Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΜΑΖΕΨΤΕ ΚΟΧΥΛΙΑ



Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Αύγουστος Γερμανικός (31 Αυγούστου 12 – 24 Ιανουαρίου 41), πιο γνωστός από το προσωνύμιο Καλιγούλας, ήταν ο τρίτος Ρωμαίος Αυτοκράτορας, βασιλεύοντας από τις 18 Μαρτίου 37 μχ έως τη δολοφονία του στις 24 Ιανουαρίου 41 μχ. (Ο Καλιγούλας έγινε Αυτοκράτορας σε ηλικία 24 ετών και πέθανε μετά τρία έτη, δέκα μήνες και οκτώ ημέρες . Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας, που δολοφονήθηκε απ’ τους υπηκόους του.) Ο Καλιγούλας ήταν μέλος του οίκου των κυβερνητών συμβατικά γνωστού ως η Δυναστεία Ιουλίων-Κλαυδίων.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Καλιγούλας ο παρανοϊκός Ρωμαίος αυτοκράτωρ.



Ο πατέρας του Καλιγούλα, Γερμανικός, ανιψιός και υιοθετημένος υιός του αυτοκράτορα Τιβέριου, ήταν ένας πολύ επιτυχημένος στρατηγός και μια από τις πιο αγαπημένες μορφές της Ρώμης. Ο νεαρός Γάιος κέρδισε το προσωνύμιο του Caligula (το υποκοριστικό του caliga) που σημαίνει "μικρή μπότα (στρατιώτη)", ο Γάιος ήταν 3 χρονών  συνόδευε τον πατέρα του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Γερμανία.
 
Όταν ο Γερμανικός πέθανε στην Αντιόχεια το 19, η μητέρα του Αγριππίνα η Πρεσβύτερη επέστρεψε στη Ρώμη με τα έξι παιδιά της, όπου ενεπλάκη σε μια αυξανόμενα δριμύτερη διαμάχη με τον Τιβέριο (ο θάνατός του αποδίδεται στον Καλιγούλα με την  βοήθεια του Μάκρωνος, του επικεφαλής της Φρουράς των Πραιτωριανών). Ο Καλιγούλας εμφανίζεται ως μια θλιβερή περίπτωση ενός νεαρού ηγεμόνα οποίος έπασχε μάλλον από ψυχικό νόσημα ( «Ας με μισούν, αρκεί να με σέβονται» είναι η φράση που αποτέλεσε το έμβλημά του κατά τη θητεία του ως αυτοκράτορα, για να δικαιολογήσει τις μεγαλύτερες θηριωδίες. Υποχρέωσε τον πεθερό του  Σιλανό να αυτοκτονήσει, σκότωσε τη γιαγιά του, διέφθειρε τις αδελφές του και κακομεταχειρίστηκε πολλούς από τους Συγκλητικούς της Ρώμης. Κάποιους τους σημάδεψε με πυρωμένο σίδερο και τους ανάγκασε να δουλεύουν στα ορυχεία ή να επισκευάζουν δρόμους. Άλλους τους πριόνισε στα δύο ή τους έκλεισε σε κλουβιά πεσμένους στα τέσσερα ή τους έριξε στα θηρία. Με άλλους δεν έφτασε σε αυτά τα άκρα: τους ταπείνωνε κάνοντάς τους να τρέχουν πίσω από το άρμα του, με την τήβεννο, για πολλά χιλιόμετρα, ή τους υποχρέωνε να παραμένουν όρθιοι φορώντας ποδιά, στα πόδια του ανακλίντρου του ενώ έτρωγε.).

Τους πρώτους έξι μήνες της ηγεμονίας του, ο Καλιγούλας φαινόταν να έχει «σώας τας φρένας». Ό κόσμος τον λάτρευε, γιατί ήταν γιος του δημοφιλούς Γερμανικού και ήξερε να χειρίζεται πολύ καλά τα περί «άρτου και θεαμάτων». Έδωσε χάρη στους εξόριστους και στους καταδικασμένους σε θάνατο, χάρισε χρήματα στον λαό και βελτίωσε τις σχέσεις με τους πολεμοχαρείς Πάρθους.

Ο Καλιγούλας είχε κατηγορηθεί, ότι είχε «στενές επαφές» και με τις τρεις αδερφές του. Αλλά δεν είχε περιοριστεί μόνο σε αυτό. Απολάμβανε περιπτύξεις με άντρες και γυναίκες, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, με ή χωρίς τη θέλησή τους.

