Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΑΠΟΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ



 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Αγιά Σοφιά, το μεγαλύτερο εργοτάξιο της εποχής. Η κατασκευή του ναού σε χρόνο ρεκόρ

Η Αγία Σοφία ανεγέρθηκε στην ΝΔ πλαγιά του πρώτου λόφου της Κωνσταντινουπόλεως, στο σημείο αυτό υπήρχαν σπίτια, τα οποία έπρεπε ο Ιουστινιανός να απολλοτριώσει για να αναγείρει τον πελαμπρο ναό και τον περιβάλοντα χώρο του που θα ήταν 7.000 με 8.000 τμ.

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών ζητούσαν τεράστια ποσά που έφταναν μέχρι και το δεκαπλάσιο της αξίας τους, έτσι από το πρώτο βήμα το χρυσάφι έτρεχε και επί του θέματος αυτού υπάρχουν πολλές ιστορίες, ο πιό αδιάλακτος στην πώληση του σπιτιού του ήταν κάποιος με το όνομα Αντίοχος, ο οποίος δεν έδινε το σπίτι του παρά το υψηλό τίμημα που έδινε ο αυτοκράτωρ.

Οι υπηρεσίες του Ιουστινιανού συγκέντρωσαν στοιχεία για τον Αντίοχο και ένα από αυτά ήταν ότι είναι φανατικός θεατής των Ιπποδρομιών, έτσι απεφάσισαν να τον εκβιάσουν σ αυτήν του την αδυναμία.

Πριν αρχίσουν οι αρματοδρομίες του απαγόρευσαν την είσοδο στον Ιππόδρομο, έτσι ο Αντίοχος προκειμένου να παρακολουθεί τ αγωνίσματα φώναξε «Θα ικανοποιήσω την επιθυμίαν του Βασιλέως αν με αφήσει να παρακολουθώ τους αγώνες».

Την ίδια στιγμή τον οδήγησαν στο θεωρείο του Ιουστινιανού και αγόρασε επί του θεωρείου το σπίτι του.

 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η  Παναγία βρεφοκρατούσα, ενώ ο Κωνσταντίνος Α΄ της προσφέρει την Κωνσταντινούπολη και ο Ιουστινιανός το ναό της Αγιάς Σοφιάς.
 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ του Κωνσταντίνου Πλεύρη εκδόσεις ΗΛΕΚΤΡΟΝ

ΠΑΤΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΌΛΕΩΣ του Γλύκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...