Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ



Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος Μερζιφούντας «Πόντος», ιδρύθηκε από μαθητές και αποφοίτους του Κολλεγίου «Ανατόλια» το 1903 (Το κολέγιο το είχαν ιδρύσει οι διαμαρτυρόμενοι ιεραπόστολο Τσαρλς Τρέισι και η σύζυγός του το 1893 ). Στη διοίκησή του συμμετείχαν τόσο οι μαθητές όσο και οι δάσκαλοι του κολλεγίου και η δραστηριότητά του αφορούσε τους τομείς του αθλητισμού, του πνεύματος, της τέχνης (η σφραγίδα τους απεικόνιζε μια μπάλα  -αθλητισμός – μια κουκουβάγια – πνεύμα – και μια λύρα – μουσική- ).
 
 
 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η ποδοσφαιρική ομάδα του Πόντου.
 
 
Επίσης, ο σύλλογος διοργάνωνε ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις, δημιούργησε εξαιρετική βιβλιοθήκη, ενώ το 1910 ο σύλλογος ανέλαβε την έκδοση του περιοδικού «Πόντος», «Μηνιαίον δημοσίευμα φιλολογικόν, επιστημονικόν και παιδαγωγικόν», η δραστηριότητά του αφορούσε τους τομείς του πνεύματος, της τέχνης και του αθλητισμού, φτάνοντας το 1913, τα 180 μέλη, από το 1913 μάλιστα είχε ορχήστρα εγχόρδων, μετά από διωγμούς το 1916 χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο και την 1/10/1919 ξαναάνοιξε σαν σχολείο συγκεντρώνοντας 218 μαθητές.

Στις τελευταίες εκλογές που έγιναν το Μάιο του 1920 αναδείχθηκαν οι:

Δ. Θεοχαρίδης (καθηγητής) προέδρος.

 Χαράλαμπος Ευσταθιάδης αντιπρόεδρος.

 Αναστάσιος Παυλίδης γραμματέας.

 Συμεών Ανανιάδης ταμίας.

 Γρηγόριος Τσακάλωφ υπεύθυνος για το αθλητικό τμήμα.

Όλοι τους 8 μήνες αργότερα θα συλλαμβανόταν από τους Τούρκους, και με εξαίρεση τον Τσακάλωφ ο οποίος ήταν Ρώσος πολίτης, θα δολοφονούνταν στην Αμάσεια το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1921, κρεμάστηκαν στην πλατεία της Αμάσειας, μετά από βασανιστήρια.

Η ομάδα του Πόντου εργάστηκε για το Ποντιακό ζήτημα, διακηρύσσοντας την ελληνική εθνική ταυτότητα των μελών του.

Ο σημαντικότερος  αθλητής του Συλλόγου ήταν ο Συμεών Ανανιάδης και ο τερματοφύλακας Αναστάσιος Παυλίδης. Ο Ανανιάδης γεννήθηκε στη Σαμψούντα, εισήχθη στο «Ανατόλια» το 1919 ήταν το δεύτερο από τα πέντε παιδιά του Αντ Ανανιάδη, και ήταν πολύ καλός αθλητής του στίβου και ήθελε να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες, φιλοδοξούσε να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100 μέτρα .



Στις 12 Φεβρουαρίου 1921 οι Τούρκοι περικύκλωσαν το «Ανατόλια», με αφορμή τον ξυλοδαρμό τούρκου από χριστιανούς. Αρχικά έψαχναν για όπλα και εκρηκτικά και στη συνέχεια αφού δε βρήκαν τίποτα κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου του Κολλεγίου Γ. Γουάιτ. Εκεί οι Τούρκοι είδαν δύο χάρτες που απεικόνιζαν την περιοχή του Πόντου, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Η εύρεση των χαρτών οδήγησε τους Τούρκους να ζητήσουν να δουν τη βιβλιοθήκη του συλλόγου «Πόντος». Στη βιβλιοθήκη υπήρχαν εκατοντάδες βιβλία στην ελληνική και ειδικότερα στην αρχαιοελληνική γλώσσα, έργα κλασσικών συγγραφέων τυπωμένα τα περισσότερα στην Αθήνα. Ανάμεσά τους βρήκαν και ένα σημειωματάριο με τις δραστηριότητες του Συλλόγου, το οποίο θεωρήθηκε «επαναστατικό».

 

Η φωτογραφία του ποδοσφαιρικού τμήματος του Συλλόγου, ερέθισε ακόμη περισσότερο τους Τούρκους. Οι αθλητές της ποδοσφαιρικής ομάδας «Πόντος» είχαν άσπρες και μπλε οριζόντιες ρίγες και το γράμμα «Π» στο στήθος.

 

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Συμεών Ανανιάδης ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια της εφόδου των κεμαλικών στη βιβλιοθήκη του Συλλόγου, μίλησε με τον Κουζινό, λέγοντάς του πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Όπως είπε ο Ανανιάδης «αυτό είναι το τέλος». Λίγο πριν τις 12 το βράδυ τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου του Κολλεγίου, όπου έγινε η σύλληψή τους από τους Τούρκους. Θα ακολουθήσει η σύλληψη 125 μαθητών – αθλητών και μελών. Αμερικανοί μάρτυρες των γεγονότων θα γράψουν : «Όλη τη νύχτα ακούγονταν πυροβολισμοί στην πόλη. Το πρωί τα βαγόνια μετέφεραν πτώματα που έθαβαν σε ομαδικούς τάφους στην κοιλάδα, ενώ πυκνοί καπνοί κάλυπταν τη χριστιανική συνοικία…».  Στην συνέχεια θα οδηγηθούν στην Αμάσεια τους μαθητές - αθλητές όπου δολοφονήθηκαν με την διαδικασία των αποκαλούμενων «δικαστηρίων  ανεξαρτησίας», μαζί με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του Ελληνισμού, όσους είχαν επιζήσει από τις ολονύκτιες σφαγές που προκαλούσαν οι δολοφόνοι του Τοπάλ Οσμάν .  
 

Ο αθλητικός σύλλογος φυσικά έκλεισε, όπως έκλεισε οριστικά και το κολέγιο "Ανατόλια" το οποίο λίγα χρόνια αργότερα μετεγκαταστάθηκε (και λειτουργεί ως σήμερα) στην Θεσσαλονίκη.
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Εισήγηση του Φάνη Μαλκίδη στο 4ο Συμπόσιο για τη Μικρά Ασία που διοργάνωσε το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...