Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΣΕ ΜΑΧΕΣ


Ο Σωκράτης (470-399 πΧ) αν και προσδιοριζόταν σαν φιλόσοφος, φυσικά δεν παραμέλησε τα στρατιωτικά του καθήκοντα.

 
Έτσι σε ηλικία 30 χρόνων συμμετείχε στην εκστρατεία εναντίον της Σάμου με στρατηγούς τον Περικλή και τον ποιητή Σοφοκλή, πολλές όμως πληροφορίες για αυτή του την συμμετοχή δεν έχουμε.

 

Κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο πήρε μέρος στην μάχη της Ποτίδαιας  (432-429 πΧ) έδειξε ηρωισμό, στο «Συμπόσιο» ο Αλκιβιάδης διηγείται ότι τον έσωσε ο Σωκράτης όταν τραυματίστηκε, τον πήρε στους ώμους του τον εικοσάχρονο Αλκιβιάδη και τα όπλα του και πολεμώντας σώμα προς σώμα  τους εχθρούς που τους είχαν περιζώσει τον έσωσε  μέχρι που ήρθε αθηναϊκή βοήθεια και απωθήθηκαν οι  εχθροί. Μετά την μάχη επιδιδόταν αριστείο (κάτι σαν παράσημο) σ όποιον στρατιώτη είχε συμβάλλει στην επίτευξη της νίκης. Πολλοί επέμεναν πως το αριστείο έπρεπε να το πάρει ο Σωκράτης, αλλά οι στρατηγοί προτίμησαν να το δώσουν στον Αλκιβιάδη, επενέβη ο Σωκράτης που ήθελε να τονώσει το στρατιωτικό ήθος του μαθητή του και υποστήριξε την άποψη των στρατηγών.

 

Ο Σωκράτης συμμετείχε στην μάχη του Δηλίου (424 πΧ) σε ηλικία 46 χρονών, εδώ πάλι ο Αλκιβιάδης ανταπέδωσε στον Σωκράτη την διάσωση της Ποτίδαιας. Ο Σωκράτης πεζός καταδιώχτηκε από πολλούς εχθρούς και ο έφιππος Αλκιβιάδης τον διέσωσε.

 

Αλλά ο Σωκράτης έλαβε μέρος και στην μάχη της Αμφίπολης (422 πΧ) σε ηλικία 48 χρονών.

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Σωκράτης υπήρξε και στρατιώτης της πρώτης γραμμής από την νεαρή ηλικία μέχρι σαράντα οκτώ χρονών.



Ο κορυφαίος φιλόσοφος δεν μπορεί επ ουδενί να θεωρηθεί  φυγόστρατος, έκανε το στρατιωτικό χρέος του προς την πατρίδα  καθ υπερβολή.

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΚΕΣ «Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ» εκδόσεις  ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...