Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ



 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο αρχιστράτηγος Αναστάσιος Παπούλας.
 

H Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει τον υπερ πάντων αγώνα, ήδη έχει αποτύχει η πρώτη προσπάθεια κατάληψης της γραμμής Αφιόν Καραχισάρ - Εσκί Σεχίρ ό Ισμέτ έχει κερδίσει μια αμυντική νίκη.
 
 Στο Κορδελιό πραγματοποιείται η καθοριστική σύσκεψη για την πορεία της εκστρατείας, περιγράφει ο Δουσμάνης:

«Την επομένης (30 Μαΐου 1921) , περί 10,30 πμ ο Θεοτόκης μου είπεν ότι ο Γούναρης θέλει να ομιλήσωμεν ιδιαιτέρως. Πράγματι κατήλθομεν εις την αίθουσαν του Κυβερνήτου και εκεί ο Γούναρης με ύφος ωσεί να ήθελε να με καθυποτάξει ευθύς εξ αρχής μοι είπεν : «Έχω παράπονα μαζί σου, διότι είπες ότι απεκάλεσα τον Παπούλα γάιδαρον» ».

 

Ο Δουσμάνης απάντησε καταφατικά  γιατί πράγματι τον χαρακτηρισμό αυτό είχε κάνει ο πρωθυπουργός σε υπουργικό συμβούλιο.

Τότε ο Γούναρης του απάντησε ότι ναι είπε γάιδαρο τον Παπούλα (που διεύθυνε τον πόλεμο στην Μ Ασία) αλλά δεν έπρεπε να επαναληφθεί, και ο Δουσμάνης με αφέλεια απάντησε: « Δεν το ήξερα αυτό… Τώρα όμως ότε ακούω ότι δεν θέλεις να γνωσθή η περί αυτού γνώμη σου, δεν θα το επαναλάβω».

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : ΕΥΖΩΝΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ.
 

Αστειότητες την στιγμή που η πατρίδα έπαιζε την μοίρα της, από ανθρώπους που είχαν διχάσει το Έθνος και ήταν και μεταξύ τους διχασμένοι. Την διοίκηση του στρατού την είχαν εμπιστευτεί σε έναν γάιδαρο.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ του Σ. Ι. Καργάκου εκδόσεις Realnews τόμος ΙΙ

 

ΑΠΟΜΝΗΜΗΝΕΥΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑΙ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΑΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΖΗΣΑ του Βίκτωρα Δουσμάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...