Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΖΕΡΒΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ


 

            Έχουν αναφερθεί τρεις κατηγορίες για συνεργασία του Ζέρβα με τον κατακτητή και οι τρεις βασίζονται στον τρόπο διεξαγωγής των επιχειρήσεων του.

 
 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο στρατηγός Ν. Ζέρβας στην Ήπειρο,1943.
 

ΠΡΩΤΗ

 

            Μια ανακωχή που λέγεται ότι υπέγραψε με Γερμανό διοικητή της βορειοδυτικής Ελλάδος  τον Οκτώβριο του 1943.

            Την κατηγορία αυτή διατύπωσε ο Άρης Βελουχιώτης, το γεγονός είχε καταγγελθεί με ένα τηλεγράφημά από ένα διοικητή μεραρχίας του ΕΛΑΣ που ήταν κοντά στην περιοχή του Ζέρβα. Το τηλεγράφημα έλεγε ότι : Εκπρόσωποι του Ερυθρού σταυρού του είπαν ότι είχαν πείσει πριν από λίγο τον Ζέρβα να υπογράψει ανακωχή 14 (δεκατεσσάρων) ημερών με τους Γερμανούς και «εδώσαμεν παρομοίαν υπόσχεσιν» αυτό το κείμενο το έδειξαν στον C.M.WOODHOUSE στις 12/10/1943 στο Περτούλι  και ποτέ δεν το ξαναείδε κανένα μέλος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, προς τούτο υπάρχουν αντικρουόμενες εκδοχές.

            Ο Ζέρβας όμως δεν έκανε ανακωχή με τους Γερμανούς και αυτό στηρίζεται στα παρακάτω:

Α) Κατά την συνάντηση Ζέρβα ΕΣ παρευρίσκετο ένας Άγγλος αξιωματικός, ο οποίος γνώριζε θαυμάσια Ελληνικά.

Β) Ύστερα από λίγες μέρες μετά την συνάντηση του Ζέρβα με τον Ερυθρό Σταυρό έγινε μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια και σκληρότητα μάχες μεταξύ Ζέρβα και Γερμανών.

 

            Παρά αυτά το Γενικό αρχηγείο του ΕΛΑΣ έδωσε στην δημοσιότητα τη δική του εκδοχή. Και με βάση αυτή την εκδοχή ο Άρης Βελουχιώτης εξαπέλυσε πλευρική επίθεση κατά του Ζέρβα στο αποκορύφωμα της μάχης του με Γερμανικές δυνάμεις .

 
 
 
 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Η μάχη της Μενίνας έλαβε χώρα την 17η-18η Αυγούστου 1944, κατόπιν διαταγής του Στρατηγείου.


ΔΕΥΤΕΡΗ

 

            Είναι η σχετική αδράνεια του απέναντι στους Γερμανούς το καλοκαίρι του 1944.

            Την κατηγορία διατύπωσαν ανώτεροι αξιωματικοί της SOE Καίρου. Απ ότι βλέπουμε οι Βρετανοί πρόσεχαν ιδιαίτερα όλους ακόμα και δικούς τους μήπως τους παίξουν κάποιο διπλό παιχνίδι.. Οι αξιωματικοί αυτοί όμως δεν γνώριζαν ότι ο Ζέρβας είχε δεχθεί διαταγές να απόσχει προσωρινά από επιχειρήσεις κατά των Γερμανών.

Α) Για να αποφύγει αντίποινα.

Β) Για να διατηρήσει τις δυνάμεις του για την τελική επιχείρηση παρενόχλησης των Γερμανών κατά την αποχώρησή τους.

            Τις διαταγές αυτές είχε διαβιβάσει η   SOE Καίρου (οι αξιωματικοί που κατήγγειλαν το γεγονός δεν γνώριζαν τις εντολές αυτές που είχε δώσει κεντρικό όργανο των υπηρεσιών τους). Το Σεπτέμβρη του 1944 όταν η SOE Καίρου διέταξε να επιτεθεί κατά των Γερμανών ο Ζέρβας πειθάρχησε στις συμμαχικές διαταγές μέχρι τέλος.

 

 
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Στρατηγείο ΕΔΕΣ, Πλαίσια Ιωαννίνων. Διακρίνονται οι Τ. Ουάινς, Κ. Γουντχάους, Ν. Ζέρβας, Μ. Μυριδάκης, Δ. Ολύμπιος.




