Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ο ΦΛΑΒΙΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΚΟΣ


 (Flavius Basiliscus, ... - 476)

 

Οι Βάνδαλοι υπό την αρχηγία του βασιλιά τους Γιζέριχου, συνεχίζουν τις επιδρομές τους στην Ιταλία, τότε ο αυτοκρατορας Ανθέμιος που ο γιός του είχε νυμφευθεί την κόρη του Λέοντος (401 - 18 Ιανουαρίου 474 αυτοκράτορας από το 457 έως το 474. Λόγω της καταγωγής του από τη Θράκη ήταν γνωστός και ως Λέων Α' ὁ Θρᾷξ.) ζήτησε την συνδρομή της Κωνσταντινουπόλεως. Σκοπός της επιχείρησης ήταν να τιμωρηθεί ο βασιλιάς των Βανδάλων, Γιζέριχος, για τη λεηλασία της Ρώμης το 455, κατά τη διάρκεια της οποίας αιχμαλωτίστηκε η αυτοκράτειρα Λικινία Ευδοξία (χήρα του Αυτοκράτορα Βαλεντινιανού Γ΄) και οι κόρες της.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο θάνατος του Flavius Basiliscus.



Συγκρότησε λοιπόν ένα στόλο το 463μ Χ από 1.113 πλοία και επιβίβασε 100.000 στρατό, αρχηγό έβαλε τον Βασιλίσκο (αδελφός της βασίλισσας Βηρίνας) και στρατιωτικό σύμβουλο έβαλε τον Άσπαρ (400-471). Ο Νικηφόρος Γρηγοράς καταγράφει πως συμμετείχαν 100.000 πλοία, ο (πιο αξιόπιστος) Κεδρηνός καταγράφει πως στην Καρχηδόνα έπλευσαν 1.113 πλοία, με 100 άνδρες στο καθένα Θεωρείται πως, με τον πιο συντηρητικό υπολογισμό, τα έξοδα για την αποστολή έφθασαν τις 64.000 λίβρες χρυσού, ποσό που ξεπερνούσε τα κρατικά έσοδα μιας ολόκληρης χρονιάς.

Ο Άσπαρ  ήταν Γερμανός πατρίκιος της ανατολικής αυτοκρατορίας και αρχηγός τον Γερμανών μισθοφόρων έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αποφάσεις τριών αυτοκρατόρων (Θεοδόσιο Β, Μαρκιανό, Λέων Α΄). Η σχέση του Άσπαρ και του Λέοντα Α συνδέεται με την κατάληψη του Βυζαντινού θρόνου από τον Λέοντα Α. Μετά τον θάνατο του Μαρκιανού ο θρόνος του Βυζαντίου έμεινε κενός, διότι ο αποθανών αυτοκράτορας δεν είχε ορίσει διάδοχό του. Ο παντοδύναμος αρχηγός του Βυζαντινού μισθοφορικού στρατού, ο Aλανός Άσπαρ, μη μπορώντας ο ίδιος να γίνει αυτοκράτορας επειδή ήταν «βάρβαρος» και είχε ασπασθεί τον Αρειανισμό, ανέβασε στον θρόνο τον Λέοντα, ο οποίος ήταν έμπιστος χιλίαρχός του, καταγόταν από την Θράκη και ήταν Ορθόδοξος. Έλπιζε έτσι, ότι έχοντάς τον υποχείριο, θα κυβερνούσε στην ουσία ο ίδιος. Η στέψη του Λέοντα Α΄ έγινε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ανατόλιο το 457.

Η τεράστια αυτή δύναμη έφτασε στην Β Αφρική και αποβίβασε 10.000 στρατό στο Μερκούριο (μια πόλη που απείχε 50 χιλιόμετρα από την Καρχηδόνα). Ο Γιζέριχος βρικόταν σε αδυναμία να αναμετρηθεί με οργανωμένο τακτικό  στρατό και ζήτησε πενθήμερη ανακωχή. Ο Βασιλίσκος δέχτηκε μετά από υποδείξεις του Άσπαρ.
Ο Ο Γιζέριχος επιβίβασε τον στρατό του στα πλοία και μετέτρεψε κάποια σε πυρπολικά. Αιφνηδιαστικά ξαπέλυσε πρώτα τα πυρπολικά κατά των βυζαντινών πλοίων και σκόρπισε την σύγχυση και τον πανικό, τότε μπήκε ο υπόλοιπος στρατός στο αγκυροβόλιο και βύθισε ή αιχμαλώτισε τον γιγάντιο αυτοκρατορικό στόλο.

