Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΕΡΙ ΧΡΙΣΤΟΥ


 

 

Η αρχαιότερη μαρτυρία για τον Χριστό προέρχεται από τον Γάιος Πλίνιος Σεκούνδος (Gaius Plinius Secundus), ο οποίος πέθανε από «ασφυξία» κατά την έκρηξη του Βεζουβίου το 79 μΧ 23 Αυγούστου, σε ηλικία 56 χρονών, άρα ήταν σύγχρονος του Χριστού (Γεννήθηκε στο Κόμο το 23 μ.Χ). Ο ανιψιός του, Πλίνιος ο Νεότερος, γράφει ότι τον είδαν να καταρρέει και να πεθαίνει «αφού ανέπνευσε δηλητηριώδη αέρια εκπεμφθέντα από το ηφαίστειο». Ωστόσο, οι Σταβίες απείχαν 16 χιλιόμετρα από τον κρατήρα και οι σύντροφοί του δεν έπαθαν τίποτα, επομένως είναι πιθανότερο ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος να πέθανε από άλλη αιτία, π.χ. εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς ήταν παχύσαρκος.  Στην ηφαιστειολογία ο Πλίνιος τιμήθηκε με τον όρο πλίνια έκρηξη (ή «πλίνεια»), που αναφέρεται σε μία πολύ βίαιη έκρηξη ηφαιστείου, της οποίας η στήλη της σποδού φθάνει μέχρι τη στρατόσφαιρα. Ο όρος «υπερπλίνια» ("ultra-plinian") αναφέρεται στον βιαιότερο δυνατό τύπο μιας πλίνιας εκρήξεως, όπως αυτή της καταστροφής του Κρακατόα.

 
 
 













ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Gaius Plinius Secundus ( 23 πΧ  – 79 μΧ 23 Αυγούστου).



Ο Γάιος Πλίνιος Σεκούνδος ήταν συγγραφέας, φυσιοδίφης και φυσικός φιλόσοφος, καθώς και στρατιωτικός και ναυτικός διοικητής της πρώιμης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και προσωπικός φίλος του αυτοκράτορα Βεσπασιανού.

Μετά 40 χρόνια από την ανάσταση του Χριστού μας έδωσε σχετική μαρτυρία, σαν πηγές στα βιβλία του  χρησιμοποίησε 500 περίπου Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς και διάβασε περίπου 2.000 έργα τους.

Στο βιβλίο του 30 (Pinius Hist nat 30,11) μιλώντας για τα είδη της μαγείας γράφει:

 

Est et elia magices factio a mose et Ioanne et Jesu ac iudaeis pendens, sed multis millibus annorum post Zoroastrem

Δηλαδή:

«Υπάρχει κι άλλη αίρεση της μαγείας που κατάγεται από το Μωυσή και τον Ιωάννη και τον Ιησού και τους Ιουδαίους, αλλά πολλές χιλιάδες χρόνια μετά τον Ζοροάστρη».

Προφανώς με την αναφορά στον Ιωάννη ο Πλίνιος αναφέρεται στον Ιωάννη τον βαπτιστή.

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΕΞΩΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ του Κ Σιαμάκη εκδόσεις ΑΘΩΣ

HISTORIA NATURALIS του Gaius Plinius Secudus 30,11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...