ΤΡΙΤΗ

 

            Είναι η μη επέμβαση των Γερμανών κατά τις εκφορτώσεις συμμαχικών εφοδίων για τον Ζέρβα, στην δυτική περιοχή το καλοκαίρι του 1944.

            Την κατηγορία διατύπωσε ένας Βρετανός σοσιαλιστής βουλευτής που πήρε μέρος στις επιχειρήσεις αυτές. Έχουμε λοιπόν μια καταγγελία που συζητήθηκε πλατιά από μέλος του Βρετανικού κοινοβουλίου. Τι ακριβώς όμως έγινε;

            Το 1944 μονάδες του Βρετανικού ναυτικού επιφορτιστήκαν να μεταφέρουν πολεμοφόδια στις δυτικές ακτές της Γιουγκοσλαβίας, Αλβανίας και Ελλάδος, προκειμένου οι αντίστοιχες αντάρτικες ομάδες κάνουν επιχειρήσεις κατά των Γερμανών.

            Οι εκφορτώσεις στον Τίτο και τον Χότζα που γινόντουσαν νύκτα παρεμποδίστηκαν συστηματικά από τους Γερμανούς. Στην περίπτωση του Ζέρβα δεν εμποδίστηκαν αν και ήταν γνωστές οι αποστολές στους γερμανούς, αυτό φαίνεται από μυστική έκθεση της 12ης Ορεινής Στρατιάς με τις ενδείξεις Ιωάννινα 7/8/1944. Η έκθεση αυτή έπεσε αργότερα στα χέρια των συμμάχων. Όπως φαίνεται οι Γερμανοί άφησαν ανεμπόδιστη την επιχείρηση ανεφοδιασμού του Ζέρβα ενώ παρεμπόδισαν τις αποστολές στον Τίτο και τον Εμβέρ Χότζα.

            Η απάντηση έχει τρία σκέλη :

1. Οι επιχειρήσεις ανεφοδιασμού προς τον Ζέρβα ήταν καλύτερα προετοιμασμένες από τους Άγγλους και δημιούργησαν μεγάλη ασφάλεια, έτσι οι Γερμανοί δεν τις πληροφορήθηκαν έγκαιρα , στην έκθεση τους καταγράφτηκε μόνο ύστερα από την πραγματοποίηση του εφοδιασμού.  Η εκδοχή αυτή είναι πιθανή αλλά δεν πείθει όσους έβλεπαν με προκατάληψη τον Ζέρβα.

2. Οι Γερμανοί έδειξαν αδιαφορία για το αν θα έπαιρνε όπλα ο Ζέρβας, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο από τα εφόδια που θα έπαιρνε ο Ζέρβας θα πήγαιναν στους αντάρτες του ΕΛΑΣ με την βοήθεια του Ζέρβα και οι περιοχές που θα πήγαιναν με καραβάνια από μουλάρια αυτά τα εφόδια ήταν πολλές μέρες δρόμο στο εσωτερικό ανατολικά, και αυτή την μεταφορά γνώριζαν οι Γερμανοί  και μάλιστα ένα από αυτά τα καραβάνια το αιφνιδιάσανε εντελώς τυχαία   τον Απρίλιο του 1944 «καθ οδόν»  και πολλά από τα εφόδια  και τους συνοδούς έπεσαν στα χέρια τους, φυσικά παρόμοιο περιστατικό δεν επαναλήφθηκε και οι αποστολές που έγιναν στον ΕΛΑΣ ήταν πολλές……….. θα μπορούσε να πει ότι οι Γερμανοί δεν ενδιαφερόντουσαν να πιάσουν τα εφόδια που είχαν προορισμό τον ΕΛΑΣ……….

3)  Η συνεργασία με τον εχθρό δεν είναι ζήτημα λόγων αλλά έργων. Η μυστική έκθεση που πιο πάνω αναφέρω μιλά για ΥΠΑΚΟΗ στις διαταγές των συμμάχων. Για την σιωπηρή ανοχή των Γερμανών μόνο υπόθεση μπορεί να γίνει, τα έγγραφα που περιήλθαν στα χέρια των συμμάχων δεν αποδεικνύει ενοχοποίηση του Ζέρβα.

