Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΕΠΙ 4ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Ο Ι Μεταξάς φρόντισε να ιδρύση Υφυπουργείο Τύπου, Τουρισμου και Ραδιοφωνίας (Τ,Τ.Ρ.) και τοποθέτησε υπεύθυνο Έλληνα εκ της ιταλοκρατούμενης Δωδεκανήσου τον Θεολόγο Νικολούδη, αυτός αναδείχτηκε σε πρωτοπόρο διοργανωτή της ανύπαρκτης μέχρι τότε τουριστικής βιομηχανίας προβάλοντας αρχαιολογικούς χώρους, ιαματικές πηγές και όμορφες τοποθεσίες της χώρας.

 

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο εκφωνητής του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών, Κώστας Σταυρόπουλος. ‘Οταν τα εχθρικά στρατεύματα έμπαιναν στην Αθήνα, ο Σταυρόπουλος μπροστά στο μικρόφωνο, με φωνή που έπαλλε από συγκίνηση, εκφωνούσε: «Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα. Έλληνες, μη τον ακούτε. Ο πόλεμος συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής μας νίκης. Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων». (Στη φωτογραφία: Ο Κώστας Σταυρόπουλος σε ένα στούντιο του Ζαππείου).


Ο Θεολόγος Νικολούδης από την προοδευτική λασπολογία εμφανίστηκε σαν ο «ο Έλληνας Γκαίμπελς της 4ης Αυγούστου». Η συμβολή του όμως στην προπαγάνδα εντός της χώρας, σε στρατό και πολίτες, για την επιτυχή έκβαση των επιχειρήσεων στην Β Ήπειρο αλλά και στην ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης ήταν καθοριστηκή.

Στην περίοδο αυτή η Ελλάς απέκτησε ραδιοφωνικό σταθμό, καμιά άλλη πολιτισμένη χώρα δεν εστερείτο, ακόμα και οι αποικίες διέθεταν ραδιοφωνικό σταθμό , εκτός της  Ελλάδας. Την 25η Μαρτίου 1938 έγιναν τα εγκαίνια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών (ΡΣΑ) που λειτουργούσαν στο Ζάπειο μέγαρο (μέχρι πρόσφατα). Ο τύπος δια 14 Αναγκαστικών Νόμων και Βασιλικών Διαταγμάτων τιθασεύεται προς τις ανάγκες του κράτους και της επέρχόμενης θύελας που έφερνε στην χώρα μας οι Μουσολίνι και Χίτλερ, οι εχθροί σχεδίαζαν τα χειρότερα για την πατρίδα η εσωτερική πειθαρχία ήταν απαραίτητος.

Ταυτόχρονα θωρακίζεται το φρόνημα με 33 εκδόσεις όπως «Νέα Ζωή», «Νέον Κράτος» κα

 


 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ι Μεταξάς με τον Θεολόγο Νικολούδη.


ΒΛΕΠΕ:

http://pluton22.blogspot.gr/2012/05/blog-post_25.html

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ι ΜΕΤΑΞΑΣ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ του Ηλία Ι. Ηλιόπουλου

Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Ι ΜΕΤΑΞΑ εκδόσεις τα ΝΕΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...