Εκτός από την Ιουνία Κλαυδίλλα, η οποία πέθανε στη γέννα, και τη Δρουσίλλα, είχε τρεις συζύγους.
 Τη Λιβία Ορεστίλλα την πήρε από τη γαμήλια γιορτή λέγοντας στον σύζυγό της: «Σταμάτα να βάζεις χέρι στη γυναίκα μου» .
Τη Λολία Παυλίνα την άρπαξε από τον σύζυγό της όταν άκουσε ότι η γιαγιά της ήταν η πιο όμορφη γυναίκα της εποχής της.
Την Καισονία, που δεν ήταν ούτε νέα ούτε ωραία αλλά υπέρμετρα λάγνα, την αγάπησε με πάθος. Από αυτήν απέκτησε μια κόρη, την Ιουλία Δρουσίλλα. Θεώρησε ότι η απόδειξη της πατρότητάς του ήταν ο τρόπος με τον οποίο γρατσουνούσε με τα δαχτυλάκια της το πρόσωπο και τα μάτια των παιδιών που έπαιζαν μαζί της.

 
 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Καλιγούλας έδωσε ιδιαίτερες τιμές στο άλογό του.


Σχετικά με το φύλο του Καλιγούλα, το μοναδικό που μπορούμε να βεβαιώσουμε είναι ότι είχε κάποιο, αν και δεν είναι γνωστό ποιο. Ενώ έτρωγε ή συνουσιαζόταν έβλεπε συχνά βασανιστήρια ή αποκεφαλισμούς. Διατήρησε σεξουαλικές σχέσεις με πολλούς άνδρες, μεταξύ αυτών και με τον μίμο Μνηστήρα και πολλούς από τους ομήρους.
 
Ο Βαλέριος Κάτουλλος, ένας νεαρός από οικογένεια υπάτων, διεκήρυσσε ότι τον είχε σοδομήσει. Η ευνοουμένη του εταίρα ήταν η Πίριλις και δεν άφηνε ήσυχη καμία γυναίκα. Τις ευγενείς τις υποχρέωνε να παρευρίσκονται στα συμπόσιά του, συνήθως με τους συζύγους τους. Τις εξέταζε σαν έμπορος σκλάβων και όποτε ήθελε διάλεγε κάποια. Επιστρέφοντας στην τραπεζαρία την επαινούσε ή την πρόσβαλλε περιγράφοντας το σώμα της και το πώς έκανε έρωτα. Ο Τιβέριος είχε υπάρξει καλός δάσκαλος όταν στο Κάπρι έκανε μπάνια μαζί με παιδιά που δεν είχαν ακόμη απογαλακτιστεί, στα οποία προσέφερε το πέος του σαν θηλή και τα αποκαλούσε «ψαράκια». Και χωρίς αμφιβολία γνώρισε τους «sprintias», νεαρούς ερμαφρόδιτους, που ο Τιβέριος έβαζε ανά τρεις να συνουσιάζονται μπροστά του.

 

Το χιούμορ του Καλιγούλα ήταν επικίνδυνος για όσους ήταν κοντά του. Εξασκούμενος με ξύλινα όπλα με έναν μονομάχο Μυρμίλλωνα (από αυτούς που παρίσταναν το ψάρι με κατάλληλη «διακόσμηση» στην πανοπλία τους, ενώ ο αντίπαλός τους είχε ένα δίχτυ για να τους ακινητοποιήσει) όταν αυτός έπεσε στο έδαφος, κάνοντας ότι νικήθηκε, τον μαχαίρωσε με ένα στιλέτο και άρχισε να τρέχει πέρα δώθε με τις δάφνες του νικητή. Κατά τη διάρκεια μιας θυσίας, ενώ το εξιλαστήριο θύμα ήταν ήδη πάνω στον βωμό, φόρεσε την τήβεννο των δημίων, σήκωσε το ξύλινο σφυρί και το κοπάνησε στο κεφάλι του ιερέα. Χάριν αστειότητας έριξε στα παγωμένα νερά του Ρήνου τον άρρωστο  θείο του Κλαύδιο.

 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Καλιγούλας βάζει σε οικογενειακό τάφο τις στάχτες της μητέρας του και του αδελφού πίνακας του Eustache Le Sueur, 1647
 

Ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Αύγουστος Γερμανικός είχε ιδιαίτερη αγάπη στις αρματοδρομίες, δειπνούσε με τους αρματηλάτες τους οποίους θαύμαζε σαν  αθλητές και σαν άντρες, είχε στενή σχέση με τον πιο ακριβοπληρωμένο τον Εύτυχο, στον οποίο ήταν και σπόνσορας με τεράστιες οικονομικές παροχές, είχε το δικό του άλογο που το ονόμαζε Ιncitatus «Ακάθεκτος», «Αστραπή», του  έφτιαξε έναν μαρμάρινο στάβλο και ένα παχνί από ελεφαντόδοντο, και του χάρισε ένα σπίτι και σκλάβους.
 
