…………...408.787………..10,62%.................10

ΕΛΚ……………..113.358…………2,94%..................4

Ανεξάρτητοι………..4.000…………0,10%

Μεμονωμένοι………2.399…………0,06%

 

            Δες τώρα πόσο άδικο εκλογικό σύστημα στήθηκε:

 

Κόμματα……….Ποσοστά……….. Έδρες………Διαφορά

ΕΡΕ…………….41,17%................57%................+15,83%

ΕΔΑ…..………..24,43%................26,32%.............+1,89%

Φιλελεύθεροι…..20,68%................12%...................-8,68%

ΠΑΔΕ………....10,62%..................3,34%...............-7,28%

ΕΛΚ………….…2,94%..................1,34%...............-1,60%

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο εκλογικός χάρτης των εκλογών του 1958.  Οκτώ μόλις χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου η αριστερά γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση.


 

             Στην Β Πειραιά (λαϊκές συνοικίες) παίρνουν:

ΕΔΑ 46.976 ψήφους

ΕΡΕ 15.240 ψήφους

Φιλελεύθεροι 10.240 ψήφους

ΠΑΔΕ 3.709 ψήφους

ΕΛΚ 472 ψήφους

            Στον Πειραιά παίρνουν:

ΕΔΑ 34.615 ψήφους

ΕΡΕ 30.081 ψήφους

Φιλελεύθεροι 12.603 ψήφους

ΠΑΔΕ 7.932 ψήφους

ΕΛΚ 1.402 ψήφους

            Στην Α Αθηνών:

ΕΔΑ 89.213 ψήφους

ΕΡΕ 97.251 ψήφους

Φιλελεύθεροι 41.414 ψήφους

ΠΑΔΕ 21.737 ψήφους

ΕΛΚ 6.385 ψήφους

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  Μάϊος 1958. Προεκλογική συγκέντρωση της Ε.Δ.Α. στην Αθήνα.



ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

 
            Οι εκλογές αυτές, που κανένα κόμμα δεν αμφισβήτησε, είχαν τεράστιο αντίκτυπο στα Ελληνικά πολιτικά πράγματα, κατ αρχάς υπήρξε μια γενικευμένη εκκαθάριση σε κόμματα που μέχρι τότε έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον πολιτικό γίγνεσθαι:

            Η ΕΠΕΚ το κόμμα του Πλαστήρα εξαφανίστηκε, παρέμεινε μόνο μια ομάδα πολιτευτών υπό τον Σ Παπαπολίτη. Εξαφανίστηκε και το ΔΚΕΛ (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα) κάποιοι υπό τον Τσιριμώκο βρήκαν στέγη στην ΕΔΑ σαν συνεργαζόμενοι. Από το ΠΑΔΕ εκλέγεται μόνο ο Σ Μαρκεζίνης. Μένουν απ΄έξω τρανταχτά ονόματα όπως Κ Τσαλδάρης, Αποστολίδης κλπ

            Την  αμφισβήτηση άρχισε να απεργάζεται το κατεστημένο της Δεξιάς στο παρασκήνιο, ενοχλημένοι είναι οι ξένοι, κυρίως οι Αμερικάνοι, όλοι αυτοί θέλουν ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος με το καλό ή με το κακό.

            Ο ξένος τύπος είναι ανάστατος, αποδίδουν την νίκη της ΕΔΑ στην οικονομική κατάσταση και στο Κυπριακό.

            Στο στρατό σχηματίζεται «επιτροπάτο» με τους Παπαδόπουλο, Ι Λαδά, Ν Ντερτιλή, Δ Πατίλη, και άλλους.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης την ώρα που ψηφίζει.



            Αμέσως μετά τις εκλογές δυναμώνουν οι διώξεις κατά των αριστερών και ταυτόχρονα αποκλείει τις επαφές με τους εκπροσώπους της ΕΔΑ την οποία θέτει σε «καραντίνα». Γίνονταν διαρκείς συσκέψεις του Κ Καραμανλή με την ΚΥΠ, αξιωματούχους των Σωμάτων Ασφαλείας, στις συσκέψεις αυτές αποκτά επιρροή ο Γ Παπαδόπουλος, ο καθηγητής του ΕΜ Πολυτεχνείου Άγγελος Προκοπίου που μετέχει σε αυτές τις συζητήσεις και τις επιτροπές είπε «Το μυαλό αυτού του αξιωματικού είναι ξυράφι. Είμαι βέβαιος ότι ο Γ Παπαδόπουλος θα παίξει κάποτε πρώτο ρόλο».

            Αμέσως μετά τις εκλογές του 1958 εκτοπίζονται 110 στελέχη της ΕΔΑ και γίνονται ήδη συζητήσεις να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Δεν φτάνουν αυτά, αυτοσχέδιες βόμβες προκαλούν ζημιές στα γραφεία της ΕΔΑ στον Βόλο και την Κοζάνη, περιττό να πούμε ότι οι ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ. Αντίθετα όταν μετά λίγες μέρες εκδηλώνεται πυρκαγιά στα γραφεία της ΕΔΑ στο Άργος πιάνουν σαν υπεύθυνα μέλη της τοπικής επιτροπής της …. ΕΔΑ.

            Οι Φιλελεύθεροι υποβάλουν ενστάσεις στο εκλογοδικείο για την συμμετοχή της ΕΔΑ στην β κατανομή, οι ενστάσεις αυτές θα απορριφθούν από το εκλογοδικείο.

            Την «καραντίνα» προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως υιοθετεί και το παλάτι. Στις 28/7/1958 έγιναν μεγάλες τελετές στα Ανάκτορα για την ενηλικίωση του διαδόχου Κωνσταντίνου και την ορκωμοσία του σαν αξιωματικού , η Αυλή για να αποφύγει να καλέσει τον πρόεδρο της ΕΔΑ (Πασαλίδη), έστειλε προσκλήσεις μόνο στους πρώην πρωθυπουργούς, φυσικά στις τελετές παρευρέθηκαν η κυβέρνηση (εκτός του Κ Καραμανλή που ήταν άρρωστος), πρώην βασιλείς (ο Μιχαήλ της Ρουμανίας, ο Συμεών της Βουλγαρίας κα) Αντιδράσεις υπήρχαν από την βουλγαρική κυβέρνηση που διαμαρτυρήθηκε στην ελληνική για τον Συμεών, ο Γ Παπανδρέου και ο Σ Βενιζέλος προσκλήθηκαν αλλά αρνήθηκαν να πάνε στην δεξίωση και φυσικά δεν προσκλήθηκε η αξιωματική αντιπολίτευση.





ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

-ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ του Σπ Λιναρδάτου  τόμςο ΙΙΙ εκδόσεις ΒΗΜΑ-βιβλιοθήκη

- «ΒΗΜΑ» της 4/5/58

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...