 

            Ο C.M.WOODHOUSE στο βιβλίο «ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ» αναφέρει : « Σε όλη την Κατοχή , η διαγωγή του Ζέρβα ήταν άμεμπτη. Σαν στρατιωτικός πειθαρχούσε σχολαστικά στις διαταγές που είχε και όχι επειδή ήξερε σε ποια πλευρά βρισκόταν το συμφέρον του, το ίδιο έκανε και πριν του προσφερθεί το οτιδήποτε» Ο Ζέρβας το καλοκαίρι του 1943 είχε μια μόνο φράση διατυπωμένη όπως πιο κάτω « Μεταξύ 20 Ιουνίου και 14 Ιουλίου, όλες οι μονάδες θα κάνουν ακριβώς ότι τους πουν οι αποσπασμένοι σ αυτές Βρετανοί αξιωματικοί σύνδεσμοι».

 

  • ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Special Operation Executive)

Η υπηρεσία είχε συσταθεί τον Ιούλιο του 1940 για την διεξαγωγή του "βρόμικου πολέμου" .

 

Ο Τσόρτσιλ ανάθεσε την υπηρεσία στον υπουργό οικονομικού πολέμου  Χιού Ντάλτον με την κλασική ρήση " και τώρα βάλε φωτιά στην Ευρώπη".

 

Η SOE χωρίστηκε σε  SO2 και  SO1 

 

Η SO1 οργάνωνε τη "μαύρη" προπαγάνδα με αρχηγό τον Ρεξ Λήπερ (ο οποίος μετά έγινε πρέσβης στην Ελλάδα). Η οργάνωση αυτή υπήχθει στο υπουργείο Πληροφοριών με τον τίτλο PWE (Υπηρεσία Πολιτικού Πολέμου), έτσι η SOE  περιορίστηκε στην SO2  που είχε στόχο ανατρεπτικές δραστηριότητες, μια παροδική επιτυχία της ήταν η ανατροπή του φιλοαξονικού καθεστώτος της Γιουγκοσλαβίας στις 27/3/1941, μετά την προσχώρηση του στον άξονα, στην Ελλάδα εν όψει  της επικείμενης γερμανικής επιθέσεως ανατέθει στον πράκτορά της Ευρ Μπακιρτζή είναι ο γνωστός "κόκκινος συνταγματάρχης" να σχηματίσει ομάδα δολιοφθοράς με την επωνυμία "Προμηθεύς" με την ελπίδα να χρησιμοποιήσει ο Μπακιρτζής τις διασυνδέσεις του με την αριστερά.

Την διεύθυνση της SOE ανέλαβε στις 22/2/1942 ο κόμης Γουόλμερ (μετά έγινε Λόρδος) σαν υπουργός Οικονομικού Πολέμου.

 

Η διεύθυνση της OE Καίρου διατηρούσε κάποια αυτονομία για να μη διαβρωθεί από τους σοσιαλιστές και τους σοσιαλίζοντες, από εκεί γίνονται οι επαφές με την κατεχόμενη Ελλάδα ήταν μια υπηρεσία που ανταγωνιζόταν τις λοιπές μυστικές Βρετανικές υπηρεσίες ακόμα και την ISLD ( κωδική ονομασία του τοπικού τμήματος της SIS Secret Intelligence Service).

 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ν Ζέρβας με στελέχη του ΕΔΕΣ κατά την απελευθέρωση.


 

ΕΓΓΡΑΦΑ

 

1ον

 

ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Προς
Το Γεν. Αρχηγείον ΕΛΑΣ και την Κ.Ε. του ΕΑΜ
΄Οπου
Το εν ΚΑΪΡΩ Γενικόν Αρχηγείον μου με διέταξεν να σας διαβιβάσω τα κάτωθι:


Ζητούμεν εξ υμών να παύσετε τας εχθροπραξίας εναντίον του ΕΔΕΣ και άλλων ομάδων αμέσως. Δεν δυνάμεθα να σας τονίσωμεν περισσότερον ότι η τακτική σας βοηθεί τον ΄Αξονα και αδυνατίζει την πολεμικήν προσπάθειαν των Συμμάχων εναντίον του κοινού εχθρού, των Γερμανών.

Άμα τη παύσει των εχθροπραξιών, η Συμμ. Στρατ. Αποστολή θα προβή εις σύγκλησιν συσκέψεως προς διακανονισμόν της διενέξεως.

