Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

10.000 ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΣΕ ΑΙΩΝΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ





 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Θεόδωρος Τουρκοβασίλης (Αλωνίσταινα Αρκαδίας, 1891 – Αθήνα, 3 Μαρτίου 1975) ήταν Έλληνας δικηγόρος, πολιτικός ακροδεξιών πεποιθήσεων και ιδρυτής πολιτικού κόμματος.
 
Ο Α Παπαναστασίου διηγήθηκε στον Σπ Μαρκεζίνη την πιο κάτω ιστορία του Γ Βαρβούτη:
«Το 1934 ο Θ Τουρκοβασίλης ως υπουργός Παιδείας είχε εισαγάγει ένα νομοσχέδιο δια του οποίου θα εδίδοντο 10.000 διπλώματα εις όλους τους λεμέδες φοιτητάς οι οποίοι έπαιζαν πρέφαν εις τα καφενεία επί δεκαετίαν χωρίς να μπορέσουν να το πάρουν.
Και να σας πω, χωρίς υπερβολή δι όλον τον πολιτικόν κόσμον, φιλελεύθεροι και μη, πλην του Ε Βενιζέλου, ενός βουλευτού Χατζιδάκη (εκ Σάμου του Λαικού κόμματος) εμού και δύο ή τριών άλλων φιλελευθέρων
ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΗΣΑΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ (ΣΣ κεφαλαία δικά μου).
 
Εγώ έθεσα το ζήτημα από κοινωνικής, μορφωτικής και ηθικοπλασικής βάσεως και είπα: θα δώσετε εις την κοινωνίαν ανθρώπους ανωφελείς, χωρίς να έχουν καμμιάν αξίαν. Αυτό θα αποτελέσει θρυαλλίδα δια την υπονόμευσιν του πολιτικού καθεστώτος το οποίον σεις στηρίζετε.
Νομίζω ότι ωμίλησα με κάποιαν έμπνευσιν διότι ακόμα ενθυμούμαι ότι γέλασαν, και τα αυτιά του Ε Βενιζέλου ο οποίος εχειροκροτούσε. Οι άλλοι όμως Φιλελεύθεροι, η μάζα, διεμαρτυρήθη: Βρε Βαρβούτη ήρθες να μας φέρης καινά δαιμόνια εις το κόμμα. Θα χάσωμε εμείς 10.000 ψήφους δια να τις κερδίσει το Λαϊκόν κόμμα.
Εν συνεχεία ομίλησε ο Παπανδρέας ο οποίος ωμίλησε από κομματικής απόψεως. Ο Ε Βενιζέλος έγινε θηρίον και τον εφώναξεν και του είπε : «Ο Βαρβούτης είχε ανεβάσει το θέμα σε υπερκομματικό. Έκαμε κοινωνική και επιστημονική ανάλυσιν που αρμόζει σε πραγματικό πολιτικό επίπεδο. Και εσύ το κατέβασες εις κομματικόν, και έκαμες άσχημα».
Εκ τέτοιων περιστατικών ο Γ Παπανδρέου δεν είχε καλή φήμη μεταξύ φημισμένων και έντιμων πολιτικών της εποχής του Μεσοπολέμου, αργότερα ο άνδρας αυτός θεωρήθηκε «ο γέρων της Δημοκρατίας».
 
 
 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
 
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ 1972-1974 του Σπ Β ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...