Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

O ΠΑΓΟΥΡΑΣ





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Κίτσος Τζαβέλλας. Λιθογραφία. Καρλ Κράτσαϊζεν.

 

Η ΚΑΜΑΡΙΛΑ*

 

            Μετά την Επανάσταση  του  1843, στα χαρτιά είχε καταργηθεί η απόλυτη μοναρχία, υπήρξε Βουλή, με την βοήθεια όμως του Κωλέτη ξαναστάθηκε ο θρόνος στα πόδια του που προς στιγμή κινδύνεψε!

            Η ανακτορική καμαρίλα άρχισε να απεργάζεται σχέδια, για να εκφυλιστεί εντελώς κάθε αποτέλεσμα της Επανάστασης άρχισαν να διορίζουν υπουργούς και κυρίως πρωθυπουργούς ασήμαντους που θα γινόντουσαν παιχνίδι στα χέρια  της βασιλικής εξουσίας και θα αναδεικνυόταν ο ρόλος του παλατιού στην διακυβέρνηση του τόπου.

            Προς τούτο στράφηκαν σε αγράμματους και αγροίκους οπλαρχηγούς του αγώνα, διόρισε λοιπόν ο Όθωνας πρωθυπουργό τον Κίτσο Τζαβέλα , τον γιο του Φώτη, τον ήρωα της Κλείσοβας, ο οποίος όμως ήταν εντελώς αγράμματος και το μόνο που σκάλιζε ήταν την υπογραφή του.

            Από το 1844 ο Κωλέτης έβαλε τον Κίτσο υπουργό στρατιωτικών τον Κίτσο Τζαβέλα και ο Όθωνας το αποδέχτηκε πρόθυμα.

            Στην παρατήρηση του Μεταξά «Μα είναι αγράμματος» απαντήθηκε «Δεν έχωμεν ανάγκη εγγραμμάτων , αλλά αφωσιωμένων……».

 



 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Κλείσοβα. 130 άνδρες εξολόθρευσαν περίπου 3.000 Τουρκοαιγύπτιους του Ιμπραήμ!
 

            Δες τώρα της συζήση Κίτσου και Μεταξά:

«Τι κρένεις η αφεντιά σου, κυρ κόντε;»

«Να δεχτείς κ Τζαβέλα.»

«Μα είμαι αγράμματος.»

«Ανάφερα και εγώ την αγραμματοσύνη σου, αλλά ο βασιλιάς επιμένει. Αν δεν δεχτείς θα πειραχτεί.»

«Κρίμα, περίμενα από την αφεντιά σου , να μ αφήσεις να πάρω πάνω μου το βάρος όπου δεν είναι για τις πλάτες μου. Μα μια κι ο βασιλιάς το θέλει τι να κάνουμε; Μήτε εγώ, μήτε του λόγου σου έχουμε το φταίξιμο».

(Γούδα; «Βίοι παράλληλοι» τ η σελ 229).

            Και να ήτανε μόνο αυτό, τον αγράμματο Κίτσο τον έκανε το παλάτι και υπουργό παιδείας!

 

* καμαρίλα < ιταλική ή ισπανική, camarilla = δωμάτιο < λατινικό camara = αψίδα, θόλος.

Η λέξη πρωτοεμφανίστηκε το 1814 περιγράφοντας τον κύκλο προσώπων που περιστοίχιζαν το βασιλιά της Ισπανίας Φερδινάνδο Ζ΄, οι οποίοι συνεδρίαζαν μυστικά στον αντιθάλαμο (camarilla) παραπλεύρως της βασιλικής αίθουσας και ασκούσαν ισχυρή επιρροή στις βασιλικές αποφάσεις.

