Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Σουν Τσου Νο 2


Πριν από 2500 χρόνια, ο Σουν Τζου στο έργο του Η τέχνη του πολέμου διατύπωσε μια σειρά αρχών και παρατηρήσεων για τον πόλεμο που έχουν διαχρονική αξία. Υποστήριξε, μεταξύ άλλων ότι στον πόλεμο η επίθεση πρέπει να γίνει στη στρατηγική του εχθρού, και όχι τόσο στο στρατό του. Πολύ περισσότερο στις πόλεις του.





ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Γιγαντοοθόνη μεταδίδει την ομιλία του Νασράλα σε συγκέντρωση της «Χεζμπολλάχ» στη Βυρητό



Στον πόλεμο του Λιβάνου το Ισραήλ αγνόησε αυτές τις βασικές αρχές:

  • Δεν εξουδετέρωσε τη στρατηγική της Χεζμπολλάχ.
  • Δεν εκμεταλλεύθηκε την αρχική αντίθεση των Αραβικών κρατών της περιοχής –Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ιορδανία– απέναντι στη Χεζμπολλάχ και τις μεθόδους της. Όσο και αν η Συρία και το Ιράν στηρίζουν τη Χεζμπολλάχ σε μια μακροχρόνια στρατηγική αποδυνάμωσής της, το Ισραήλ θα είχε με το μέρος του τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής. Σήμερα η Χεζμπολλάχ ενισχύει τη θέση και την εικόνα της στη συνείδηση των αραβικών λαών γιατί αντιστέκεται επιτυχώς στο Ισραήλ και οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας είναι δύσκολο να κινηθούν ενάντια στο λαϊκό συναίσθημα.
  • Ο θάνατος των αθώων πολιτών του Λιβάνου έχει υπονομεύσει τη στρατηγική του Ισραήλ. Οι εικόνες που μεταφέρουν τα ΜΜΕ στη παγκόσμια κοινή γνώμη, στρέφουν τους φακούς της επικαιρότητας μακριά από τη Χεζμπολλάχ. Στη πραγματικότητα η δυσανάλογη Ισραηλινή απάντηση ενίσχυσε τη Χεζμπολλάχ.


Όλα τα προηγούμενα συνοψίζονται από τον Σουν Τζου με τον ακόλουθο τρόπο:


«Από αυτό βγαίνει ότι το να πολεμάς και να νικάς σε όλες τις μάχες δεν είναι η καλύτερη ικανότητα. Η μεγαλύτερη ικανότητα είναι το να συντρίβεις την αντίσταση του εχθρού χωρίς μάχη. Έτσι, η ανώτερη μορφή στρατηγικής είναι να ματαιώνεις τα σχέδια του εχθρού. Το δεύτερο στη σειρά καλύτερο πράγμα είναι να αποτρέπεις τη συνένωση των εχθρικών δυνάμεων. Το επόμενο στη τάξη είναι να επιτεθείς εναντίον του εχθρικού στρατεύματος στο πεδίο της μάχης και η χειρότερη επιλογή από όλες είναι να επιτεθείς σε τειχισμένες πόλεις».




Η στρατηγική του Ισραήλ
διαμορφώθηκε σε αντίθεση με τα διδάγματα του Σουν Τζου στο επίπεδο των σχεδίων, των συμμάχων και των πόλεων.

Στο κείμενο του Μ. Μουράτογλου «Χρόνος και ασύμμετρος πόλεμος στο Λίβανο» στις 20/7, επισημαίνεται η αξία του χρόνου, που παραχωρείται από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ για να ολοκληρώσει τη καταστροφή της Χεζμπολλάχ.


Στο επίπεδο της διεθνούς στρατηγικής των ΗΠΑ η κίνηση αυτή αξιολογείται διαφορετικά. Οι ΗΠΑ παίρνουν το ρίσκο να αφήσουν τη στρατηγική τους –πόλεμος ενάντια στη τρομοκρατία, αλλαγές στη ισορροπία δυνάμεων στην Ασία, κ.λπ.– να καθορίζεται από τις βραχυχρόνιες τακτικές ανάγκες του ισραηλινού στρατού.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανακτήσουν τη διαχείριση του χρόνου, γιατί η αδυναμία του Ισραήλ να εξουδετερώσει τη Χεζμπολλάχ μπορεί να μεταβάλλει τη βραχυχρόνια σύγκρουση σε μακροχρόνιο πόλεμο. Όπως παρατηρεί ο Σουν Τζου:

«Γι αυτό, αν και έχουμε ακούσει για ανόητη βιασύνη στο πόλεμο, δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ η ευφυΐα να συνδέεται με μεγάλες καθυστερήσεις. Δεν υπάρχει παράδειγμα χώρας που να έχει επωφεληθεί από πόλεμο που παρατείνεται.
Μόνο ένας που ξέρει πολύ καλά τα δεινά του πολέμου, μπορεί να αντιληφθεί με ακρίβεια ποιος είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος να τον φέρει σε πέρας
».

Όσοι είναι εξοικειωμένοι με την τακτική και τη στρατηγική των ασύμμετρων πολέμων κατανοούν τη θέση του Σουν Τζου ότι ο παρατεταμένος πόλεμος δεν ευνοεί μια χώρα. Ο παρατεταμένος πόλεμος, σύμφωνα με τη στρατηγική του Μάο ευνοεί τον αδύνατο της σύγκρουσης. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή είναι η Χεζμπολλάχ.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ :  Εκτελέσθηκαν  στη Λωρίδα της Γάζας Παλαιστήνιοι κατηγορούμενοι ότι συνεργάσθηκαν με το Ισραήλ,...

 
 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

«Χρόνος και ασύμμετρος πόλεμος στο Λίβανο» του Μ. Μουράτογλου

«η τέχνη του πολέμου» του Σουν Τσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ

Στο βιβλίο της της Ιζαμπέλλας Παλάσκα αναφέρεται μια άγνωστη και εκπληκτική εξιστόρηση προσπάθειας του Θ Πάγκαλου να δει τον Μουσολίνι, ο ο...