 Μια μέρα ανακοίνωσε στην Σύγκλητο ότι το άλογό του έχει όλα τα προσόντα για να γίνει συγκλητικός… αν τώρα έγινε ψηφοφορία προφανώς δεν υπήρχαν αρνητικές ψήφοι ή αν υπήρχαν εξοντώθηκαν οι αρνητικά ψηφίσαντες.

Επί αυτού του θέματος υπάρχει και η άποψη ότι δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα αστείο:

Είχε προηγηθεί μία συζήτηση, όπου είχε εκφράσει την πρόθεσή του, να κάνει ύπατο τον θείο του  Κλαύδιο, ο οποίος είχε αποτραβηχτεί. Κάποιος είχε σχολιάσει, ότι θα ήταν καλύτερο να έκανε το άλογό του ύπατο, τόσο «άχρηστος» θα ήταν ο Κλαύδιος.

 

Τον Μάκρωνα, του επικεφαλής της Φρουράς των Πραιτωριανών και την γυναίκα του (την οποία χρησιμοποίησε για να γίνει αυτοκράτορας) μόλις σταθεροποιήθηκε στην εξουσία φρόντισε να τους σκοτώσει.

Η φαλάκρα ήταν μια άλλη εμμονή του. Δεν είχε μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού και αν κάποιος τον κοίταζε από πάνω τον τιμωρούσαν με την έσχατη ποινή, ενώ όταν συναντούσε άτομα με μακριά και όμορφα μαλλιά τούς τα έκοβε. Σε κάποια περίπτωση, με τους κρατουμένους σε σειρά, χωρίς να ασχοληθεί να δει καν τι είχαν κάνει, αποφάσισε να ρίξουν στα θηρία όλους «από τον έναν φαλακρό ως τον άλλον φαλακρό».

Ο ιστορικός Σουητώνιος έγραψε ότι το 39, ο Καλιγούλας αποφάσισε να ενώσει τον κόλπο της Νάπολης με το απέναντι λιμάνι. Έδεσε μαζί 4.000 πλοία, τα οποία απλώθηκαν σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων και δημιούργησαν μία πλωτή γέφυρα. Σκοπός του, λένε κάποιοι, ήταν να ξεπεράσει τον Πέρση Βασιλιά Ξέρξη, που είχε ενώσει με αυτό τον τρόπο τον Ελλήσποντο.



 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Απεικονίζεται  ο Καλιγούλας και η προσωποποίηση της Ρώμης.

Άλλοι λένε ότι το έκανε, ως αντίδραση στην πρόβλεψη του μάντη Θρασύλλου, που είχε πει ότι ο Καλιγούλας ήταν πιο πιθανό να διασχίσει τον κόλπο του Βαΐου χωρίς να βραχεί, απ’ το να γίνει αυτοκράτορας. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι δε βρέθηκαν ποτέ στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι αυτή η πράξη έγινε πραγματικά.

 

Εκεί όμως που ο Καλιγούλας υπερέβει κάθε όριο παραφροσύνης είναι η απόφαση του να εισβάλει στην Βρετανία, παράταξε τις λεγεώνες στην Μάγχη, τις επιθεώρησε, έδωσε εντολές στους μηχανικούς να ετοιμάσουν τις λεπτομέρειες της απόβασης, έβγαλε ένα λόγο στο στρατό με απαγγελίες από την Αινειάδα του Βιργίλιου, καλοτυχίσματα της Συγκλήτου και του ρωμαϊκού λαού  που ζούσαν με ασφάλεια στην Ρώμη ενώ εκείνος προτάσσει τα στήθη του σε κάθε λογής κινδύνους και στο τέλος ενώ όλοι περίμεναν παράγγελμα για την έναρξη της εισβολής, τους είπε « Και τώρα, μαζέψτε κοχύλια», με αυτή την εντολή ολοκληρώθηκε η Μάχη της Αγγλίας.

Κατά την επιστροφή του βγήκε να τον προϋπαντήσει πρεσβεία από ευπατρίδες που τον παρακάλεσαν να επιταχύνει τον ρυθμό του. Ο Καλιγούλας απάντησε χτυπώντας τη λαβή του ξίφους του: «Θα φτάσω, θα φτάσω, και θα φτάσει κι αυτό μαζί μου». Αλλά αυτό που πάντα φτάνει είναι ο θάνατος, και του Καλιγούλα τού απέμεναν τέσσερις μήνες ζωής.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αναπαράσταση της δολοφονίας του Καλιγούλα.
 
Η δολοφονία του έφερε στην εξουσία τον Κλαύδιο τον θείο του, έναν άνθρωπο φυσιολογικό στο μυαλό αλλά άρρωστο στο σώμα.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Η ΡΩΜΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ του Θ Παπαγγελλή εκδόσεις ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...