Διά την ασφαλή μετάβασιν των αντιπροσώπων σας η Συμ. Στρατ. Αποστολή θα επιτύχη την εγγύησιν παρά του ΖΕΡΒΑ.

Ζητούμεν την άμεσον εκ μέρους σας παραχώρησιν ομοίας ασφαλείας διά τον Ζέρβα ή τους αντιπροσώπους του ΕΔΕΣ, ίνα δυνηθούν και παρευρεθούν εις την σύσκεψιν.
Κάπου 16-10-43
Κρις Ακριβές Αντίγραφον
Το ΙΙον Γραφείον
Προς όλους τους τιμίους ΄Ελληνας Αρχηγούς του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Ν Ζέρβας κατά την περίοδο της κατοχής.

 

2ον

 

Προσωπικόν προς τον ΚΡΙΣ διά τον ΒΑΣΙΛΗΝ εκ μέρους του Νο 164 της 31ης .



Ενδιαφέρομαι σοβαρώς διά την κατάστασιν εντός της Ελλάδος - Ελληνικόν αίμα χύνεται χάρις εις πανούργον προπαγάνδαν ΄Αξονος και διότι μερικοί ΄Ελληνες Αρχηγοί ενεργούν δι’ εγωϊστικούς σκοπούς επί εσφαλμένων πληροφοριών και χωρίς αύται να εξελέγχωνται.

 

Γνωρίζω επακριβώς ότι ο ΖΕΡΒΑΣ δις απέρριψε Γερμανικάς προτάσεις ανακωχής και συνεργασίας. Πρέπει να μοι έχετε εμπιστοσύνην.

 

Τίμιοι αντάρται άλλων οργανώσεων διελύθησαν ή εκτυπήθησαν παρά του ΕΛΑΣ και ούτω βλάπτοντες την αντίστασιν κατά του εχθρού εις δε των αξιωματικών μου εφονεύθη παρά των ανταρτών του ΕΛΑΣ, άλλοι υπέστησαν προσβολάς. Αντιαγγλική προπαγάνδα χαράσεται εν Αθήναις εμπνεομένων παρά των Γερμανικών πηγών. Ελαχίστη αντίστασις προεβλήθη εις τον εχθρόν όταν κατελάμβανε την οδόν ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΤΡΙΚΑΛΩΝ. Είμαι εξαιρετικά πικρώς απογοητευμένος. Βασίζομαι εφ’ υμών ως πάντοτε.

Ο ΖΕΡΒΑΣ πολεμά τους Γερμανούς και τους πολεμά καλώς. Συστήσατε εις όλους τους πιστούς Έλληνας να πολεμήσουν - κουράσατε τους Γερμανούς ακόμη σφοδρότερον ει δυνατόν αντί του ΖΕΡΒΑ - Τώρα είναι η στιγμή - Επιδιώξατε ταχείαν δίκην και εκτέλεσιν των υπευθύνων διά τον θάνατον του αξιωματικού μου - Σταματήσατε περαιτέρω προσβολάς κατά αξιωματικών μου - Δώσατε οπίσω τα όπλα εις τους αφοπλισθέντας παρά του ΕΛΑΣ - Μη δίδετε πίστιν εις ανακριβεις διαδόσεις - Μη λέγετε τίποτε όπως οι μεγάλοι Αρχηγοί πριν πεισθήτε ότι είναι αληθές - άλλως δεν δύναμαι να εξακολουθήσω την μεγάλην μου αποστολή της βοηθείας της Ελλάδος τώρα και εις το μέλλον - Μην επιτρέψητε εις όλους τους τίμιους ΄Ελληνας της ΕΑΜ και ΕΛΑΣ να προδοθούν ή απατηθούν διά του ψεύδους ή της εγωπαθείας - Τώρα είναι η στιγμή να κτυπηθούν οι Γερμανοί - Δεν θα προδώσω την εμπιστοσύνην όλων των τιμίων Ελλήνων προς εμέ - Η σιωπή δεν σημαίνει αδράνειαν - Ενθυμηθείτε τα καλύτερα μου λόγια προς υμάς στο Κάϊρο - Δεν εννοώ τας ενεργείας μερικών εκ των Αρχηγών σας - Είθε ο Θεός να σας οδηγήσει να διίδητε πού είναι το καθήκον σας και το καθήκον όλων των πιστών Ελλήνων κατά την κρίσιμον ταύτην στιγμήν - Φροντίσατε ώστε οι στρατιώται του ΕΛΑΣ εν Πελοποννήσω ακολουθήσουν το μέγα παράδειγμά σας - Θα διαβιβάσω κάθε διαταγήν εκ μέρους σας - Διά το συμφέρον της Ελλάδος σταματήσατε κάθε αιματοχυσίαν αμέσως - Μεθ’ όλων των οπαδών Ελλήνων τους οποίους μεγάλως θαυμάζω δύνασθε να το επιτύχητε - Κάμετέ το τώρα - Αύριον θα είναι πολύ αργά –