 

 

Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ

 
 

            Στη Βουλή του 1845 ακούστηκε ο ποιο κάτω λόγος  του βουλευτή Ν Μαυρομμάτη που έλεγε στον Κίτσο Τζαβέλα τα ποιο κάτω:

 

«Ε κύριε Τζαβέλα , τίνος τα λες αυτά;  Τίνος τα πουλείς; Αυτός ο λόγος σου με έκανε να θυμηθώ μια παλιά ιστορία . Επειδή και οι δύο μας στρατηγέ Τζαβέλα , είμεθα παιδιά του Αλή πασά , ίσως να θυμάσαι πως μια φορά τον πατέρα του Δούκα  τον έβαλε  να δείρει έναν άνθρωπο, Ο δαρμένος πάει στον Αλή πασά και παραπονιέται. Κι ο πασάς κάνει πως απορεί, φωνάζει τον Δούκα του μπήγει τις φωνές και τον ρωτάει:

«Γιατί ωρέ έδειρες τον άνθρωπο;»

Μα ο Δούκας ατάραχος του αποκρίνεται:

 «Πασά μου, και με ξέρεις και σε ξέρω , και σε ξέρω και με ξέρεις, και τα ξέρεις και τα ξέρω, και τα ξέρω και τα ξέρεις».

 

            Ο γιός αυτού του Δούκα (που αν κατάλαβες ήταν  τραμπούκος του Αλή Πασά),  ο Αδάμ Δούκας, έγινε τώρα το  1845 και αυτός γερουσιαστής! Τέτοια πράγματα έλεγαν στον ανήμπορο να αντιδράσει Κίτσο Τζαβέλα και τον κάνανε καταγέλαστο τον ήρωα και δεν σταμάτησε εδώ το μασκαραλίκι.

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Το σώμα των Ελλήνων εθελοντών στη Σεβαστούπολη, που πήρε μέρος στον Κριμαϊκό πόλεμο υπέρ των Ρώσων.


ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

            Ε! Αυτό τον αγωνιστή που όπως είδες είχε επίγνωση της αδυναμίας του να πάρει υπουργική θέση . Ο Όθωνας τον έκανε Πρωθυπουργό!

 

Πολύ ήθελε ο άνθρωπος φούσκωσε, καμάρωσε για το αξίωμα, και σε αυτό το άτομο φόρτωσαν όλα τα λάθη τους οι παλατιανοί. Στο κριμαϊκό πόλεμο το1854 , την καταστροφή στο Πέτα του την φόρτωσαν και τον κατηγόρησαν ότι έφαγε χρήματα ….. μέχρι προδότη τον είπαν, και να ήταν μόνο αυτό «αποκάλυψαν» ότι πήρε τέσσερα βαρελάκια λίρες από τους τούρκους και μάλιστα οι τούρκοι του έδωσαν κάλπικες λίρες και πως μόνο η πάνω σειρά ήταν αληθινές, δηλαδή και βλάκα τον είπανε και προδότη! Και γιατί λες το είπαν αυτό για την κάλπικη τούρκικη λίρα οι κάλπικοι Ελληνο-Βαυαροί κυβερνήτες μας ………. Μα για να μη αναρωτηθεί ο κόσμος «καλά πως γίνεται να πήρε 4 βαρελάκια λίρες και να ζει ο Κίτσος Τζαβέλας μέσα στην φτώχια;»….

 

            Πικραμένος αποτραβήχτηκε στη Ναύπακτο, φτωχός και για να ξεχάσει τα μασκαραλίκια που του μαστόρεψαν οι παλατιανοί το έριξε στο πιοτό, ρακί μέρα νύχτα συνέχεια μεθυσμένος ήτανε.

            Και ο κόσμος τον φώναζε τον ήρωα «Κίτσο –Παγούρα!». Πέθανε το 1855 μέσα στην περιφρόνηση ………..




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων στην Ελλάδα υπαγόρευαν την οικονομική πολιτική της χώρας με βασικό κριτήριο την αποπληρωμή των δανείων.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

-        «Βίοι παράλληλοι» Γούδα  τόμος η σελ 229

-        «Όθωνας η Έξωση» Δ Φωτιάδη εκδόσεις Δωρικός σελ 73.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...