Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Η ΗΘΙΚΗ ΤΟΥ Γ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΡΙΑ




Βέβαια το ζήτημα πόσο ηθικό στοιχείο είναι κάποιος δεν το καθορίζει ούτε η ιδεολογία του, ούτε η θέση που έχει και τα αξιώματά του.

Περιμένει όμως κανείς μια άλλου είδους συμπεριφορά από άτομα που ηγούνται μιας επανάστασης με σημαία την κατάργηση της σαπίλας και την δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ Πέτρος Ρούσος (αριστερά), Γιάννης Ιωαννίδης (μέσον) και Βασίλης Μπαρτζιώτας  κατά την περίοδο 1946-1949.
 

Ο Γ Ιωαννίδης (1900-1967) ήταν ηγετικό στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ, αντιστασιακός, οργανωτικός γραμματέας του ΚΚΕ την περίοδο της Κατοχής, εθνοσύμβουλος Βόλου στη ΠΕΕΑ μέλος της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΔΣΕ.

Ο άνθρωπος αυτός ήταν σημαντικό ηγετικό στέλεχος στην Ακροναυπλία, στην Κατοχή, ηγήθηκε κατά τα Δεκεμβριανά και την Συμφωνία της Βάρκιζας, μέλος της Προσωρινής Δημοκρατικής κυβέρνησης (ΠΔΚ), υπουργός εσωτερικών, καθώς και αρχηγός της Υπηρεσίας Στρατιωτικής Ασφάλειας (ΥΣΑ), μέλος του Πολεμικού Συμβουλίου του ΔΣΕ με πρόεδρο τον Ζαχαριάδη, επί 33 χρόνια (1928-1961) σε ηγετικές θέσεις.

 Παντρεμένος με την Δόμνα Παπάζογλου ανηψιός της οποίας ήταν ο περίφημος «Μιχάλης» ο Γιώργος Τερζής-Πεχτασίδης (διοικητής στο Μπουλκές). Οι γραμματικές του γνώσεις ήταν του Δημοτικού και το επάγγελμά του ήταν κουρέας.



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Γιάννης Ιωαννίδης σε φωτογραφία που φαίνεται να κρατά σημειώσεις στο γραφείο του, η πραγματικότητα ήταν ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ζήτημα αν κατείχε στοιχειώδεις γραμματικές γνώσεις.

Για αυτό το τόσο σημαντικό στέλεχος του ΚΚΕ έχουν γραφτεί πολλά, τα περισσότερα αρνητικά, εδώ θα παραθέσω κάποιες πτυχές που αφορούν την σχέση του με το άλλο φύλλο, όπως τις παραθέτουν οι σύντροφοί του στα βιβλία τους.

Η Ιωάννα – Θαίς ήταν η γυναίκα του Γιώργου Τερζή-Πεχτασίδη (Μιχάλης), σε συζήτηση που είχε με τον Αλέκο Κουτσούκαλη, αναφέρει ότι ο «Μιχάλης» την οδηγούσε στον θάνατο με την συμπεριφορά του, στην απόγνωσή της επάνω έφυγε από το Μπουλκές και πήγε στο Βελιγράδι που ζούσε πολυτελώς ο Γιάννης Ιωαννίδης να του ζητήσει βοήθεια, μετά την συνάντηση ανάφερε στον Αλέκο Κουτσούκαλη:

«......... Ο Ιωαννίδης της έκανε ανήθικες προτάσεις. Η Ιωάννα τον χαστούκισε και έφυγε.... είπε αγανακτισμένη είναι ένα διεφθαρμένο υποκείμενο...».

Μάλιστα ήθελε να .... με την γυναίκα του ανηψιού του, τι έγινε ας παρακολουθήσουμε τι λένε και άλλοι σύντροφοί του.

Ο Μάρκος Βαφειάδης αναφέρει:
 
 «Ο Ιωαννίδης κατάφερε να κατακτήσει την καρδιά της γυναίκας του Πεχτασίδη, μιας γυναίκας όμορφης, ίσως και με ψυχολογικά προβλήματα – είχε κάνει και στις καλόγριες – που, όπως έλεγε, τον λυπήθηκε τον Ιωαννίδη, γιατί τη παρακαλούσε πεσμένος στα γόνατα και της έλεγε πως θα αυτοκτονήσει!».

Ο Αλέκος Κουτσούκαλης δεν συμφωνεί με τις διηγήσεις του Μάρκου Βαφειάδη αλλά συμφωνεί ότι:
«...Ο Ιωαννίδης ήταν πράγματι ένα διεφθαρμένο και ανήθικο υποκείμενο...» και αναφέρει ένα περιστατικό στην Τασκένδη «.... έπιασε φιλενάδα μια Ρωσίδα δασκάλα, γυναίκα Έλληνα πολιτικού πρόσφυγα που πήγαινε στο δωμάτιό του και τον μάθαινε τη ρωσική γλώσσα. Εδώ έγινε πράγματι σκάνδαλο και θα τον σκότωνε ο άνδρας της, αν δεν επενέβαιναν μερικοί σύντροφοι να τον γλυτώσουν...».



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Γ. Ιωαννίδης δεν βρέθηκε ποτέ με το όπλο στο χέρι, φρόντιζε πάντα για την άνετη και ασφαλή διαβίωσή του.



Αλλά ας δούμε πως τον έκρινε ο ίδιος ο Ν Ζαχαριάδης. Ο Π Ανταίος αναφέρει τα λόγια του Ν Ζαχαριάδη που έγραψε στην εξορία του στην Δ Σιβηρία στο βιβλίο του «Εξομολόγηση»:

«Τα χρόνια αυτά μελέτησα άλλη μια φορά και τον Γιάννη Ιωαννίδη.  Δεν πρόκειται για παστρικό άνθρωπο. Εδώ τα στοιχεία είναι πάρα πολλά! Θα σταθώ μόνο σε μερικά: στην ιδιωτική του ζωή ήταν έκφυλος, διεφθαρμένος, σεξουαλικά ανώμαλος....... Ο Μανιαδάκης ξέροντας το ρόλο του στο κόμμα τον έστειλε όχι στην Κέρκυρα μα στην Ακροναυπλία, όπου συνέχισε τις σεξουαλικές ανωμαλίες του...».

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ 1945-1949 του Αλέκου Κουτσούκαλη έκδοση ΒΗΜΑ.

ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ του Μάρκου Βαφειάδη.

ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΘΥΤΗΣ ΚΑΙ ΘΥΜΑ του Πέτρου Ανταίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...