ΚΡΙΣ
Ακριβές Αντίγραφον
ΙΙ Γραφείον.

 

 




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο ηγέτης του ΕΔΕΣ Στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας προσερχόμενος στη παρέλαση. Ιωάννινα, 1944.
 

3ον

 

ΕΛΑΣ
ΓΕΝΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΝ
ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ - ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΙΙ
ΑΡ.Ε.Π. 1036
Τηλεφωνικώς
ΑΠΑΣΑΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ


Κατόπιν δημιουργηθείσης καταστάσεως εξ επιθέσεως ΕΔΕΣ και συνεχιζομένων συγκρούσεων ως και κατόπιν του φόνου ΄Αγγλου Υπολοχαγού Χούρμπαρτ πυροβολήσαντος κατ΄ ανταρτών και αντιπυροβοληθέντος υπ’ αυτών συμμαχική στρατιωτική αποστολή ανεκοίνωσεων ημίν ότι μέχρι αποκαταστάσεως ομαλών σχέσεων διακόπτεται η χορήγησις υλικών ως και χρημάτων  στοπ.

 

Ανεκοινώσαμεν συμμαχικήν στρατιωτικήν αποστολήν ότι προς αποφυγήν λυπηρών επεισοδίων δέον να παύση η κίνησις προς Μεραρχίας μας και Αθήνας, ΄Αγγλων συνδέσμων Αξιωματικών, διερμηνέων ως και προσωπικού των. στοπ.

Επίσης διετάξαμεν ενέργειαν ανακρίσεων διά φόνον υπολοχαγού και ύβρεις εναντίον Αγγλικού προσωπικού και παραπομπήν υπευθύνων στρατοδικείω επί παρουσία ΄Αγγλου αξιωματικού στοπ.

Κατόπιν ανωτέρω λάβητε μέτρα αντιμετωπίσεως εφοδιασμού σας δι’ επιτάξεων και συγκεντρώσεως υπό λαϊκών Επιτροπών επιβληθείσης φορολογίας στοπ.

Επίσης λάβητε μέτρα σας δι’ αποφυγήν παντός επεισοδίου και πάσης αφορμής προστριβών μεθ’ ΄Αγγλων Αξιωματικών και προσωπικού των στοπ.


Αναφέρατε λήψιν.
Σ.Δ. Γεν Στρατηγείου 17-10-43
Στέφανος Σαράφης
Βασίλης Σαμαριώτης
Ακριβές αντίγραφον
Κοινοποίησις Το ΙΙ Γραφείον

 

4ον

 

ΕΛΑΣ
VIII Μεραρχία
Αριθ. Πρωτ. Ε.Π.348

ΔΙΑΤΑΓΗ

Κατά τις εκκαθαριστικές ενάντια στο ΕΔΕΣ επιχειρήσεις, ο ΕΛΑΣ Ηπείρου δοκιμάσθηκε και σ’ αυτή του τη δοκιμασία, παρ’ όλο ότι απέδειξε μια θαυμαστή αντοχή στις στερήσεις και επίμονη προσπάθεια για υπερνίκηση των εμποδίων όπως και πίστη στον αγώνα, όμως αναλυόμενη βαθειά η δράση και διαγωγή του ΕΛΑΣ μας δίνει τις διαπιστώσεις:

Ι) ΄Ελλειψις συνειδητής πειθαρχίας. Οι αντάρτες πολλές φορές ενώ μπορούσαν να κάμουν κάτι που θα ωφελούσε τον αγώνα, όμως αδιαφορούσαν εφ’ όσον δεν τους επεβλήθηκε. Μπορούμε να πούμε ότι παρουσιάστηκαν περιπτώσεις που και η απλή πειθαρχία έλλειψε.

