Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΟΥ Ι ΜΕΤΑΞΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ Β ΠΠ



Μετά την κατάληψη της Γαλλίας από την Βέρμαχτ ο Ιωάννης Μεταξάς σε συζήτησή που είχε με με τον Αμβρόσιο Τζίφο είπε τα πιό κάτω σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου:
 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ι Μεταξάς πρόβλεψε με θαυμαστή ακρίβεια και για τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ποια θα είναι η πορεία του, η οξύνοια το άνδρα εκπλήσσει πραγματικά.
 

«Βαλθήτε στην θέση του Χίτλερ και του Γερμανικού Επιτελείου. Είναι κύριοι της Γαλλίας και όλης της ηπειρωτικής Ευρώπης. Αυτό όμως δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου, και η αεροπορική επίθεσις κατά του Λονδίνου, χάρις εις τα σπάνια προσόντα του Αγγλικού λαού, αποτυγχάνει.

Συνεπώς ας εξετάσουμε τις δυνατότητες δια τους Γερμανούς. Εγώ βλέπω τα εξής:

Α. Να ενεργήσουν απόβαση στην Αγγλία, καλύπτοντας τα στρατεύματα με βαρύ πυροβολικό στας όχθας της Μάγχης κια με μεγάλη αεροπορική υπεροχή.

Β. Να επιτεθούν δι Ισπανίας πρώτον κατά του Γιβραλτάρ και εκείθεν δια Β Αφρικής, εις Αίγυπτον.

Γ. Να επιτεθούν κατά της Ρωσίας όπως φτάσουν εις τας πετρελαιοπηγάς του Καυκάσου.

Δ. Να επιτεθούν εις τα βαλκάνια δια να ανοίξουν οδόν δια Τουρκίας και Παλαιστίνης εις Σουέζ και πετρελαιοπηγάς του Ιράκ, Ιράν.

Ε. Να εντείνουν τον υποβρυχιακό αγώνα.

Μπορεί να διαλέξουν μιά από τις λύσεις ή και τα δύο συγχρόνως.

Την πρώτην, την απόβασιν στην Αγγλία, την θεωρώ αδύνατη με τα μέσα που γνωρίζω, ιδίως εφ όσον ο Αγγλικός στόλος είναι ανέπαφος. Το λέγω με πεποίθησιν ως στρατιωτικός.

Την δευτέραν την θεωρώ αδύνατη λόγω των τεραστίων γεωγραφικών δυσκολιών.

Συνεπώς θα  διαλέξουν μεταξύ της τρίτης και της τετάρτης, δηλαδή της επιθέσεως κατά της Ρωσίας ή των Βαλκανίων

Την Πέμπτη, της εντάσεως του υποβρυχιακού πολέμου, την θεωρώ μάλλον επικουρικήν.

Λοιπόν και η επίθεσις κατά της Ρωσίας και η επίθεσις κατά των Βαλκανίων δημιουργεί μιαν εντελώς νέαν κατάστασιν στρατιωτικήν που θα δώσει πολύτιμον καιρόν στην Μ Βρεταννία δια να συνέλθη από τα κτυπήματα και να κάμη όλη τη χρήση που πρέπει της τεραστίας της Αμερικανικής παραγωγής».
 
Όλα αυτά πριν ξεκινήσει ο Ελληνο-ιταλικός πόλεμος.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ τόμος δεύτερος του ΚΩΝ Α ΠΛΕΥΡΗ εκδοσεις ΗΛΕΚΤΡΟΝ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...