Ο Βασιλίσκος κατάφερενα γλυτώσει και έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, η οργή του λαού τον έκανε να φοβηθεί και κατέφυγε ικέτης στο ναό της Αγίας Σοφίας. Η αδελφή του κατάφερε να πείσει τον αυτοκράτορα ότι για την συμφορά έφτεγε ο Άσπαρ, έτσι ο Βασιλίσκος πήρε χάρη και έτσι εξορίστηκε στην Ηράκλεια Σιντική της Θράκης.

Η στρατιωτική καριέρα του Βασιλίσκου άρχισε την εποχή του Λέοντα Α'. Ο αυτοκράτορας τον τιτλοφόρησε δούκα της Θράκης. Το 463, νίκησε τους Βούλγαρους, το 464 έγινε μάγιστρος του στρατού της Θράκης, ενώ το 466 (ή το 467) σημείωσε επιτυχίες κατά των Γότθων και τους Ούννων.

Και ενώ στην Δύση παρατηρείται «γερμανοποίηση» του ρωμαικού κράτους, στην ανατολή παρατηρείται «απογερμανοποίηση». Το 471 και το 472, ο Βασιλίσκος βοήθησε τον Λέοντα Α' να απαλλαγεί από την επίδραση των Γερμανών στην αυλή του, βοηθώντας στη δολοφονία του Φλάβιου Άσπαρ.
Ο θάνατος του Άσπαρ προκάλεσε εξέγερση στη Θράκη, από τους Οστρογότθους του Θεοδώριχου Στράβωνα, και ο Βασιλίσκος στάλθηκε για να καταστείλει την εξέγερση, κάτι που διεκπεραίωσε με επιτυχία, χάρη στη βοήθεια του ανιψιού του, Αρμάτιου. Το 474 έλαβε τον βαθμό του πρώτου μεταξύ των συγκλητικών.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Αυτοκράτωρ Ζήνων.


Αυτός ο ανίκανος άνθρωπος ανέλαβε την εξουσία το 475, όταν ο Ζήνων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του μικρού χρονικού διαστήματος της εξουσίας του, ο Βασιλίσκος έχασε την υποστήριξη της Εκκλησίας και του λαού, αφού προώθησε τον μονοφυσιτισμό. Ο Βασιλίσκος, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αύξησε τη φορολογία προκαλώντας ταραχές στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης απέσπασε χρήματα από την Εκκλησία.

Επίσης, ο Βασιλίσκος έχασε την υποστήριξη του Θεοδώριχου Στράβωνα, ο οποίος, λόγω του μίσους του για τους Ισαύρους, είχε υποστηρίξει τον Βασιλίσκο στην εξέγερση κατά του Ζήνωνα. Ο Βασιλίσκος έχασε και την υποστήριξη του Αρμάτιου, ο οποίος θεωρείται εραστής της συζύγου του Βασιλίσκου. Επίσης ήταν αβέβαιη η υποστήριξη του Ιλλού, λόγω της σφαγής των συμπατριωτών του στρατιωτών Ισαύρων, την οποία επέτρεψε ο Βασιλίσκος.

 

Όταν ο Ζήνων επιχείρησε να επιστρέψει στο θρόνο, δεν συνάντησε αντίσταση και μπήκε ως θριαμβευτής στην Κωνσταντινούπολη, αιχμαλωτίζοντας τον Βασιλίσκο και την οικογένειά του και στέλνοντας τους στην Καππαδοκία. Όταν όμως ο Βασιλίσκος και η οικογένεια του οδηγήθηκαν σε φρούριο της Καππαδοκίας, ο Ζήνων έδωσε εντολή να τους αφήσουν χωρίς νερό, για να πεθάνουν από δίψα.

 

Ο Βασιλίσκος βασίλεψε για 20 μήνες. Οι πηγές τον περιγράφουν ως επιτυχημένο στρατηγό, αλλά αργής αντίληψης και ευαπάτητο

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Νόμισμα που απεικονίζει τον Φλάβιο βασιλίσκο.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ του Σαράντου Ι Καργάκου εκδόσεις Ι ΣΙΔΕΡΗΣ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ του Ηλία Λάσκαρη εκδόσεις ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...