2) ΄Ελλειψη βαθειάς πίστης στον αγώνα. Αντάρτες και στελέχη ακόμη μόλις μπλέχτηκαν σε δύσκολες περιστάσεις και ή αδράνησαν ή το χειρότερο συνθηκολόγησαν με τους εχθρούς του λαού Εδεσίστες για να διατηρήσουν την ησυχία τους και να σώσουν το τομάρι τους. Το ποσοστό τούτο είναι ελάχιστο μπροστά στην μεγάλη πλειοψηφία των πιστών αγωνιστών του λαού.

3) ΄Ελλειψη πρωτοβουλίας και οργανωτικού πνεύματος. Ούτε οι αντάρτες έδειξαν την αναμενόμενη πρωτοβουλία στις επιχειρήσεις ούτε το χειρότερο και πολλά στελέχη. Αφέθησαν να παρασυρθούν από τα γεγονότα μοιρολατρικά χωρίς να προσπαθήσουν να κατευθύνουν αυτοί τα γεγονότα δίνοντας την προσωπική σφραγίδα τους. Από την έλλειψη τούτη πολλές ζημιές πληρώσαμε και πολύ χρόνο χάσαμε για την εκκαθάριση.

4) Καθυστέρηση στη συνείδηση της αξίας των όπλων και πυρομαχικών. Τα όπλα που ο λαός και οι σύμμαχοι μας χορήγησαν και που τα χρησιμοποιούμε σαν πολύτιμο μέσο επιτυχίας των σκοπών του ΕΑΜ, αυτά τα όπλα δεν τα περιβάλαμε με την πρέπουσα αγάπην και παρουσιάστηκε το φαινόμενο να παρατιούνται όπλα με την απλή διακιολογία της κούρασης, του επερχόμενου δήθεν κινδύνου κλπ. Οι Εδεσίστες με τα άπειρα πυρομαχικά τους μας έσπασαν πολλές φορές την πειθαρχίαν πυρός και μας παρέσυραν σε άσκοπη κατανάλωσιν πυρομαχικών. Τα όπλα και πυρομαχικά για μας είναι το παν. Ο λαός μας τα εμπιστεύτηκε στα χέρια μας με την εντολή να τα κρατήσουμε γερά ως το τέλος του αγώνα. Είναι στο παθητικό μας όταν δεν κατορθώσαμε να μεταδώσουμε την εντολή αυτή στους αντάρτες μας και να την κάνουμε για καθήκον επιτακτικό.

5) Χαμηλό επίπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης. Δεν παρατηρήθηκε μία σχετικά καλή χρήση των όπλων και καλή εκμετάλευσις του εδάφους. ΄Ένα σημαντικό ποσοστό αγυμνάστων δεν πήρε την αναγκαία στρατιωτική εκπαίδευση και στις επιχειρήσεις ήσαν μία μάζα άμορφη και αδύνατη ν’ αντιμετωπίσει και την απλούστερη δυσκολία.

6) Αντιλαϊκή στάση. Βγήκαμε από τον λαό , στηριζόμαστε στο λαό και αγωνιζόμαστε γι’ αυτόν. Το σύνθημα αυτό δεν έγινε βαθειά πίστη σε πολλούς συναγωνιστές, αντάρτες και στελέχη, που για θεραπεία αναγκών μεταφοράς μέσων, τροφής, ύπνου κ.λ.π.
προέβησαν μερικές φορές σε πράξεις βίας κατά του λαού, ενώ οι περιστάσεις το επέτρεπαν, να χρησιμοποιήσουν καλύτερους τρόπους συμπεριφοράς. Μερικοί αντάρτες ευτυχώς πολύ ολίγοι, όχι μόνον ξέχασαν πως είναι οι προστάται της περιουσίας του λαού από κάθε λεηλασία και αρπαγή, αλλά και οι ίδιοι έγιναν δράστες τέτοιων πράξεων.
7) ΄Ελλειψις ψυχικής επαφής και αλληλεγγύης μεταξύ των ανταρτών. Σε μερικά τμήματα η ψυχική επαφή μεταξύ ανταρτών και ακόμα μεταξύ των ανταρτών και στελεχών δεν επιτεύχθηκε. Ο ατομικισμός σ’ όλες τις εκδηλώσεις του. Μεγάλη έλλειψη ομαδικού πνεύματος στη ζωή των ανταρτών.

8 ) Ανωμαλίες στις επιμελητείες. Μερικοί συναγωνιστές νομίζοντας ότι έλλειψε ή πολύ απομακρύνθηκε κάθε έλεγχος στη διαχείρηση χρημάτων και τροφίμων νόμισαν πως μπορούν να προβούν σε πράξεις που έβλαψαν τον επισιτισμό του ΕΛΑΣ. Οι συναγωνιστές αυτοί να ελεγχθούν αυστηρά και να τιμωρηθούν.

΄Ολες οι παραπάνω ελλείψεις που διαπιστώθησαν οφείλονται σε πολλές αδυναμίες μας π.χ. το νεαρό του κινήματος στην ΄Ηπειρο, η αθρόα στρατολογία η απασχόληση με ζητήματα επισιτισμού, ιματισμού, υπόδησις, η αντιμετώπιση των διασπαστικών ενεργειών του ΕΔΕΣ όλα αυτά έκαμαν, ώστε και αντιπρόσωποι του ΕΑΜ και οι στρατιωτικοί υπεύθυνοι να μην ανταποκριθούν πλέρια στα καθήκοντα τους.

Μέτρα για αντιμετώπιση της κατάστασης. Για να κατανικηθούν όλες οι αδυναμίες που αναφέραμε θα πρέπει αμέσως να προβούμε στις ακόλουθες ενέργειες.

α) Να καλέσουμε συνελεύσεις των ομάδων, διμοιριών, λόχων και τάγματος και να ξεσκεπάσουμε όλες τις αδυναμίες μας να κρίνουμε δριμύτερα τους φταίχτες και αν απ’ την ως τώρα διαγωγή μερικών συναγωνιστών, συμπεράναμε ότι είναι αδιόρθωτοι. να διωχθούν απ’ τις γραμμές του ΕΑΜ χωρίς αναβολή. Πρέπει να εξυγιανθή ο ΕΛΑΣ από άχρηστα και επιβλαβή στοιχεία που αμελέτητα μπήκαν στις γραμμές μας και να ενισχυθή με υλικό πολύ προσεχτικά στρατολογημένο.

β) Οι αντιπρόσωποι του ΕΑΜ των συνταγμάτων η συνεργασία με τους βοηθούς τους που στείλαμε (συναγ. Γιάννη Ανδρουλιδάνη για το 15 σύνταγμα και Αλέκο Παπαδάτο για το 85) να ριχτούν με ζήλο ανάλογο με την κρισιμότητα των περιστάσεων και να μπορέσουν μέσα σε σύντομο διάστημα να πετύχουν

Ι) να κάμουν όλους τους αντάρτες μας καλούς εαμίτες

2) ν’ ανεβάσουμε την πίστη των ανταρτών στον αγώνα για τις ελευθερίες του λαού, αποφασισμένοι να χτυπήσουμε όποιον θελήσει να τις επιβουλευθεί.

3) Να κάνουμε όλουςτους αντάρτες μας γνώστες των όπλων και της τέχνης του πολέμου με ένα σύντομο πρόγραμμα επίμονης στρατιωτικής εκπαίδευσης. Μια ταχτική στρατιωτική ζωή να αρχίσει με γερτήριο σε ωρισμένη ώρα, σουηδικής γυμναστικής, στρατιωτική εκπαίδευση διαφωτιστική δουλειά.

4) Να παρακολουθείται και να ελέγχεται η οικονομική διαχείρηση των τμημάτων.

5) Να χτυπηθή κάθε αντιλαϊκή στάση και μέτρο που μας απομονώνουν από το λαό.

Ούτε μια ώρα αδράνεια. ΄Ολες μας οι δυνάμεις για την ανασυγκρότηση και τελειοποίησή μας.
12/11/43
Η VIII Μεραρχία
Γ. Κατσαντώνης

 





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ο Στρατηγός Ν. Ζέρβας Γενικός Αρχηγός του ΕΔΕΣ κάπου στα. Ηπειρωτικά βουνά.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

«ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ» του C.M.WOODHOUSE εκδόσεις ΒΗΜΑ

«ΣΤΕΜΜΑ ΚΑΙ ΣΒΑΣΤΙΚΑ» του Χάνκεν Φλάισερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...